Havalı tabanca sporcularına uygulanan 8 haftalık kor antrenmanının atış performansı ve denge üzerine etkisi
The effect of 8-week kor training applied to air pistol athletes on shooting performance and balance
- Tez No: 862556
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNDER ŞEMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Atıcılık, Kor Antrenmanı, Performans, Spor, Shooting, Kor Training, Performance, Sports
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çalışma kapsamında havalı tabanca atıcılık sporu ile uğraşan sporculara uygulanan 8 haftalık kor egzersizlerinin; denge stabilizasyonu ile 10 metre atış performansına olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Verilerin analizinde SPSS (26.0 versiyonu) paket programı kullanılmıştır. Araştırmadaki ölçümü yapılan değişkenler ortalama ve standart sapma (Std. Sapma) olarak sunulmuştur. Verilerin normallik dağılımı katılımcı sayısının 50'den az olması sebebiyle Shapiro-Wilk testi ile incelenmiştir. Normallik dağılımı gösteren verilerin analizinde; bağımsız iki grubun karşılaştırılmasında t-testi (Independent t-testi) ve Mann-Whitney-U testleri, bağımlı iki grubun karşılaştırılmasında ise t-testi (Paired t-testi) ve Wilcoxon testleri uygulanmıştır. İstatistiksel önem düzeyi p0.05). Son-test değerlerinde de gruplar arası anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir (p>0.05). Statik denge açısından deney grubunun ön test – son test karşılaştırmaları sonucunda ön test lehine bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (p0,05). Atış skoru açısından deney grubunun ön test - son test karşılaştırmalarında anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir (p>0.05). Atış skoru açısından kontrol grubunun ön test - son test karşılaştırmalarında anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir (p>0.05). Atış performansını etkileyen birçok parametre olması, katılımcıların atış branşında uzun süredir faal olması ve atıcıların elit diye nitelendireceğimiz bir seviyede olması, bu seviyedeki sporcularda atış parametrelerinin birçoğunun oturmuş olması, gelişim süreci için 8 haftalık antrenman metodunun yetersiz olabilmesi ve atış performansını etkileyen durumların tespit edilememesinin çalışmanın sonucunu etkilediği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the study, 8 week kor exercises applied to athletes engaged in air gun shooting sports; It was aimed to examine the effects of balance stabilization on 10 meter shooting performance. SPSS (version 26.0) package program was used to analyze the data. The variables measured in the study are presented as mean and standard deviation (Std. Deviation). The normality distribution of the data was examined with the Shapiro-Wilk test because the number of participants was less than 50. In the analysis of data showing normality distribution; Independent t-test and Mann-Whitney-U tests were used to compare two independent groups, and t-test (Paired t-test) and Wilcoxon tests were used to compare two dependent groups. Statistical significance level was accepted as p0.05). It was determined that there was no significant difference between the groups in the post-test values (p>0.05). As a result of the pre-test - post-test comparisons of the experimental group in terms of static balance, it was determined that there was a difference in favor of the pre-test (p 0.05). It was determined that there was no significant difference in the pre-test - post-test comparisons of the experimental group in terms of shooting skor (p>0.05). It was determined that there was no significant difference in the pre-test - post-test comparisons of the control group in terms of shooting skor (p>0.05). The conclusion of the study is that there are many parameters affecting shooting performance, the participants have been active in the shooting branch for a long time and the shooters are at a level that we can describe as elite, most of the shooting parameters are well-established in athletes at this level, the 8-week training method may be insufficient for the development process and the situations affecting shooting performance cannot be detected. is considered to have an impact.