حياة عبد القادر دامولاَّ وتحقيق رسالتيه جواهر الإيقان والعقائد الضرورية وتحليلهما
Abdülkâdir Dâmolla'nın hayatı ve Cevâhiru'l-îkân ile Akâid-i zarûriyye adlı risalelerinin tahkik ve tahlili
- Tez No: 862472
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHREDDİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Abdulqadir Damolla, Jawāhir al-Īqān, al-ʻAqāʼid al-Ḍarūrı̄yah, Islamic Beliefs, East Turkestan
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez, Abdülkâdir Dâmolla ismiyle tanınan Doğu Türkistan ulemâsından Allâme Abdülkâdir b. Abdülvâris el-Kaşgârî'nin (ö. 1924) İslam akaidine dair Cevâhiru'l-îkân ve Akâid-i Zarûriyye isimli kitaplarının edisyon kritiği ve değerlendirilmesidir. Abdulkâdir Damolla, XIV./XX. asırda Doğu Türkistan bölgesinin önde gelen alimlerinden biridir. Çalışmalarıyla İslam inanç esasları alanına önemli katkıda bulunan Damolla, ilk kitabında İslam akâidini Arapça olarak nazmetmiştir. Akâid-i Zarûriyye'yi ise Çağatay Uygurcasıyla soru-cevap şeklinde yazmıştır. Her iki eserinde de dakik bir üslup ve anlaşılma kolaylığını gözeten müellif, İslâm inancının çeşitli yönlerini kapsayacak şekilde ve ihtilaflı konulara, fırkalar/mezhepler arası tartışmalara ve âlimlerin görüş ayrılıklarına değinmeden eserlerini ortaya koymuştur. Bu tez kitabın yazarı Abdülkâdir Damolla ile ilgili kısa bir hayat hikayesini, güvenilir nüshaların birbiriyle karşılaştırılması, anlaşılması güç ibârelerin ve ıstılahi lafızların açıklanması ve Uygurca olan ikinci kitabın Arapçaya çevrilmesini, yazarın bu kitapları telif etmesinin temel amacının Doğu Türkistan Müslümanlarının İslam inancını muhafaza etmelerine katkı sağlamak olduğunu, dönemin sosyal ve siyasi durumun açıklanmasını kısa bir şekilde kapsamaktadır. Araştırmacı yazarın bu iki kitaptaki metodunu, yazarı be kitapları telif etmeye iten temel nedeni, yazmaların nitelendirilmesini ve daha başka şeyleri de bu tezde ortaya koymaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a well-documented scientific study and investigation of the books“Jawahir al-Iqan”(Gems of Certainty) and“Al-Aqa'id al-Daruriyyah”(Essential Beliefs) from the Islamic creed literature written by one of the scholars of East Turkestan, the renowned Abdulqadir bin Abdulwarith al-Kashghari, commonly known as Abdulqadir Damolla. He is counted among the prominent scholars of the 14th Hijri century in East Turkestan. Abdulqadir Damolla exerted great efforts and made significant contributions to the field of Islamic creed. He composed the first book in Arabic as a poetic composition and organized the second book in the Uyghur language as a series of questions and answers. The author crafted both of his books in a precise and accessible style, encompassing various aspects of Islamic creed without delving into conflicts of schools, sectarian disputes, or scholarly disagreements. The research conducted in this thesis involved a meticulous examination of multiple manuscript copies, clarification of ambiguous and technical terms, and the translation of the book“Essential Beliefs”from Uyghur to Arabic. Additionally, a brief study is provided, introducing the author of the book, Abdulqadir Damolla, and highlighting his efforts in preserving the creed of the Muslims in East Turkestan, along with an overview of the social, political, and scholarly context. Furthermore, the thesis offers an overview of the books“Gems of Certainty”and“Essential Beliefs,”discussing their methodology, the primary motivation behind their authorship, and describing the manuscripts and other relevant aspects.