Çocuk acil servise astım atak ile gelen hastalarda astım kontrolünün, ilaç uyumunun ve inhaler kullanım tekniğinin değerlendirilmesi
Evaluation of asthma control, medication compliance and inhaler use techniques in patients arriving to the pediatric emergency department with asthma attacks
  1. Tez No: 862674
  2. Yazar: NUREFŞAN BORAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, astım kontrolü, astım şiddeti, ilaç uyumu, inhaler kullanımı, Asthma, asthma control, asthma severity, drug compliance, inhaler use
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Giriş ve Amaç: Çocukluk çağında en yaygın kronik hastalık astımdır ve tedaviye rağmen önemli sağlık sorunlarına yol açabilen bir durumdur. Tedavide inhaler ilaçların kullanılması yaygındır, ancak yanlış uygulamalar astım kontrolünün bozulmasına ve ataklara neden olabilir. Bu nedenle hastalara ve ailelerine inhaler kullanımı hakkında eğitim verilmesi ve düzenli olarak kontrol edilmesi gereklidir. Astım gibi kronik hastalıklarda ilaç uyumu da önemli bir sorundur. Bu yüzden yapılan bu çalışmayla birlikte hastaların inhaler kullanım tekniklerini, ilaç uyumlarını değerlendirmek, hastaların doktor kontrolüne uyumları ile hastalığın şidddeti arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara Şehir Hastanesi Çocuk acil Kliniğine 01.04.2022- 31.03.2023 tarihleri arasında başvurmuş olan hastalardan astım atak nedeni ile değerlendirilen hastalar incelenmiş ve 4-18 yaş arasında olan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmanın kapsadığı hastaların inhaler kullanım tekniği, astım kontrolünü değerlendirmek için farklı anketler geliştirilmiş ve 4-11 yaş ve 12 yaş ve üstü iki farklı yaş grubundaki hastalar için yaşa uygun astım kontrol testleri kullanılmıştır. Ayrıca GINA rehberine uygun olarak hastaların son 4 hafta içindeki semptomlar, ilaç kullanımı ve acil servis başvuruları gibi kriterlere göre astım kontrolü değerlendirilmiştir. Çalışmanın kontrol grubunda ise, 4 18 yaş arasında olan ve hastanemiz alerji polikliniginde astim tanısı ile izlenmekte olan ve son 1 yıl içerisinde astim atak geçirmemiş olan hastalar incelenmiştir. Bulgular: Astım kontrolü dikkate alındığında atak grubunda en son kontrol zamanı, bir önceki atak zamanı kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Astım nedeniyle yoğun bakım yatış oranı atak grubunda kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca atak grubunda astım kontrol düzeyi iyi olan hastaların oranı ve toplam astım kontrol test puanı kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük olduğu tespit edilmiştir. Düzenli astım ilacı kullanım durumu incelendiğinde kontrol grubunda atak grubuna göre düzenli ilaç kullanımı anlamlı olarak daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca atak grubunda Ventolin kullanım oranı kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Atak grubunda inhaler 5 saniye çalkalanır aşamasına doğru yanıtı veren hastaların oranı, madeni tüpü aşağı bastırın spacer içinden 5-6 nefes alın aşamasına doğru yanıtı veren hastaların oranı, ikinci dozdan önce tekrar inhaler çalkalayın aşamasına doğru yanıtı veren hastaların oranı kontrol gurubundan anlamlı olarak daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: Çalışma, astım ataklarına neden olan faktörleri ve inhaler kullanım tekniği ile ilaç uyumunun bu ataklarla ilişkilendirilip ilişkilendirilmediğini incelemektedir. Bu çalışmanın sonuçları, astım tedavisi ve hastaların yönetimi konusundaki anlayışımızı artırabilir ve daha etkili tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Asthma is the most common chronic disease of childhood and can lead to significant health problems despite treatment. It is common to use inhaler medications in treatment, but incorrect applications can lead to deterioration of asthma control and attacks. Therefore, patients and their families need to be educated about inhaler use and checked regularly. Medication compliance is also an important problem in chronic diseases such as asthma. Therefore, this study aimed to evaluate patients' inhaler usage techniques and medication compliance, and to evaluate the relationship between patients' compliance with doctor control and the severity of the disease. Materials and Methods: Patients evaluated for asthma attacks who applied to Ankara City Hospital Pediatric Emergency Clinic between 01.04.2022 and 31.03.2023 were examined and patients between the ages of 4-18 were included in the study. Different questionnaires were developed to evaluate the inhaler usage technique and asthma control of the patients included in the study, and age- appropriate asthma control tests were used for patients in two different age groups: 4- 11 years old and 12 years and above. In addition, in accordance with the GINA guideline, patients' asthma control was evaluated according to criteria such as symptoms, medication use and emergency department visits in the last 4 weeks. In the control group of the study, patients between the ages of 4 and 18 who were being followed up with a diagnosis of asthma in our hospital's allergy clinic and who had not had an asthma attack in the last year were examined. Results: Considering the asthma control group, it was observed that the last control time and the previous attack time in the attack group were significantly lower than the control group. It was observed that the rate of intensive care due to asthma was significantly higher in the attack group than in the control group. In addition, it was determined that the proportion of patients with good asthma control levels and the total asthma control test score in the exacerbation group were significantly lower than the control group. When regular asthma medication use was examined, it was determined that regular medication use was significantly lower in the control group than in the attack group. It was also concluded that the Ventolin use rate in the attack group was significantly higher than the control group. In the attack group, the proportion of patients who gave the correct response to the“shake the inhaler for 5 seconds”phase, the proportion of patients who responded correctly to the“press the metal tube down, take 5-6 breaths through the spacer”phase, and the proportion of patients who responded correctly to the“shake the inhaler again before the second dose”phase were significantly lower than the control group. has been observed. Conclusion: The study examines the factors that cause asthma attacks and whether inhaler use technique and medication compliance are associated with these attacks. The results of this study may increase our understanding of asthma treatment and management and contribute to the development of more effective treatment strategies.