Dominant ve nondominant omuzda etkilenim gösteren adheziv kapsülitli vakalarda günlük yaşam aktivitelerinin incelenmesi
Investigation of activities of daily life in case with adhesive capsulitis affecting dominant and nondominant shoulder
  1. Tez No: 862853
  2. Yazar: İREM MURTEZAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MALKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Adheziv Kapsülit, Dizabilite, Dominant, Nondominant, Adhesive Capsulitis, Disability, Dominant, Nondominant
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Adheziv kapsülit (AK), omuz eklem kapsülünün iltihaplanması ve sertleşmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, omuzun hareket kabiliyetini ciddi şekilde kısıtlayabilir ve günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkileyebilir. Özellikle dominant (hakim) ve nondominant (hakim olmayan) omuzlarda AK gelişimi, hastaların yaşam kalitesi üzerinde farklı etkiler yaratabilir. Bu tez, AK'li hastaların günlük yaşam aktivitelerini, özellikle dominant ve nondominant omuzlardaki etkilerini incelemektedir. AK, omuz eklem kapsülünün sertleşmesi ve hareket kabiliyetinin azalmasıyla karakterize edilen bir durumdur. Sonuç olarak, çizelge, hastaların vücut kitle indeksi (VKİ) ile günlük yaşam aktivitelerindeki işlevsellik kaybı veya ağrı arasında doğrudan bir ilişki olmadığını ancak Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH) ile vizüel analog skalası (VAS) arasındaki güçlü ve anlamlı korelasyon, günlük yaşam aktivitelerindeki kısıtlamalar ile ağrı şiddeti arasında yakın bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu, tedavi stratejilerinin belirlenmesinde hastaların ağrı düzeylerinin ve işlevsellik kaybının birbiri ile ilişkili olduğu sebeple daha fazla vurgulanması gerektiğini gösterir.
Özet (Çeviri)
Adhesive capsulitis (AC) is a condition that occurs as a result of inflammation and hardening of the shoulder joint capsule. This condition can seriously limit the mobility of the shoulder and negatively affect activities of daily living. The development of AC, especially in dominant and non-dominant shoulders, may have different effects on the quality of life of patients. This thesis examines the daily living activities of patients with AC, especially its effects on dominant and nondominant shoulders. AC is a condition characterized by stiffening and reduced mobility of the shoulder joint capsule. In conclusion, the chart shows that there is no direct relationship between patients' body mass index and pain or loss of functionality in activities of daily living, but the strong and significant correlation between disabilities of the arm, shoulder and hand scale (DASH) and visual analog scale (VAS) shows that there is a close relationship between limitations in activities of daily living and pain severity. This indicates that patients' pain levels and loss of functionality are interrelated and therefore should be further emphasized when determining treatment strategies.