Acil serviste biliyer sistem hastalıkları tanısı alan hastaların retrospektif analizi
Retrospective analysis of patients diagnosed with biliary system diseases in the emergency department
  1. Tez No: 862661
  2. Yazar: NAGİHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AFŞIN İPEKCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: kolanjit, kolesistit, safra kesesi, safra yolları, sarılık, biliary tract, cholangitis, cholecystitis, gallbladder, jaundice
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Acil servise başvuran hastalarda biliyer sistem hastalıklarının demografik özellikleri, insidansı, tanı, tedavi ve sonlanımları hakkında bilgi vererek literatüre katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 1 Ocak 2021 – 31 Aralık 2022 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Servis'ine başvuran ve biliyer sistem hastalıkları tanısı alan hastaların retrospektif olarak taranması ile gerçekleştirildi. Biliyer sistem hastalıkları tanısı/ön tanısı alan hastaların dosyaları taranarak veriler elde edildi. Bulgular: Çalışmaya belirlenen tarihler arasında biliyer sistem hastalıkları tanısı almış 491 hasta tarandı. Bu hastalardan 84'i verilerine ulaşılamaması, tetkik-tedaviyi reddetmesi veya acil servisten izinsiz ayrılması sebebi ile çalışmaya dahil edilemedi. Çalışmaya dahil edilen 407 hastanın %54,3'ü kadın, %45,7'si erkek, ortalama yaşı 56,85 idi. Hastaların ek hastalıklarına bakıldığında en sık hipertansiyon ikinci sıklıkla malignite görüldü. Acil serviste en sık görülen biliyer sistem hastalığı akut kolesistit (n=169) iken ikinci sıklıkta obstruktif biliyer sistem hastalıkları (n=106) izledi. Safra taşları biliyer sistem hastalıklarının %78,3'ünden sorumlu idi. Tüm biliyer sistem hastalıklarında hastane içi mortalite %7 bulundu. Sonuç: Acil serviste en sık görülen biliyer sistem hastalığı akut kolesistit olarak tespit edilse de 37 hastanın birden fazla tanısı mevcuttu. Biliyer sistem hastalıkları yalnızca tek başına değil beraber de bulunabilmekte ve tanı, etiyoloji ve tedavilerde farklılıklar olsa da ortak yöntemler çoğunluktadır. Biliyer sistem hastalıkları kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmekte olup, yaş ile biliyer sistem hastalığı sıklığı ve komplikasyon riski artar. Biliyer sistem hastalığı tanısı almış hastaların neredeyse %90'ı yatarak tedavi edilmiş olup, ortalama hastane kalış süreleri 10,21±10,22 gün bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: The objective of this study was to contribute to the literature by providing information about the demographic characteristics, incidence, diagnosis, treatment and outcomes of biliary system diseases in patients presenting to the emergency department.. Materials and Methods: Our study was carried out by retrospectively screening patients admitted to the Emergency Department of Istanbul University-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Medical Faculty between 1 January 2021 and 31 December 2022 and diagnosed with biliary system diseases. Data were obtained by scanning the files of patients diagnosed/pre-diagnosed with biliary system diseases. Results: The study included 491 patients who were diagnosed with biliary system diseases between the specified dates. Of these patients, 84 patients could not be included in the study because their data could not be accessed, they refused examination-treatment or left the emergency department without permission. Of the 407 patients included in the study, 54.3% were female, 45.7% were male, and the mean age was 56.85 years. The most common comorbidity was hypertension and the second most common comorbidity was malignancy. The most common biliary system disease seen in the emergency department was acute cholecystitis (n=169), followed by obstructive biliary system diseases (n=106). Gallstones were responsible for 78.3% of biliary system diseases. In-hospital mortality rate was 7% in all biliary system diseases. Conclusion: Although acute cholecystitis was the most common biliary system disease seen in the emergency department, 37 patients had more than one diagnosis. Biliary system diseases can be found not only alone but also together, and although there are differences in diagnosis, aetiology and treatment, common methods are the majority. Biliary system diseases are more common in women than in men, and the frequency of biliary system diseases and the risk of complications increase with age. Almost 90% of the patients diagnosed with biliary system disease were hospitalised and the mean length of hospital stay was 10.21±10.22 days.