Deneysel siyatik sinir kesisinde metil Predinizolon ve büyüme hormonunun yenilenme üzerine etkileri
  1. Tez No: 86329
  2. Yazar: MUHAMMET DURANEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT BOYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Periferik sinir, rejenerasyon, Büyüme hormonu, metil prednizolon, Peripheric nerve regeneration, growth hormone, methyl prednisolone. BO&ÜMANTASYON MERKEZÎ IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Travma sonrası periferik sinir zedelenmesi geliştiğinde birtakım mekanik, kimyasal ve metabolik süreçler devreye girer. Sinir hücresi tamir mekanizmalarını kullanarak yenilenmeyi sağlamaya çalışır. Bu bölgede başlayan tamir sürecine birçok nörotropik faktörün destek sağladığı deneysel çalışmalarla gösterilmiştir. Bu çalışmada, periferik sinir yenilenmesinde insülin benzeri büyüme faktörü (IGF-1, somatomedin) üzerinden etkili olduğu düşünülen büyüme hormonu (GH) ile antiskatrizan özelliğinden dolayı skatris oluşumunu azaltarak yenilenmeye yardımcı olabileceği düşünülen metil prednizolonun karşılaştırmalı etkileri araştırılmıştır. Bu deneysel çalışmada, her grupta 10 adet sıçan olmak üzere toplam 6 grup üzerinde araştırma yapıldı. Grup I'de cerrahi ve tıbbi uygulama yapılmaksızın normal morfolojik yapı incelendi. Grup 2'de siyatik sinir kesişi yapıldıktan sonra uç uca anastomoz yapılarak anastomoz üzeri surgicel ile örtüldü. Grup 3 'de cerrahi keşi ve anastomoz uygulandıktan sonra 10 gün süreyle 20 mg/gün intraperitoneal metil prednizolon ile medikasyon yapıldı. Grup 4'de diğer gruplarda olduğu gibi keşi ve suturasyon yapıldıktan sonra sıçanlara 10 gün boyunca 20 mg/gün intraperitoneal metil prednizolon ile 400 mlU/gün intraperitoneal GH verildi. Grup 5 'de sinir kesişi ve anastomoz sonrası 10 gün boyunca sadece 400 mlU/gün intraperitoneal GH uygulandı. Son grupta ise sinir kesişi ve anastomozunu takiben lokal metil prednizolon ve GH emdirilmiş, surgical anastomoz bölgesine serildi. Yapılan ışık ve elektron mikroskobik incelemelerde diğer gruplarla kıyaslandığında intraperitoneal GH uygulanan gruplarda yenilenmenin anlamlı ölçüde fazla olduğu gözlenmiştir. Metil prednizolon uygulanan gruplarda ise yenilenmenin artmadığı ve skatris gelişiminin engellenmediği tespit edilmiştir. GH'nun yenilenme üzerindeki müsbet etkisi tartışmalı olup, akson ve Schwann hücrelerinde nörotropik bir faktör olan IGF-1 'in düzeyini artırarak olabileceği gibi direk hormonal yolla da olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF METHYL PREDNISOLON AND GROWTH HORMON ON REGENERATION OF EXPERIMENTAL SCIATIC NERVE INJURY Some mechanical, clinic processes are responsible in peripheral nerve injury after trauma. In this process regeneration might be done by nerve cell, using some repair mechanisms. Many experimental studies proved that this neural tropic factors support this process. In this study, we examined the effect of the GH which is thought to be effected on insuline like growth factor (IGF-1, somatomedine) and methyl prednisolon which is effected by decreasing scatris formation because of anti-scatris effect in peripheral nerve regeneration. In this experimental study six group rats including ten rats in each group were studied. In group I normal morphological structure was examined without surgical and medical procedure in group II sciatic nerve end to end anastomosis was done after nerve cut. In group III, we used medication intraperitoneal methyl prednisolone for ten days 20 mg per day after anastomosis. In group IV, used intraperitoneal methyl prednisolone for 10 days 20 mg Per day and intraperitoneal GH 400 mlU/day after anastomosis. In group V, we used intraperitoneal GH 400 mlU/day for ten days after anastomosis. In the sixth group we used topical methyl prednisolone and GH via methyl prednisolone and GH soalced surgical. According to the results of light and electron microscopic examination in the groups used GH regeneration is prominent when compared to the other groups. In the groups used methyhl prednisolone, we observed no increase in regeneration and no decrease in scatris formation. Although the effect of GH in regeneration is not clear yet this is possible either effect might be due to increase the level of IGF-1 as a norotrophic factor in axon and Schwann cells or by means of hormons.