Hemşirelerin ve öğrenci hemşirelerin fiziksel tespit uygulamalarına yönelik deneyimleri: Nitel desenli çalışma
Nurses and student nurse's experiences on physical restraint practices: Qualitative patterned study
  1. Tez No: 862659
  2. Yazar: EBRU ERTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURDAN GEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Tespit, Hemşirelik Öğrencileri, Hemşirelik, Yoğun Bakım, Critical Care, Nursing Students, Nursing, Physical Restraint
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı, hemşirelerin ve öğrenci hemşirelerin fiziksel tespit uygulaması boyunca yaşadıkları deneyimleri ve hissettikleri duyguları belirlemektir. Araştırma nitel olarak tasarlanmıştır. Araştırma grubunu Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi 4. Sınıf hemşirelik öğrencilerinden yoğun bakımda intörnlük yapan 10 öğrenci ve Aydın Devlet Hastanesi ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Anestezi Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitelerinde çalışan 10 hemşire olmak üzere toplam 20 kişi oluşturmuştur. Araştırma öncesi etik kurul izni alınmıştır. Katılımcılara çalışma açıklanarak yazılı onam alınmıştır. Verilerin toplanmasında kişisel tanıtım formu ve yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Katılımcılarla yaklaşık 30-45 dakika yüz yüze görüşme yapılmış olup görüşmeler ses kayıt uygulamasıyla kayıt altına alınmıştır. Elde edilen veriler MAXQDA yazılım programıyla analiz edilmiştir. Fiziksel tespit deneyimi süresinde katılımcıların yaşadıkları deneyimlerle ilgili dört tema belirlenmiştir. Bunlar; duygular, düşünceler, deneyimler ve öneriler temasıdır. Duygular teması; fiziksel tespit sırasında hissedilen duygular, fiziksel tespit uygulayan kişiye yönelik duygular olarak 2 kategoriye ayrılmıştır. Düşünceler teması üç kategori ve iki kavrama ayrılmıştır. Kategoriler; karar verme süreci faktörleri, fiziksel tespite bağlı gelişebilecek sorunlar, fiziksel tespit uygulaması sırasında olan düşüncelerdir. Kavramlar; tespit sonrası görüşlerde değişiklik, fiziksel tespit gerekli görüldüğünde kullanılmalı kavramlarıdır. Deneyimler teması ise; kişisel deneyimler ve denenen iletişim yolları olarak iki kategoriye ayrılmıştır. Çalışmanın sonucunda ise fiziksel tespit uygulaması sonrasında katılımcılar çoğunlukla çaresizlik, korku gibi negatif duygular hissetmişler, rahatsızlık verici deneyimler yaşamışlar ve olumsuz düşüncelere yenik düşmüşlerdir. Yine de gerekli görülmesi durumunda fiziksel tespitin kullanılması gerektiğini ancak koşulların daha iyi hale getirilebileceğini ifade etmişlerdir. Fiziksel tespite ilişkin farkındalık gelişmesi için ilgili kurumlarda eğitimler verilmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the experiences and emotions experienced by nurses and student nurses during physical restraint practice. The research was designed qualitatively. The research group consisted of 20 people in total, including 10 fourth-year nursing students from Aydın Adnan Menderes University Faculty of Nursing who were interning in intensive care, and 10 nurses working in Aydın State Hospital and Aydın Adnan Menderes University Anesthesia Reanimation Intensive Care Units. Ethics committe permission was obtained before the research. The study was explained to the participants and written consent was obtained. Personal introduction form and semi-structured interview form were used to collect data. Face-to-face interviews were held with the participants for approximately 30-45 minutes, and the interviews were recorded with a voice recording application. The obtained data were analyzed with the MAXQDA software program. As a result, four themes were identified regarding the participants' experiences during the physical restraint experience. These; It is the theme of emotions, thoughts, experiences and suggestions. Emotions theme; It is divided into two categories: emotions felt during physical restraint and emotions towards the person applying physical restraint. The theme of thoughts is divided into three categories and two codes. Categories; decision-making process factors, problems that may develop due to physical restraint, and thoughts during physical restraint. Codes; Change in views after physical restrain and should be used when physical restraint is required. The theme of experiences is; It is divided into two categories: personal experiences and tried communication methods. After physical restraint, participants mostly felt negative emotions such as helplessness and fear, had uncomfortable experiences, and succumbed to negative thoughts. They still stated that physical restraint should be used if deemed necessary, but the conditions could be improved. Training should be provided in relevant institutions to raise awareness about physical restraint.