Kültürel anlatılarda amazon kadını: Hareketli bir çizgi roman uygulaması
Amazon woman in cultural narratives: A motion comics practise
  1. Tez No: 637046
  2. Yazar: AYLİN GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NADİRE ŞULE ATILGAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Amazon Kadınları, kültürel anlatı, çizgi roman, dördüncü dalga feminizm, hareketli çizgi roman, mobil uygulama, Amazon women, cultural narrative, comics, fourth wave feminism, motion comics, mobile application
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 353
Özet
Çocuklardan yetişkinlere büyük bir kesime hitap eden çizgi romanlar, hayali bir dünyanın içinde sonsuz güçlere sahip erkek egemen ağırlıklı süper kahramanlarla yaratılmaktadır. Fakat çizgi romanlarda yaratılan kadın karakterlerin azlığı ya da nesneleştirme gibi unsurlara maruz kalarak meydana getirilmesi bu kadın karakterlerin bir popüler kültür ürününe dönüşmesini sağlamaktadır. Dünyadaki örnekler araştırıldığında özellikle çizgi romanlarda süper kahraman olarak estetik anlamda seksi ve güzel, genç kız ve kadın karakterler bulunurken, Türkiye'deki çizgi romanlarda savaşçı ve güçlü kadın imgesinin ele alındığı karakterlerden yaratılan bir çizgi roman uygulaması yer almamaktadır. Bu yüzden tezin kapsamı Türk kültüründe yer alan kadın tiplerinden yola çıkılarak“Amazon Kadınları”ile sınırlandırılmıştır. Ayrıca sanatta yeterlik tezi kapsamında oluşturulan bu uygulama yapılırken gerek çizilen illüstrasyonlarda gerekse çizgi romanın senaryosunda geleneksel bir anlayış yerine modern bir yaklaşımın ele alınmasından dolayı günümüz yeni kadın hareketlerinde yaşanan“Dördüncü Dalga Feminizmi”bağlamında tez araştırması sosyolojik bir incelemeyi de gerekli kılmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada, kültürel anlatı mitlerinden hareketle erkek gücünün ağırlıklı olduğu ve kadının geri planda kaldığı karakterler yerine yükselen dördüncü dalga feminizminin etkisiyle güçlü, lider kadın karakterlerin yer aldığı amazon kadınlarından yola çıkarak oluşturulmuş hareketli bir çizgi roman uygulaması yaratılmıştır. Bu nedenle yaratılan hareketli çizgi roman uygulaması kuramsal olarak anlatılan bilgilere dayanarak kadın karakterlerden oluşan hareketli bir çizgi roman oluşturulmasını destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Comics appealing to children and adults are created with male- dominated predominantly superheroes with infinite powers in an imaginary world. However, the rareness of female characters created in comics or creating them with objectification causes these female characters to become a product of popular culture. When the examples in the world are searched, it can be seen that there are aesthetically sexy and beautiful girls and women as super heroes and there is no comic practice created with characters embracing warrior and strong woman image in Turkey. For this reason, the scope of the thesis is restricted with“Amazon Women”based upon the female characters in Turkish culture. Besides, the thesis study in the context of“Fourth-Wave Feminism”occurring in today's new feminist movements requires a sociological research due to the fact that a modern approach is addressed instead of a conventional insight in both the illustrations drawn and the scenario of the comic in the process of this practice. Consequently, a motion comic application with reference to cultural narrative myths based upon Amazon women encompassing strong female leaders is created in this study as opposed to the ones with primarily male characters and the ones keeping the female characters in the background. Therefore, this comic application is such as to support the creation of a motion comic composed of female characters with regard to the theoretical information.