Power, intellectuals and ethics: Production and utilization of political ethics in the thought of Taha Abdulrahman, Rachid Al Ghannouchi, and Necmettin Erbakan
İktidar, entelektüeller ve ahlak: Taha Abdurrahman, Raşid El-Gannûşî ve Necmettin Erbakan'ın düşüncesinde siyasi ahlakın inşası ve kullanılması
  1. Tez No: 862846
  2. Yazar: YOUSEF JAMIL ABDELAZIZ ALQURASHI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUDRET BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İktidar, İktidar mücadeleleri, Sosyal ahlak, Entelektüel, Taha Abdurrahman, Ghannouchi, Erbakan, Intellectuals, political ethics, Taha Abdulrahman, Ghannouchi, Erbakan, theoretical ethics, Islam and politics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu çalışma, politik katılımın siyasal-ahlaki değerlerin üretim ortamına etkisini ve bunların çağdaş Müslüman düşüncesinde kullanımını üç önemli figürün merceğinden karşılaştırmalı bir şekilde incelemektedir: Taha Abdurrahman, Raşid el-Gannuşi ve Necmettin Erbakan. Bu çalışma, bahsi geçen düşünürlerin siyasal-ahlaki ortamlarını, yani siyasal-etik değer üretiminin gerçekleştiği ortamın tahliliyle yapılmaktadır. Böylelikle söz konusu ortamın girdileri, süreçleri, dinamikleri ve genel sonuçları ortaya konmaktadır. Ana değerler ve sonuçlar daha sonra değerlendirici ve dönüştürücü değerler olarak kategorize edilmiş ve her birine birer bölüm ayrılmıştır. Bu bölümleri mevzubahis konuya uygun ölçülere dayalı karşılaştırmalı bir analiz takip etmektedir. Böylelikle siyasal-ahlaki değerlerin üretim ortamı için üç mukayese alanı ortaya çıkmıştır: Soyutlamaya karşı Somutlama, İdealizme karşı Pratiklik ve Kolektiviteye karşı Bireysellik. Değerlendirici siyasi-ahlaki değerler için ise dört mukayese alanı kullanılmıştır: Ontolojik değerlendirme yeteneği, Epistemolojik değerlendirme yeteneği, Aksiyolojik değerlendirme yeteneği ve son olarak Değerlendirici parçalanabilirlik. Nihayet, birincil dönüştürücü siyasi-ahlaki değerler, diğer dört alan aracılığıyla karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir: hükümet sistemi ve kamu politikası felsefesinde siyasi hareketlilik, siyasi parti ve grupların siyasi hareketlilik oluşumu ve seçimleri etkileme ve son olarak uygulamaya yönelik parçalanabilirlik. Elinizdeki alışmada, siyasi-ahlaki üretim ortamında entelektüelin siyasal mobilizasyona yaklaştıkça somutlaştırma, pratiklik ve kolektivizminin arttığı; siyasal katılımdan uzaklaştıkça ise soyutlama, idealizm ve bireyciliğinin artış gösterdiği tespit edilmiştir. Aynı şekilde, üç entelektüelin ürettiği siyasi-ahlaki çerçeveler aracılığıyla siyasal gerçekliği değerlendirme becerisinin siyasal katılım düzeylerinden etkilendiği, entelektüelin siyasal katılımı arttıkça, siyasi-ahlaki çerçevesindeki ontolojik ve epistemolojik değerlendirme düzeyinin düştüğü gösterilmiştir. Siyasi katılım ne kadar azsa, ontolojik ve epistemolojik değerlendirme kapasitesi de o kadar yüksektir. Aksiyolojik değerlendirme kapasitesinin ise değerlendirme alanlarının genişliği ve darlığı dışında siyasi katılımdan etkilenmediği görülmektedir. Entelektüellerin siyasi-etik değerlerinin dönüştürme kabiliyeti hakkında şunlar söylenebilir: Ele alınan üç entelektüel isim tarafından üretilen siyasi-etik çerçeveler aracılığıyla siyasi gerçekliği dönüştürme becerisi, siyasi katılım düzeylerinden etkilenmiştir; entelektüelin siyasi katılımı ne kadar fazlaysa, hükümet sisteminin felsefesini, kamu politikalarını, siyasi partilerin oluşumunu ve seçimleri etkilemedeki siyasi hareketlilik düzeyi o kadar fazladır. Öte yandan daha az siyasi katılım, daha düşük düzeyde siyasi hareketlilik ve dönüştürme kabiliyetini yansımaktadır. Son olarak bu çalışma, bir entelektüelin çerçevelerinin değerlendirme ve uygulama açısından parçalanabilirliğinin, onların siyasi katılım düzeyinden etkilendiğini göstermektedir; zira daha yüksek siyasi katılım düzeyi daha yüksek değerlendirici ve uygulamacı parçalanabilirliğe işaret etmektedir. Daha düşük bir siyasi katılım düzeyi ise daha düşük bir değerlendirme ve uygulama parçalanabilirliği ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
This research explores the effect of political participation on production environment of political-ethical values and their utilization in contemporary Muslim thought through the lens of three important figures: Taha Abdulrahman, Rachid Al Ghannouchi, and Necmettin Erbakan in a comparative analytical manner. That is done by examining their environment of Political Ethicalzation, which is the environment in which political-ethical value production takes place. Suggesting the inputs, processes, dynamics, and overall outcomes of said environment. The main values and outcomes are then categorized into evaluative and transformative values, to each a chapter had been allocated. Followed by a comparative analysis based on a suitable criterion for the subject at hand. Thus, for the environment of production, three areas of comparison took place: Abstraction versus Concretization, Idealism versus Practicality, and Collectivity versus Individuality. As for evaluative political ethical values, four areas of comparison were utilized: ability of Ontological evaluation, ability of Epistemological evaluation, ability of Axiological evaluation, and lastly, Evaluative Fragmentability. Finally, primary transformative Political ethical values were comparatively analyzed through another four areas: political mobility in the philosophy of the government system and public policy, political mobility in formation of political parties and groups, influencing elections, and lastly, Applicational Fragmentability. The study found out that, it can be noted that concretization, practicality, collectivism in the political-ethical production environment increases the closer the Intellectual is to political mobilization. while abstraction, Idealism, and Individualism increases the more distant an Intellectual is from political participation. In the same manner, it has been demonstrated that the ability to evaluate political reality through political-ethical frameworks produced by the three intellectuals had been affected by their level of political participation, as the greater the political participation of the intellectual, the lower the level of ontological and epistemological evaluation in his Political-ethical framework. And the less political participation, the greater the ontological and epistemological evaluative capacity. While it seems that the axiological evaluative capacity is not affected by political participation except in terms of the breadth and narrowness of the evaluative areas. As for the transformational ability of intellectuals' political-ethical values, It has been argued that the ability to transform political reality through political-ethical frameworks produced by the three intellectuals was affected by their level of political participation as the greater the political participation of the intellectual is correlated to a higher level of political mobility in changing the philosophy of the government system, public policies, formation of political parties, and influencing elections. On the other hand, lesser political participation is reflected in a lower level of political mobility and transformative ability. Lastly, this research indicates that the evaluative and applicational fragmentability of an intellectual's frameworks had been affected by their level of political participation; as a higher level of political participation indicates a greater evaluative and applicational fragmentability. And a lower level of political participation is correlated with a lower evaluative and applicational fragmentability.