Architecture in the post: Communication and propaganda of the state via architectural-themed postage stamps of 1950s' Turkey
Postadaki mimarlık: 1950'ler Türkiye'sinin mimari temalı posta pulları aracılığıyla devletin iletişimi ve propagandası
  1. Tez No: 862516
  2. Yazar: BUKET ERGUN KOCAİLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PELİN YONCACI ARSLAN, PROF. DR. TOMRİS ELVAN ALTAN ALTUĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Architecture, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Posta Pulları, Devlet Propagandası, Temsil, Anma, 1950'ler Türkiye'si, Postage Stamps, State Propaganda, Representation, Commemoration, 1950s' Turkey
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
Posta pullarına olan merak ve araştırmalar 19. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Devletin resmi değerli evrakı olan posta pulları, özellikle 20. yüzyılda, elektronik iletişimin ortaya çıkmasından önce diğer tüm medyalardan daha geniş bir erişime sahipti. Posta pulları eksiksiz ve kronolojik bir veri tabanı sağladıkları için görsel kaynak olarak ayrıcalıklıdır. Posta pullarında sunulan mimari görseller, dönemler, üsluplar ve anlamlar gibi mimarlık tarihinin temel konularının yanı sıra ideolojilerin tarihi ve toplumsal değişimlerle de ilgilenen güçlü bir minyatür medyadır. Posta pulları, okuryazarlık ve dil sınırlamalarını aşan, görüntüye dayalı bir mimari tarihi anlatabilir. Belirli bir döneme ait mimari temalı posta pulları, çoklu bağlamlarıyla birlikte incelendiğinde, devlet tarafından arzulanan, üretilen ve hatırlanmak istenen mimari hafızanın derin, katmanlı ve kapsamlı bir görsel atlasını sunmaktadır. Tarih yazımında görsel kültüre olan ilginin artmasına ve bununla ilgili metodolojilerin gelişmesine rağmen, mimari üretimler ve yapılı çevre hakkında görsel bilgi taşıyıcısı olan mimari temalı posta pulları, Türkiye'de mimarlık tarihi bağlamında henüz kapsamlı bir şekilde incelenmemiştir. Akademik alandaki bu kayda değer boşluk, Türkiye'de mimarlık ve görsel kültürün kesişimini anlamak için değerli bir kaynak olan posta pullarının daha yakından incelenmesini gerektirmektedir. Bu çalışma, 1950'li yıllarda Türkiye'deki mimari üretimlerin ve yapılı çevrelerin posta pullarında nasıl ve hangi şekilde sunulduğunu incelemektedir. Bu doğrultuda çalışma, Demokrat Parti döneminde basılan posta pullarında devletin temsil ettiği ve andığı mimariyi değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
The curiosity and study of postage stamps can be traced back to the 19th century. As the state's official valuable papers, postage stamps had a broader reach than any other media before the advent of electronic communications, especially during the 20th century. Postage stamps are exclusive as visual sources because they provide a complete and chronological database. Architectural images presented in postage stamps are powerful miniature media that engage the central issues of architectural history, such as periods, styles, and meanings, as well as the history of ideologies and social changes. Postage stamps can narrate an image-based architectural history that transcends literacy and language limitations. When architectural-themed postage stamps from a specific period are analyzed together with their multi-contexts, they present a deep, layered, and comprehensive visual atlas of the architectural memory that is desired, produced, and intended to be remembered by the state. Despite the increasing interest in visual culture and the development of related methodologies in historiography, architectural-themed postage stamps as carriers of visual information about architectural productions and the built environment have yet to be comprehensively studied in the context of architectural history in Turkey. This noteworthy gap in scholarship calls for a closer examination of postage stamps as a valuable source for understanding the intersection of architecture and visual culture in Turkey. This study examines how and which architectural productions and built environments in Turkey were presented in postage stamps in the 1950s. Accordingly, the study evaluates the state represented and commemorated architecture as captured in postage stamps issued during the Democrat Party era.