Rivâyet asrında hadisçi-yönetici ilişkisi (Merfu hadisler bağlamında)
The relationship between hadithist and ruler in the century of narration (In the context of marfu hadith)
  1. Tez No: 862940
  2. Yazar: ÖMER FARUK YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİRZA TOKPUNAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Merfu Hadis, Hadisçi, Zâlim Yönetici, Cerh ve Ta'dîl, Merfu Hadith, Hadithist, Tyrant Ruler, Jarh wa Ta'dil
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu çalışmada rivâyet asrında hadisçi-yönetici ilişkisi incelenmiştir. Öncelikle genelde yönetilenlerin ve özelde hadisçilerin yöneticilere nasihat etmeleri konusunda rivâyet edilen hadislerle birlikte onlara yaklaşmaktan sakındıran hadislerin sened ve metin değerlendirmeleri yapılmıştır. Sonrasında zâlim veya fâcir yöneticilerle ilgili bilgiler veren hadislerin incelenmesi özellikle Emevî ve Abbâsî (H. 2. /M. 8. ve H. 3./M. 9. yüzyılda) yöneticilerine yönelik eleştiriler bağlamında irdelenmiştir. Bu hadisler zâlim ya da fâcir yöneticilere verilen biatten dönülmesi, onlara itaat edilmesi, onların arkalarında namaz kılınması, verdikleri atânın alınması ve onlarla cihada gidilmesi konularını içeren Kütüb-i tis'a rivâyetleridir. Bununla beraber“havârimu'l-muruvve”nin bir unsuru olup olmaması bakımından yöneticilere yakınlık konusu incelenmiştir. Son olarak yöneticilere yakın olmaları veya yönetimde görev almaları sebebiyle hadisçilere yöneltilen tenkitler ve bunların hadisçilerin cerhine etki edip etmediği cerh ve ta'dîl ilmi bağlamında ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between hadithist and ruler in the century of narration is analyzed. First of all, the hadiths narrated about the advice of the governed people in general and the hadithists in particular to the rulers, as well as the hadiths that warn against being close them, were evaluated in terms of their chain of transmission (sened) and text. Then, the hadiths that give information about tyrant or fajir rulers are examined, especially in the context of criticism of the Umayyad and Abbasid rulers (2nd / 8th century AH and 3rd / 9th century AH). These hadiths are the narrations of the Kutub tis'a that deal with renouncing allegiance to tyrant or fajir rulers, obeying them, praying behind them, receiving a given donation, and waging jihad with them. In addition, the issue of closeness to the rulers was examined in terms of whether it is an element of“havarim al-muruvwa”or not. Finally, the criticisms against the hadith narrators for being close to the rulers or taking part in the administration and whether these criticisms affect the criticism of the hadith narrators are presented in the context of the science of jarh wa ta'dil.