Myhts retold: Female experience in Margaret Atwood's The Penelopiad and Pat Barker's The Silence of the Girls
Mitlerin yeniden anlatılması: Margaret Atwood'un The Penelopıad ve Pat Barker'ın The Sılence of the Gırls romanlarında kadın deneyimi
  1. Tez No: 863338
  2. Yazar: SELMA RANGEL BETANZOS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mitler, Yeniden Yazma, Feminizm, Kadın Deneyimi, Ataerkillik, Myths, Rewriting, Feminism, Female Experience, Patriarchy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İSTANBUL BEYKENT ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma Margaret Atwood'un The Penelopiad (2005) ve Pat Barker'ın The Silence of the Girls (2018) adlı eserlerini Homerik kadın karakterlerinin hikayelerini feminist bir bakış açısıyla yeniden yazılması açısından analiz etmektedir. Bu analiz esas olarak Derrida'nın yapısöküm kuramını, Lacancı psikanalizi ve Julia Kristeva, Luce Irigaray ve Hélène Cixous gibi önde gelen Fransız feministlerin ışığında kadın yazınını kullanır. The Penelopiad ve The Silence of the Girls adlı romanlar mitlerin yeniden yazılması aracılığıyla gerçek kadın deneyimini yeniden anlatmak için geleneksel cinsiyet kodlarını ve rollerini alt üst etmeye çalışmaktadır. Kitaplar aynı zamanda ataerkilliğin kadınlara dayattığı cinsiyet ve cinsel kimlik kodlarını yeniden yazmak için arketipleri ve mitsel kalıpları kullanır. Bu kitaplardaki kadın karakterler, kadınları susturan ve toplumdan dışlayan ataerkil normları sorgular. Hem Atwood hem de Barker, mitleri yeniden yazarak kadın mitsel karakterlerine söz hakkı verir ve onların özgün kadın deneyimlerini ve bedenlerini yeniden anlatmalarını sağlar. Bu kitapların analizleri, kadın karakterlerinin feminist bakış açısıyla yeniden yazılmasının orjinal kadın hikayelerini doğurduğunu gösterir. Bu sayede kadınlar erkeklerin yazdığı mitlerin kısıtlamalarından kurtulabilir ve kadın olarak seslerini duyurabilirler.
Özet (Çeviri)
This study analyses Margaret Atwood's The Penelopiad (2005) and Pat Barker's The Silence of the Girls (2018) in terms of rewriting Homeric female characters' stories from a feminist perspective.This analysis mainly makes use of Derridean deconstruction, Lacanian psychoanalysis, and écriture féminine in the light of prominent French feminists such as Julia Kristeva, Luce Irigaray, and Hélène Cixous. The Penelopiad and The Silence of the Girls attempt to destabilize traditional gender codes and roles in order to retell genuine female experience through rewriting myths. The books also use archetypes and mythical patterns to rewrite gender and sexual identity codes which patriarchy dictates on women. Female characters in these books question patriarchal norms which silence and exclude women from society. Both Atwood and Barker voice their female mythical characters by rewriting myths and enable them to retell their authentic female experiences and the bodies. The analyses of these books show that feminist rewritings of female characters give birth to original female stories. In this way, women can free themselves from the constraints of male authored myths, and make their voices heard as women.