Algılanan örgütsel destek ve örgütsel bağlılığın mutfak alışanlarının yaratıcılık yeteneklerine etkisi: Kolektivizm kültürünün düzenleyici rolü
The effect of perceived organizational support and organizational commitment on the creativity skills of kitchen staff: The moderator role of the culture of collectivism
  1. Tez No: 863680
  2. Yazar: ÖZGENUR BOZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER AKGÜN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Yiyecek-İçecek Yönetimi, Algılanan Örgütsel Destek, Örgütsel Bağlılık, Yaratıcılık, Kolektivizm, Gastronomy, Food and Beverage Management, Perceived Organizational Support, Organizational Commitment, Creativity, Collectivism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Mutfak çalışanlarının yaratıcılık yetenekleri, yeni ürünlerin gelişmesine ve örgütlerin rekabet avantajı elde etmesine katkı sağlamaktadır. Bu nedenle bu çalışmanın temel amacı, mutfak çalışanlarının algıladıkları örgütsel desteğin ve örgütsel bağlılık düzeylerinin yaratıcılık yeteneklerine etkisini belirlemek ve bu ilişkide kolektivizm kültürünün düzenleyici bir role sahip olup olmadığını incelemektir. Araştırmanın amacı doğrultusunda, araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden korelasyonel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma modelinin test edilmesinde kısmi en küçük kareler-yapısal eşitlik modellemesi (PLS-SEM) tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırmanın evreni, Manavgat ilçesi sınırları içerisindeki beş yıldızlı otellerin mutfak departmanı çalışanlarından oluşmaktadır. Araştırmada evrene ilişkin veri toplama kapsamı işletmelerden alınabilecek izinlere bağlı olduğu için olasılıksız örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında, araştırmacı tarafından, mutfak çalışanlarının çeşitli demografik karakteristikleri ve kişisel özelliklerini belirlemeye yönelik olarak hazırlanan formun dışında, literatürden elde edilen“Algılanan Örgütsel Destek”,“Örgütsel (Duygusal) Bağlılık”,“Yaratıcılık”ve“Bireysel Kültürel Değerler”ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan tüm ölçekler geçerliliği ve güvenilirliği daha önceki araştırmalarda kanıtlanmış olan çalışmalardan edinilmiştir. Veriler, Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan beş yıldızlı otellerin mutfak departmanı çalışanlarından yüz yüze anket yöntemi ile toplamda 472 çalışandan elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, algılanan örgütsel desteğin örgütsel bağlılık ve yaratıcılık üzerinde önemli ve doğrudan bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Örgütsel bağlılığın yaratıcılık üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, kolektivizmin örgütsel bağlılık ile yaratıcılık arasındaki ilişkide moderatör bir rol oynadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The creativity of kitchen staff contributes to the development of new products and the competitive advantage of organizations. Therefore, the main purpose of this study is to determine the impact of perceived organizational support and organizational commitment levels of kitchen employees on their creativity, and to examine whether collectivism culture plays a moderator role in this relationship. In line with the aim of the research, the correlational research method was used. Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM) technique was employed to test the research model. The population of the study consists of kitchen department employees of five-star hotels within the borders of Manavgat district. Due to the scope of data collection being dependent on permissions that can be obtained from businesses, convenience sampling method was preferred among non-probability sampling methods. In data collection, besides the form prepared by the researcher to determine various demographic characteristics and personal traits of kitchen employees,“Perceived Organizational Support”,“Organizational (Emotional) Commitment”,“Creativity”, and“Individual Cultural Values”scales obtained from the literature were used. All scales used in the research were acquired from studies whose validity and reliability had been proven in previous research. Data were obtained from a total of 472 kitchen department employees of five-star hotels in Manavgat district of Antalya through face-to-face survey method. According to the results obtained in the research, it was determined that perceived organizational support has a significant and direct effect on organizational commitment and creativity. It was observed that organizational commitment has a statistically significant and positive effect on creativity. However, it was found that collectivism plays a moderating role in the relationship between organizational commitment and creativity.