Çocuklarda endoskopik pilonidal sinüs tedavisi (PEPSİT) ve fenol enjeksiyonu ile kombine tedavinin etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of combined treatment with endoscopic pilonidal sinus treatment (PEPSIT) and phenol injection in children
- Tez No: 862778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pilonidal sinüs, endoskopi, pansuman, fenol, minimal invaziv cerrahi, Pilonidal sinus, endoscopy, dressing, phenol, minimally invasive surgery
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Pilonidal sinüs hastalığı (PSH), enfeksiyon ve ağrı oluşturmasının yanında etkilenen kişilerin yaşam kalitesi üzerinde ciddi derecede olumsuz bir etkiye sahip olabilen ve özellikle adölesan yaş grubunda okuldan ve sosyal aktivitelerden uzun süre geri kalmaya neden olabilen bir hastalıktır. Tedavisi cerrahidir. Çeşitli cerrahi teknikler tanımlanmış olmasına rağmen nüksler hala en büyük sorundur. Bu çalışmada pediatrik endoskopik pilonidal sinüs tedavisi (PEPSİT) ve fenol enjeksiyonu yöntemlerinin birlikte uygulanmasının ve iyi bir pansumanın nüks oluşumunu engelleme açısından sonuçlarının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Haziran 2022-temmuz 2023 tarihleri arasındaki pilonidal sinüs hastaları geriye dönük olarak tarandı ve kontrol kayıtları tam olanlar, düzenli kontrollere gelenler çalışmaya dahil edildi. Hastalar iki grup şeklinde değerlendirildi. Tüm hastalarda endoskopik pilonidal sinüs tedavisi (PEPSİT) ve fenol yöntemleri birlikte uygulandı. Aralık 2022 tarihinden önce normal pansuman yapan hastalar grup 1, aralık 2022 tarihinden itibaren yeni pansuman tekniği ile takip edilen hastalar grup 2 olarak değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri, yaşam şekilleri, hastalığın oluşmasından cerrahiye kadar geçen süre, sakrokoksigeal bölgedeki kıl yoğunluğu, kişisel hijyen, bölgenin kıllarının temizlenip temizlenmediği, cerrahi öncesinde pilonidal kistin büyüklüğü, cerrahi sırasında fistüloskop ile kıl çıkarılıp çıkarılmadığı, hastaların düzenli pansuman yapıp yapmadıkları, yara bölgesinin temiz tutulup tutulmadığı, sinüs kapanma süreleri analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 61 hasta dahil edildi. Bütün hastalara PEPSİT ve fenol uygulandı. Furacin pomad ile pansuman yapılan 25 hasta grup 1, madecassol merhem ile tamamen kapalı pansuman yapılan 36 hasta grup 2 olarak değerlendirildi. Grup 1'de birinci ayda, grup 2'de sinüsler kapandıktan sonra ya da kapanmayanlarda 5.haftada USG yapıldı. Grup 1'de USG'de sinüs kavitesi içerisinde kıl ve inflame yoğun içerik görülen, sinüsleri açık olan, beraberinde akıntısı ve ağrısı olan 17 hasta (%68) yara iyileşmesinde gecikme olarak değerlendirildi ve tekrar işlem planlandı. Takibi boyunca hijyeni ve yara bakımı iyi olan 12 hastanın sadece 5 tanesinde (%41,6) yeniden işlem ihtiyacı oldu. Grup 2'de USG'de sinüs kavitesi içerisinde kıl ve yoğun içerik görülen, sinüsleri açık olan, beraberinde akıntısı ve ağrısı olan 13 hasta (%36,1) yara iyileşmesinde gecikme olarak değerlendirildi ve tekrar işlem planlandı. Takibi boyunca iyi epilasyon ve düzenli pansuman yapan 22 hastanın sadece 2 tanesinde (% 9) yeniden işlem ihtiyacı oldu. Grup 2'de sinüslerin daha erken kapandığı (ortalama 3.5 hafta), Grup 1'de birinci ayın sonunda sinüs kavitesi içerisinde granülasyon gelişme oranı %76 iken grup 2'de %94.4 olduğu görüldü. İlk işlem sonunda iyileşmesi tam olmayan ve yeniden işlem gereken hastalarda hastalık başlangıç süresinin 3 aydan uzun ve sinüs sayısının ve kavite hacminin daha fazla olduğu görüldü. Sonuç: Pilonidal sinüs tedavisinde minimal invaziv yöntemler sonrası iyi bir epilasyon ve düzenli pansuman yara iyileşmesini hızlandırmaktadır. Pansuman sırasında sinüs kapanmasını ve granülasyon dokusu oluşmasını hızlandıracak merhemlerin kullanılması faydalıdır. Sinüs ağzının erken kapanması kavite içerisine yeniden kıl girmesini engeller ve hastalığın tekrarlama riskini azaltabilir. Bu nedenle aileler pansuman konusunda iyi bilgilendirilmeli ve önemi vurgulanmalıdır. Hastaların iyileşme sürecinin takibinde, granülasyon dokusunun değerlendirilmesinde