Dijital kapitalizm bağlamında astrologların Instagram kullanımları
In the context of digital capitalism, the use of Instagram by astrologers
  1. Tez No: 862692
  2. Yazar: ZÜBEYDE ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AND ALGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital kapitalizm, Astroloji, Astrolog, Instagram, İletişim, Digital capitalism, Astrology, Astrologer, Instagram, Communication
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Çağımızın dijitalleşmesi ile birlikte birçok sektör ve meslek grubu dijital dönüşüme uğramıştır. Kapitalizm de dijitalleşen çağın etkisiyle dijital kapitalizm olarak evrim geçirmiştir. Dijital çağın yükselişi ile birlikte sosyal medya platformlarında, astroloji alanına ilgi artmış ve bu sayede bu alanda popülerleşmenin yükselişe geçtiği gözlemlenmektedir. Geleneksel medyada astroloji yine popüler kültür ögesiydi fakat astroloji içerikleri ve astrologlar sınırlı medya kanallarında kendilerine yer bulmuşlardır. Geleneksel medya döneminde dijital medya dönemine göre okurlar veya izleyiciler astroloji hakkında sınırlı bilgilere sahipken dijital medyada astroloji hakkında çok fazla içeriğe ulaşılabilindiği için sosyal medya kullanıcıları astroloji hakkında günümüzde daha fazla bilgiye sahip olmaktadırlar. Aynı zamanda geleneksel medya döneminde tanınan sınırlı sayıda astrolog var iken sosyal medyada herkes astroloji hakkında içerik üretebilir hale gelmiştir. Sosyal medya platformlarından Instagram, görsel içerikleri ve geniş kullanıcı kitlesiyle astroloji içerik üreticilerinin ve astrologların kitlelere ulaşmasını sağlayan önemli bir platform haline gelmiştir. Dijitalleşme süreci, astrolojiye erişimi kolaylaştırmış, aynı zamanda da astrolojiye yönelik ticarileşme ve pazarlama kavramlarını da ortaya çıkarmıştır. Astrologlar, sosyal medya platformlarında astrolojik bilgiler vermek, astrolojinin alanını genişletip farklı spiritüel alanları da içine katarak yaratıcı içerikler üretmek ve astrolojiye yönelik veya farklı alanlarda link paylaşımları yapmaktadırlar. Astrologlar aynı zamanda sosyal medya platformlarında oluşturdukları kişisel markalarının geniş kitlelere ulaşmasını sağlayarak ticarileşme eğilimlerini de artırmaktadırlar. Astrolojinin sosyal medya platformları sayesinde ticarileşmesi özgünlüğünü olumsuz yönde etkilemektedir. Geleneksel medya dönemindeki astrolojide sadece astroloji içerikleri ile karşılaşılıyor iken dijital medya döneminde astrolojinin farklı alanlara ve ticarileşmeye doğru yöneldiği görülmektedir. Astrologların veya astroloji içerik üreticilerinin sosyal medya platformları kullanıcıları olmaları ile ticarileşmeleri, kişisel markalarını oluşturmaları ve kitlelere ulaşmaları astrolojinin dijital çağdaki yerini özetlemektedir. Çalışmada günümüz astrologlarının sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanmalarıyla birlikte dijital kapitalizm bağlamında Instagram kullanımları içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışma kapsamında takipçi sayıları yüksek beş astrolog seçilmiştir. İçerik analizinde astrologların post içeriklerinin astroloji ile ilgili olma durumu, astrologların postlarında kendilerine ait ve başka kişilere veya markalara ait reklamlar verip vermedikleri, astrologların postlarındaki iş birlikleri, astrologların postlarında günümüzde popüler olan enerji, çekim yasası, spiritüalizm, manifesting, ritüel vb. kavramlarının bahsedilip bahsedilmemesi, astrologların postlarında link paylaşımı ve yönlendirmeleri yapıp yapmadıkları gibi 88 madde araştırılmıştır. Araştırmada içerik analizi veri girişi üç ay sürmüştür. Postlar üç aylık Mart-Mayıs 2023 tarihleri arasında toplamda 413 Instagram postu olarak incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda geleneksel medya dönemi astrolojisinin ve astrologlarının dijital medya ile birlikte değişime uğradıkları, astrologların içerik üretebilmek için farklı alanları da içine aldığı ve astrologların reklam ve iş birliklerine açık olmaları, postlarında link paylaşımları ve yönlendirmeleri yapmaları ve kendilerine ait markaları olması sebebiyle influencerlaşma eğilimlerinin görüldüğü ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the digitalization of our era, many sectors and professions have undergone digital transformation. Capitalism, too, has evolved into digital capitalism due to the impact of the digital age. Alongside the rise of the digital age, there has been an increase in interest in astrology on social media platforms, leading to a rise in popularity in this field. Astrology was already a popular culture element in traditional media, but astrological content and astrologers found limited space in traditional media channels. During the traditional media era, readers or viewers had limited information about astrology, while in digital media, a wealth of content on astrology is available, allowing social media users to have more information about astrology today. At the same time, while there were a limited number of recognized astrologers in the traditional media era, everyone can now create content about astrology on social media platforms. Among social media platforms, Instagram has become an important platform for astrology content creators and astrologers to reach audiences, thanks to its visual content and large user base. The process of digitalization has facilitated access to astrology and also brought about commercialization and marketing concepts related to astrology. Astrologers provide astrological information on social media platforms, create creative content by expanding the field of astrology to include different spiritual areas, and share links related to astrology or other fields. By establishing their personal brands on social media platforms, astrologers also increase their commercialization tendencies. The commercialization of astrology through social media platforms negatively affects its authenticity. While traditional media-era astrology was only encountered with astrological content, in the digital media era, astrology is seen to be moving towards different areas and commercialization. The use of social media platforms by astrologers or astrology content creators, commercialization, creating personal brands, and reaching audiences summarize the place of astrology in the digital age. In the study, the use of Instagram by today's astrologers has been analyzed with the content analysis method within the context of digital capitalism. Within the scope of the study, five astrologers with high follower counts were selected. In content analysis, 88 items were researched, including whether the astrologers' post content was related to astrology, whether the astrologers advertised themselves or other people or brands in their posts, collaborations in the astrologers' posts, whether popular concepts such as energy, law of attraction, spirituality, manifesting, rituals, etc., were mentioned in the astrologers' posts, and whether the astrologers shared links and directions in their posts. The content analysis data entry took three months. The posts were analyzed as a total of 413 Instagram posts from March to May 2023. As a result of the study, it was revealed that the astrology and astrologers of the traditional media era have undergone changes with digital media, astrologers include different areas to create content, they are open to advertisements and collaborations, they share links and directions in their posts, and they tend to become influencers due to having their own brands.