Kronik hepatit B hastalarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
A retrospective assessment of chronic hepatitis B patients
- Tez No: 360255
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DURSUN
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit B, Histolojik aktivite indeksi, biyokimyasal ve serolojik parametreler, Chronic Hepatitis B, histologic activity index, biochemical and serological parameters
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Kronik Hepatit B Hastalarının Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi Giriş-Amaç: Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişinin ölümüne neden olan HBV enfeksiyonu, halen dünyada ve ülkemizde güncelliğini ve önemini yitirmeyen enfeksiyon hastalıkları arasında yer almaktadır. Bu çalışmada amacımız bölgemizdeki Kronik Hepatit B (KHB) hastalarımızın genel özelliklerini belirlemek, laboratuvar histopatolojik ve klinik bulgularıyla hastalığın progresyonu hakkında bilgi sahibi olmak ve bundan sonraki tedavi planlanmasına yardımcı olmaktır. Materyal-Metod: Çalışma 2009-2013 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Gastroenteroloji polikliniğinde takip edilen 18-75 yaş arası, karaciğer biyopsisi yapılmış, daha önce hiç antiviral tedavi almamış Kronik Hepatit B tanısı alan hastaların retrospektif olarak taranması esasına dayandırıldı. 167 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya alınan hastalarda serum HBsAg, HBeAg, Anti HBe, HBV DNA düzeyleri bakılmıştır. Modifiye İshak skorlama sistemine göre rapor edilen biyopsi sonuçlarına göre HAİ ve fibrozis değerleri kaydedildi. Ayrıca hastaların ALT, AST, Albümin, AFP, PT ve Trombosit değerleri kaydedildi. Çalışma öncesinde yerel etik kurul onayı alındı. Bulgular: 51 hastanın HBeAg' si pozitif iken, 116 hastanın HBeAg' si negatifti. HBeAg pozitif ve negatif KHB' li olguların AST, ALT, AFP, PT, total bilirubin, direk bilirubin, albümin, trombosit sayısı, HBV DNA, fibrozis ve histolojik aktivite indeksi açısından her iki grup arasında istatistiksel olarak fark yoktu. İki grup arasında yaş ortalaması açısından istatistiksel olarak belirgin fark vardı. ALT gruplarına göre ortalama yaş, HBV DNA, HAİ ve fibrozis düzeylerinin karşılaştırmasında, gruplar arasında istatistiksel olarak fark saptanmadı. Sonuç: Kronik Hepatit B dinamik, karmaşık seyir gösteren bir hastalıktır. Virüsün değişken karakteristik yapısı ve hastaya ait faktörler Kronik Hepatit B seyrinde farklı paternlerin görülmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı Kronik Hepatit B hastalarını değerlendirirken serolojik göstergelerin, transaminaz düzeylerinin, viral yükün yakın takibi ve birlikte yorumlanması, karaciğer biyopsisinin halen altın standart yöntem olduğunun bilinmesi ve tedavinin geciktirilmemesi Kronik Hepatit B' ye bağlı komplikasyonları en aza indirmek açısından çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
A Retrospective Assessment of Chronic Hepatitis B Patients Introduction and Purpose: The HBV infection, causing about one million deaths worldwide each year, is among the infectious diseases still maintaining their importance and currency in the world as well as in our country. The aim of this study is to identify the general characteristics of the Chronic hepatitis B (CHB) patients in our region, to have knowledge about the progression of disease through histopathological and clinical laboratory findings and to assist in the subsequent treatment planning process. Materials and Methods: The study was based on the basis of retrospective assessment of the patients diagnosed with Chronic Hepatitis B between the ages of 18 and 75, followed up at the Gastroenterology Clinic in the Department of Internal Medicine of Atatürk University Medical Faculty Research Hospital, who have undergone a liver biopsy and have not received an antiviral therapy before. 167 patients were enrolled in the study. Serum HBsAg, HBeAg, Anti HBe, HBV-DNA levels of those patients enrolled in the study were measured. According to the results of the biopsy reported based on the modified Ishak Scoring System, HAI and fibrosis values were recorded. In addition, ALT, AST, Albumin, AFP, PT and blood platelet values of the patients were recorded. Before the study, the local ethics committee approval was received. Findings: While 51 patients were HBeAg-positive, 116 patients were found to be HBeAg-negative. In terms of AST, ALT, AFP, PT, total bilirubin, direct bilirubin, albumin, platelet count, HBV DNA, fibrosis and histological activity index, there was no statistical difference between the two groups. There was a statistical difference between the two groups in terms of the average age. In comparison of the average age, HBV-DNA, HAI and fibrosis levels based on the ALT groups, no statistical difference was found between the groups. Conclusion: Chronic Hepatitis B is a disease which has a dynamic and complex course. The variable character of the virus and the patient-related factors led to the occurrence of different patterns in the course of Chronic Hepatitis B. Therefore, While evaluating the Chronic Hepatitis B patients, close follow-up and combined interpretation of serological markers, transaminase levels and viral load, knowing that liver biopsy is still the gold standard method and avoiding from delaying the treatment are of great importance in terms of minimizing Chronic hepatitis B-related complications.