Sinirsel formlu gençlik hastalıklı köpeklerde sinir sisteminde oluşan hasarın belirlenmesinde seçilmiş beyin hasar biyobelirteçlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of selected brain damage biomarkers in the determination of nervous system damage in dogs with nervous distemper
- Tez No: 862562
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT OK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Köpek, sinirsel form, gençlik hastalığı, beyin hasar biyobelirtecleri, Dog, nervous form, distemper, brain damage biomarker
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Sunulan çalışmanın birincil amacı, sinirsel formlu gençlik hastalıklı köpeklerde sinir sisteminde oluşan hasar ve boyutunun belirlenmesinde seçilmiş beyin hasar biyobelirteçlerin kullanılabilirliğinin değerlendirilmesidir. İkincil amacı ise beyin hasar biyobelirteçlerinden hangisinin hastalığın teşhisinde güvenilir diagnostik öneme sahip olduğunu tespit etmektir. Bu araştırmanın materyalini, 3 aylık ile 1 yaş aralığında ve farklı ırktan 36 sinirsel formlu gençlik hastalıklı ve 16 sağlıklı köpek oluşturdu. Hastalığın tanısı, klinik bulgular, canine distemper virus antijen testi ve PCR analizi ile kondu. Tüm köpeklerden bir kez antikogulantlı ve antikoagulantsız kan örneği alındı. Ayrıca hasta köpeklerden beyin omurilik sıvı (BOS) alındı. K3- EDTA'li kan örneğinden tam kan sayımı yapıldı. Heparinli kan örneklerinde kan gazı ölçüldü. Serum ve BOS nöron spesifik enolaz (NSE), glial fibriler asitik protein (GFAP), kreatin kinaz-beyin (CK-BB), Adrenomodulin (ADM), Aktivitin A (ACTA), immunoglobulin G (İgG) ve immunoglobulin M (İgM) düzeyleri, köpeğe spesifik ticari ELİSA kiti ile ölçüldü. Sinirsel formlu gençlik hastalıklı köpeklerde konjuktivit, burun ve gözyaşı akıntısı, temporal, göğüs, sırt ve bacak kaslarında miyoklonus (tik), bazı olgularda burun ucu ve taban yastığında hiperkeratoz (Hard-pad) ve epileptik nöbetler gözlemlendi. Sinirsel formlu gençlik hastalıklı 36 köpeğin uygulanan tedavi ile 5'i iyileşirken, 31'i öldü. Kan gazı parametrelerinde istatistiksel açıdan farklılık gözlenmedi. Sinirsel formlu gençlik hastalıklı köpeğin serum NSE, GFAP, CK-B, İgG ve İgM düzeylerinde önemli artış belirlendi. Beyin omurilik sıvı ADM ve ACT düzeyleri, seruma göre daha yüksekti. Ayrıca, sinirsel formlu gençlik hastalıklı köpeklerin total lökosit (WBC), lenfosit (LYM) ve monosit (MON) sayısında anlamlı artış tespit edildi. Sonuç olarak sinirsel formlu gençlik hastalıklı köpeklerin serum NSE, GFAP, CK-BB, İgM ve İgG konsantrasyonlarında önemli artış belirlendi. Beyin omurilik sıvı NSE, GFAP, CK-B, İgM ve İgG konsantrasyonları ve özellikle ADM ve ACTA seviyesi seruma göre daha yüksekti. Beyin hasarının belirlenmesinde NSE, GFAP ve CK-BB biyobelirteçlerin kullanılabilir ve güvenilir diagnostik değere sahip olduğu ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
The primary aim of the presented study is to evaluate the usefulness of selected brain injury biomarkers in determining the extent and severity of damage to the brain in dogs with nervous form of distemper. The secondary aim is to determine which of the brain injury biomarkers have reliable diagnostic significance in the diagnosis of the disease. The material of this study consisted of 36 dogs with nervous form of distemper and 16 healthy dogs of different breeds between 3 months and 1 year of age. . The disease was diagnosed by clinical findins, canine distemper virus antigen test and PCR analyses. Blood samples with and without anticoagulant were taken once from all dogs. Cerebrospinal fluid (CSF) was also collected from sick dogs. Complete blood count was performed from the blood sample with K-EDTA. Blood gas measurement was performed in heparinized blood samples. Serum and CSF neuron specific enolase (NSE), glial fibrillary acidic protein (GFAP), creatine kinase-brain (CK-BB), adrenomodulin (ADM), activitin A (ACTA), immunoglobulin G (IgG) and immunoglobulin M (IgM) concentrations were measured with canine-specific commercial ELISA kit. Conjunctivitis, nasal and lacrimal discharge, myoclonus in the temporal, chest, back and leg muscles, hyperkeratosis of the nasal tip and base pad (Hard-pad) in some cases and epileptic seizures were observed in dogs with nervous form of distemper. Of the 36 dogs with nervous form of distemper, 5 recovered after treatment, while 31 died. No statistically significant difference was observed in blood gas parameters. There was a significant increase in serum NSE, GFAP, CK-B, IgG and IgM consantrations in dogs with nervous of distemper. CSF ADM and ACTA A levels were higher than serum levels. In addition, total leukocyte (WBC), lymphocyte (LYM) and monocyte (MON) counts were significantly increased in dogs with nervous form of distemper. In conclusion, a significant increase in serum NSE, GFAP, CK-BB, IgM and IgM concentrations was determined in in dogs with nervous form of distemper. Cerebrospinal fluid NSE, GFAP, CK-BB, IgM and IgM concentrations and especially ADM and ACTA levels were higher than serum. NSE, GFAP and CK-B biomarkers were found to have usable and reliable diagnostic value in determining brain injury.