Subaraknoid mesafedeki kan ve demirin beyin, serebrovasküler ve kranial sinir dokularında yaptığı değişikliklerin ışık mikroskop, elektron mikroskop ve biyokimyasal olarak incelenmesi
  1. Tez No: 86335
  2. Yazar: MEHMET VOLKAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN HACIYAKUPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Subaraknoid kanama, demir, baziler arter, nöral doku, elektron mikroskop, Subarachnoid hemorrhage, iron, basilar artery, neural tissue, electron microscope VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Subaraknoid kanama kafa içi patolojiler arasında ölüme yol açan klinik tabloların başında gelmektedir. Çeşitli etyolojik faktörlerin rol oynadığı subaraknoid kanamada kan yıkım ürünleri bir yandan serebral vazospazma neden olmakta, diğer yandan hemoglobindeki demir serbest oksijen radikallerinin oluşumunu ve lipit peroksidasyonunu hızlandırmaktadır. Demir, santral sinir dokusunda birikerek direkt veya indirekt etki ile vasküler ve nöral patolojilere neden olmaktadır. Bu çalışmada; oksido-redüksiyonda önemli rolü olan demirin beyinde birikimi sonucu oluşan patolojik değişikliklerin önlenebil ir 1 i ğini araştırmayı amaçladık. Bu amaçla; denek (domuz) gruplannın sisterna magna'sına demir, demir ve kan, sadece kan verilerek postmortem nöral doku, vasküler doku ve kranial sinir dokuları; ışık mikroskopik, elektron mikroskopik ve biyokimyasal düzeyde değerlendirilmiştir. Zedelenen ve düzelmekte olan dokulann fonksiyonları ATPase aktivitesinin ölçümü ile, oluşan serbest oksijen radikallerine karşı antioksidan savunma sistemi en önemli enzimlerinden olan süperoksit dismutaz düzeyleriyle ve demirin indüklediği lipit peroksidasyonu, peroksidasyonun sekonder ürünü ve göstergesi olan malondialdehit ölçümleri ile değerlendirilerek kontrol grupları ile karşılaştırılmıştır. Kanın baziler arterde, demirin nöral dokuda daha belirgin dejenerasyona neden olduğu, kan ve demir karışımının ise hem nöral hem de vasküler dokuda sadece demir ve sadece kan verilen gruplara oranla daha hafif derecede dejenerasyona yol açtığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Examination of the effects of blood and iron in subarachnoid space on the cerebral, cerebrovascular and cranial nerve tissues by the light microscope, electron microscope and on the biochemical basis. Subarachnoid hemorrhage is a common intracranial pathology that causes to death. Blood degradation products cause cerebral vasospasm and the iron of hemoglobin accelerates lipid peroxidation and the releasing of oxygen-derived free radicals after subarachnoid hemorrhage. Accumulation of iron within the central nervous tissue causes deleterious effects on the vascular and neural tissues both directly and indirectly. The present study investigates the prevention of pathologic alterations in brain tissue caused by the accumulation of iron which has an important role in oxidoreduction. For this purpose, iron, iron and blood both and blood were injected to the cystema magna of the pigs. The neural, vascular and cranial nerve tissues of the pigs were examined by light microscope, electron microscope and on the biochemical basis. ATPase activity, to evaluate the functions of the injured and healing tissues, the levels of the superoxide dismutase enzyme to evaluate the antioxidant defense system against free radicals and the levels of malondialdehyde which is a secondary product of peroxidation to evaluate the lipid peroxidation induced by iron were measured. Results of these groups were compared with the results of control groups statistically. In this study the degenerative effects were more prominent on the basilar artery in the blood injected group and on neural tissue in the iron injected group. These effects were less prominent in the blood an iron both injected group.