Vasküler, menenjiom ve glial tümör cerrahisinin immün-enflamatuar yanıt üzerine etkileri
- Tez No: 86330
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBEHATTİN HACIYAKUPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: întrakranial operasyonlar, îmmün yanıt, Glial tümör, Menenjiom, Sitokinler, Intracranial operations, Immune response, Glial tumor, Meningioma, Cytokines I VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
i ÖZET întrakranial cerrahi uygulamalarda operasyonun başarısı kadar postoperatif dönemdel oluşabilecek enfeksiyonlara karşı organizmanın immün-enflamatuar yanıtı da çok önemlidir., Çalışmamızda; vasküler, menenjiom ve glial tömör cerrahisinin immün-enflamatuar| yanıta etkilerini araştırmayı amaçladık. Üç grupdan (n:3xl0) oluşan çalışmamızda bütün olgulara aynı anestezi yöntemi (TÎVA) uygulandı. Olgulardan preoperatif, peroperatif, erken, postoperatif ve geç postoperatif dönemlerde alman kan örneklerinde serum HLA-DR, TNF-| alfa, TL- 1 alfa, IL-6 ve IL-8 değerleri ölçüldü., I Operasyon süresi, olguların yaşlan, HLA-DR b, TNF-alfa, İL- 1 alfa, IL-6 ve IL-8J değerleri, dağılımlarında gruplar arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.0?).'| |Vasküler, menenjiom ve glial tümör cerrahisinin organizmanın immün-enflamatuar yanıtını önemli derecede etkilemedikleri, immün etkilenim açısından birbirlerine üstünlük göstermedikleri ve postoperatif enfeksiyon riski düşünüldüğünde her üç cerrahi uygulama arasında bir fark olmadığı sonucuna varıldı. I I 1 (
Özet (Çeviri)
Jabstract the effecjs of vascular, meningioma and glial tumor operations| i on the human immune-inflamatory response I I ( The human immun response for postoperative infection is as important as the success| I of all surgical operations., (In this study, we intended to evaluate the effects of vascular, meningioma and glial I tumor pperations on the immune response of neurosurgical patients., |Thirty patients were divided into 3 groups (I: vascular, ILmeningioma, ITLglial tumor). I All patients were given TIVA anesthesia (4-5 mg/kg/min propofol and 3 microgr/kg/min j fentanyl infusion). Plasma TNF-alfa, IL-1-alfa, IL-6, IL-8 and HLA-DR I2 were detected 10*, minutes before induction (I), 1 hour after induction (II), in 3^ hour (III) and in 3rd dayl | postoperatively (IV). |No significant difference was found in the levels of TNF-alfa, IL-1-alfa, IL-6, IL-8 i and HLA-DR h in all groups, in different periods.| |As a result we concluded that vascular, meningioma and glial tumor operations do not,, affect immune-inflamatory response significantly, one of them is not superior to another in| j the basis of immune effect. I I |