Farklı teknikler ile uygulanan zigomatik implantların başarısının retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective evaluation of the success of zygomatic implants applied different techniques
- Tez No: 862924
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ ALTUĞ AYDİL, PROF. DR. ALTAN VAROL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Zigomatik implant, implant başarısı, sinüs-slot, intrasinüs teknik, ekstrasinüs teknik, Zygomatic implant, implant success, sinus-slot technich, intrasinus technich, ekstrasinus technich
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Hem ileri yaşa bağlı olarak, hem de diş kaybına bağlı olarak meydana gelen alveolar kemikteki rezorpsiyon özellikle üst çene kemiği olarak adlandırılan maksillada dental implant tedavisini güçleştirmektedir. Zigomatik implantlar, ileri cerrahi tedavi yöntemleri gerektirmeden mevcut tedavi süresini kısaltarak maksillanın dental rehabilitasyonunu sağlayabilir ve hastada meydana gelebilecek morbititeyi azaltabilir. Son yıllarda zigomatik implant uygulamaları popülerlik kazanmıştır. Çalışmamızda 3 farklı yöntemle uygulanılan (intrasinus, sinüs-slot ve ekstrasinüs) zigomatik implantların başarısı, retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmamızda zigomatik implantların başarısı ise, protetik başarıya, implantın markasına, yaşa, cinsiyete göre ve tercih edilen yönteme göre (intrasinüs, ekstrasinüs ve sinüs-slot) değerlendirilmiştir. Çalışmaya her iki cinsiyetten 57 hasta, uygulanmış 189 zigomatik implant dahil edilmiştir. Zigomatik implantların 78'i ekstrasinüs yöntemiyle, 44'ü intrasinüs yöntemiyle ve 67'si sinüs-slot yöntemiyle uygulanmıştır. Çalışmamızda zigomatik implantların başarısının, zigomatik implantların uygulama yöntemine (ekstrasinüs, intrasinüs ve sinüs slot) bağlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte zigomatik implantların başarısı; zigomatik implantın markası, hastanın yaşı, cinsiyeti ve protez çeşidi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Akbas M.(2024). Retrospective Evaluation of the Success of Zygomatic Implants Applied Different Techniques. Istanbul University, Institute of Health Science, Oral and Maxillofacial Surgery Department. Ph.D. Thesis. İstanbul. Resorption in the alveolar bone, which occurs both due to advanced age and tooth loss, makes dental implant treatment difficult, especially in the maxilla, which is called the upper jaw bone. Zygomatic implants can provide dental rehabilitation of the maxilla by shortening the current treatment time without requiring advanced surgical treatment methods and reduce the morbidity that may occur in the patient. In recent years, zygomatic implant applications have gained popularity. In our study, zigomatic implants placed in 3 techniques (extrasinus, intrasinus, sinus slot) were evaluated retrospectively. Success of zigomatic implants was assessed according to prosthetic success, brand of the placed implant, age and gender of the patient and preferred surgical technique. 189 zigomatic implants in 57 patients (78 of 189 implants performed with ekstrasinus approach, 44 of 189 implants performed with intrasinus approach, 67 of 189 implants performed with sinüs-slot approach) were placed. In our study, it was concluded that the success of zygomatic implants depends on the method of application of zygomatic implants (extrasinus, intrasinus and sinus slot). However, no significant correlation was found between the success of zygomatic implants and the brand of zygomatic implant, age, gender and type of prosthesis.