Kerime Nadir'in romanlarında erkek kahramanlar
Male protagonists in Kerime Nadir's novels
- Tez No: 863322
- Danışmanlar: PROF. KAZİM YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kerime Nadir, edebiyat, erkek kahraman, roman, aşk, Kerime Nadir, literature, male protagonist, novel, love
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 428
Özet
Kerime Nadir, yaklaşık 90 yıldır edebiyat dünyamızda yerini korumaktadır. Halen onu okuyan genç kadınlarımız vardır. Sadece romanlarıyla değil, romanlarının filmleştirilmesiyle de kuşaktan kuşağa yayılan bu etki onu ölümsüz kılmaktadır. Yarattığı tüm karakterlerin portresini bize özenerek sunan yazar, her romanında okuyucuya farklı bir serüvenin kapılarını açmıştır. Romanlardaki erkek kahramanların geçmişte yaşadıkları, maddi durumları, eğitim seviyeleri, aile ilişkileri ve meslekleri onların hayata bakış açılarını etkilerken, onların bu bakış açılarından çevreleri de payını almıştır. Kahramanlar, iş hayatlarından ziyade özel hayatlarıyla ön plana çıkarlar. Bu da romanların genel hatlarıyla“aşk romanı”olarak değerlendirilmesini doğrular.
Özet (Çeviri)
Kerime Nadir has preserved her place in our literary dictionary for nearly 90 years. She is presently reading by young women. Not only with her novels, making novels into movies has spread from generation to generation effect makes her immortal. The author, who presents us the portrait of the characters with care, has opened the doors of a different adventure to the reader in each novel. The male protagonists in the novels while their lives, financial status, education levels, family relationships and angels affect their outlook on life, their environment also has its share of these outlooks. The protagonists come to the forefront with their personal lives rather than their professional lives. This confirms the evaluation of the novels as“love novels”in general terms.