Sosyal bilgiler 6. sınıf ders kitabında yer alan 'Tarihe Yolculuk' ünitesinin öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
Examination of the 'Journey to History' unit in the social studies 6th grade lesson book according to teacher's opinions
- Tez No: 863535
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA TOMBULOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tarihe Yolculuk Ünitesi, 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı, Türk Tarihi, Sosyal Bilgiler, Historical Journey Unit, 6th Grade Social Studies Textbook, Turkish History, Social Studies
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Dünyanın kadim milletleri arasında yerini almış olan Türklerin tarihin ilk dönemlerinden itibaren yerleşim bölgelerinde pek çok farklı sebepten ötürü kalıcı olarak kalmadıkları ve sürekli hareket halinde olduklarından dolayı geçmişten günümüze kadar farklı coğrafyalara yayılarak yaşamlarını sürdürdükleri görülmektedir. Bu coğrafi dağılışın günümüzde Çin Seddi'nden Adriyatik Denizine kadar uzanan geniş bir alanı kapsadığı bilinmektedir. Türkler varlıklarını sürdürdükleri her coğrafyada devletler kurarak siyasi hâkimiyetlerini güçlendirmiş, kültürel özelliklerindeki milli benlikleri sayesinde sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel yaşamlarını muhafaza ederek bulundukları çevreyi derinden etkilemişlerdir. Sosyal bilgiler üzerine yapılmış tanımlamalardan yola çıktığımızda sosyal bilgiler dersi sayesinde bireyler etkin, duyarlı ve erdemli vatandaş olarak yetiştirilmeye çalışılır. İnsanlar veya devletler bunu gerçekleştirirken kendi bünyelerinde mevcut olan milli kültür unsurlarını ve tecrübelerini kendilerinden bir sonraki kuşağa aşılamakla gerçekleştirmeye hedefler. Günümüz eğitim öğretim programları da bireylerin toplumsal yaşamda uyum içerisinde yaşayabilmelerini sağlamak için oluşturulmuştur. Sosyal bilgiler eğitimi de bu amaca yönelik olarak hazırlanmıştır. Eğitim öğretim materyalleri arasında ders kitapları çok önemli yer tutmaktadır. Eğitim öğretim yoluyla bireyleri toplumsal yaşama hazırlayarak etkili vatandaş yetiştirmeyi hedefleyen sosyal bilgiler dersinin, kitabı da iyi bir şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir. Öğretim materyali olarak hazırlanan sosyal bilgiler ders kitabında tarihi konuların ele alınırken bazı konuların yetersizliği, yüzeysel ele alınması, kronolojik hatalar vb. eksikliklerin gözden geçirilmesi gerektiği söylenebilir. Bu bağlamda çalışmada MEB 'nın hazırlamış olduğu 6. sınıf sosyal bilgiler ders kitabında yer alan“Tarihe Yolculuk”ünitesinin öğretmen görüşlerine göre değerlendirmesini yapmak amaçlanmıştır. Bu bağlamda Araştırma için açık uçlu soru formu tekniğinden yararlanılmıştır
Özet (Çeviri)
It is seen that the Turks, who have taken their place among the ancient nations of the world, have not stayed in the settlement areas permanently for many different reasons since the early periods of history, and have continued their lives by spreading to different geographies from past to present because they are constantly on the move. It is known that this geographical distribution covers a wide area from the Great Wall of China to the Adriatic Sea. Turks strengthened their political dominance by establishing states in every geography where they existed, and deeply influenced their environment by preserving their social, political, economic and cultural lives thanks to their national identity in their cultural characteristics. Based on the definitions made on social studies, individuals are tried to be raised as active, sensitive and virtuous citizens thanks to the social studies course. While doing this, people or states aim to achieve this by instilling the national cultural elements and experiences they have within themselves to the next generation. Today's education and training programs have been created to ensure that individuals can live in harmony in social life. Social studies education has also been prepared for this purpose. Textbooks have a very important place among educational materials. The social studies course, which aims to raise effective citizens by preparing individuals for social life through education and training, must also have a well-prepared book. While historical subjects are discussed in the social studies textbook prepared as teaching material, some issues are inadequate, superficially handled, chronological errors, etc. It can be said that the deficiencies should be reviewed. In this context, the study aimed to evaluate the“Journey to History”unit in the 6th grade social studies textbook prepared by the Ministry of Education, according to teachers' opinions. In this context, open-ended questionnaire technique was used for the research.