ultrasonografi kullanılabilir. Erken cerrahinin hastalığın iyileşmesine olumlu etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Pilonidal sinus disease is a disease that, in addition to causing infection and pain, can have a serious negative impact on the quality of life of those affected and can cause long-term withdrawal from school and social activities, especially in the adolescent age group. The treatment is surgical. Although various surgical techniques have been described, recurrences are still the biggest problem. In this study, we aimed to investigate the results of pediatric endoscopic pilonidal sinus treatment (PEPSIT) and phenol injection methods together with a good dressing in terms of preventing recurrence. Materials and methods: Between June 2022 and July 2023, patients with pilonidal sinus were retrospectively screened, and those with complete follow-up records, regularly attending check-ups, were included in the study. Patients were evaluated in two groups. While all patients in both groups were treated with PEPSIT and phenol methods together, patients who were followed up with the new dressing technique as of December 2022 were evaluated as a second group to evaluate the dressing efficacy. The demographic characteristics of the patients, their lifestyle, the time from the onset of the disease to surgery, hair density in the sacrococcygeal region, personal hygiene, whether the hair of the area was cleaned, the size of the pilonidal cyst before surgery, whether the hair was removed with a fistuloscope during surgery, whether the patients made regular dressings, whether the wound area was kept clean, and sinus closure times were analyzed. Results: A total of 61 patients were included in the study. All patients underwent PEPSIT and phenol treatment. Among them, 25 patients who received regular dressings with Furacin ointment were categorized as Group 1, and 36 patients who received completely closed dressings with Madecassol cream were categorized as Group 2. In Group 1, ultrasound (USG) was performed in the first month, while in Group 2, USG was conducted either after the sinuses closed or at the 5th week for those whose sinuses did not close. In Group 1, 17 patients (68%) were evaluated as experiencing delayed wound healing due to the presence of hair and intense inflammatory content within the sinus cavities, open sinuses, accompanied by discharge and pain during the USG, and they were scheduled for re-treatment. Among the 12 patients who maintained good hygiene and wound care during follow-up, only 5 of them (41.6%) required re-treatment. In Group 2, 13 patients (36.1%) were considered to have delayed wound healing during USG, as they had hair and dense content within the sinus cavities, open sinuses, accompanied by discharge and pain, and they were scheduled for re-treatment. Among the 22 patients in Group 2 who achieved good epilation and regular dressing changes, only 2 of them (9%) required re-treatment. It was observed that sinuses closed earlier in Group 2 (average of 3.5 weeks), and the rate of granulation formation within the sinus cavities was 76% in Group 1 at the end of the first month, while it was 94.4% in Group 2. Patients who did not fully recover after the initial procedure and required re-treatment had a longer disease duration of more than 3 months, as well as a higher number of sinuses and larger cavity volume. Conclusions: Minimal invasive methods followed by effective epilation and regular dressing changes have been shown to accelerate wound healing in the treatment of pilonidal sinus. The use of creams that promote sinus closure and granulation tissue formation during dressing changes can be beneficial. Early closure of the sinus opening prevents hair from re-entering the cavity and may reduce the risk of disease recurrence. Therefore, families should be well-informed about dressing changes, and their importance should be emphasized. Ultrasound can be used to assess granulation tissue during the follow-up of patients' healing process. Early surgery has a positive impact on the improvement of the disease.