Genç bireylerde soğuk uygulamanın eklem pozisyon hissi, deri sıcaklığı ve kas kuvveti üzerine etkisi
The effect of cryotherapy on joint position sense, skin temperature and muscle strength in young individuals
  1. Tez No: 795244
  2. Yazar: ZEYNEP BİLGEÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM IŞINTAŞ ARIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Deri sıcaklığı, kas kuvveti, omuz eklemi, pozisyon hissi, soğuk uygulama, Cryotherapy, muscle strength, position sense, shoulder joint, skin temperature
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Soğuk uygulama klinikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Çalışmamızın amacı soğuk uygulamanın omuzda eklem pozisyon hissi ve maksimum istemli izometrik kas kuvveti üzerine etkisini araştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Kütahya ilinde yaşayan 18-24 yaş aralığındaki 44 genç birey dahil edildi. Soğuk uygulama için; önde akromion, lateralde deltoid kası ve arkada spina skapulayı kapsayacak şekilde 2 adet soğuk jel paket kullanıldı. Uygulanan jel paketler kişiye rahatsızlık vermemesi için 1 kat pamuklu havluya sarıldı ve 20 dakika uygulandı. Deri sıcaklığı çalışmalarda geçerlilik-güvenilirliği test edilmiş Mastercool MSC52224-A (Mastercool Inc, Randolph, New Jersey) infrared termometre ile soğuk uygulama öncesi ve sonrasında ölçülüp kaydedildi. Eklem pozisyon hissi CSMI (Cybex) Humac Norm İzokinetik Test ve Egzersiz Sistemi cihazı ile değerlendirildi. CSMI (Cybex) Humac Norm İzokinetik Test ve Egzersiz Sistemi cihazı ile 12 sn aralıklı 3 set şeklinde eksternal ve internal rotatörlerin kas kuvveti ölçüldü ve ortalama tork alındı. Soğuk uygulama öncesi ve sonrası değerler kaydedildi. Bulgular: Soğuk uygulama öncesi ve sonrası veriler istatistiksel olarak değerlendirildiğinde, deri sıcaklığı (dominant; p=0,00; nondominant; p=0,00) ve dominant ekstremite internal rotasyon eklem pozisyon hissi (p=0,040) değerlerinde anlamlı fark elde edildi. Nondominant omuz için internal rotasyon kas kuvvetinde (z=1,962 p=0,050) anlamlı fark vardı. Deri sıcaklığı ve maksimum istemli izometrik kas kuvvetine ait bulgular arasındaki ilişki değerlendirildiğinde uygulama sonrası nondominant ekstremite eksternal rotasyon (r=-0,583, p=0,001) ve internal rotasyonda (r=-0,581, p=0,001) anlamlı fark vardı. Diğer parametrelerde anlamlı fark bulunmadı (p>0,005). v Sonuç: Sağlıklı bireylerde, 20 dakikalık soğuk uygulama ile omuz ekleminde internal rotatasyonda nondominant ekstremite kas kuvvetinin ve dominant ekstremite eklem pozisyon hissinin azaldığı gözlendi. Ayrıca deri sıcaklığı ile maksimum istemli izometrik kas kuvveti arasında da nondominant ekstremitede uygulama sonrası verilerde anlamlı ilişki gözlendi. Soğuk uygulama sonrasında özellikle rotasyon hareketini içeren yüksek yoğunluklu egzersizler verilirken bu etkiler göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Yıldız B., Z. The Effect of Cold Application on Joint Position Sense, Skin Temperature and Muscle Strength in Young Individuals. Kütahya University of Health Sciences, Graduate Institute of Education, Department of Physiotherapy and Rehabilitation Master's Thesis, Kütahya, 2023. Objective: Cryotherapy is widely used in the clinic. The aim of our study was to investigate the effect of cold application on joint position sense and maximum voluntary isometric muscle strength in the shoulder. Materials and Methods: Forty-four young people aged 18-24 years living in Kütahya province were included in the study. Two cold gel packs were used for cold application covering the acromion anterior, deltoid muscle lateral and spina scapula posterior. The applied gel packs were wrapped in a layer of cotton towel to avoid discomfort and applied for 20 minutes. Skin temperature was measured and recorded before and after cold application using a Mastercool MSC52224-A (Mastercool Inc, Randolph, New Jersey) infrared thermometer, the validity and reliability of which have been tested in studies. Joint position sensation was assessed using the CSMI (Cybex) Humac Norm Isokinetic Test and Exercise System device. Values were recorded before and after cold application. Muscle strength of the external and internal rotators was measured in 3 sets at 12-second intervals using the CSMI (Cybex) Humac Norm Isokinetic Test and Exercise System device, and the average torque was determined. The difference between pre- and post-application data was evaluated using the Wilcoxon Sign Test. Results: Statistical analysis of the data before and after cold application revealed a significant difference in skin temperature (dominant; p=0.00; non-dominant; p=0.00) and joint position sense of internal rotation of the dominant shoulder (p=0.040). There was a significant difference in muscle strength of internal rotation (z=1.962 p=0.050) for the non-dominant shoulder. When evaluating the relationship between skin temperature and maximum voluntary isometric muscle strength, there was a significant difference in external rotation (r=-0.583, p=0.001) and internal rotation (r=-0.581, p=0.001) of the non-dominant shoulder after application. No significant difference was found in the other parameters (p > 0.005). Conclusion: In healthy subjects, it was observed that the muscle strength of the nondominant extremity and the sense of joint position of the dominant extremity decreased during internal rotation of the shoulder joint after 20 minutes of cold application. In addition, a significant relationship was found between skin temperature and maximal isometric muscle strength in the nondominant extremity after application. These effects should be considered when performing high-intensity exercises, especially rotational movements, after cold application.