The role of soft power in Africa: Case study of China's health diplomacy in Nigeria (2014-2020)
Afrika'da yumuşak gücünün rolü: Çin'in Nijerya'daki sağlık diplomasisi örneği (2014-2020)
- Tez No: 863823
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Afrika, Çin-Nijerya İlişkileri, Küresel Kriz, Sağlık Diplomasisi, Yumuşak Güç, Africa, China-Nigeria Relations, Global Crisis, Health Diplomacy, Soft Power
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Nijerya'nın ve diğer ülkeler arasındaki olan ilişkisi sadece geçmişteki sömürge güçlerine ve özellikle İngiltere, Fransa ve Almanya başta olmak üzere dayanmakla sınırlı değildir. Son yıllarda Çin, ABD ve Batı'ya meydan okuyan küresel bir rakip haline gelmiştir. Başka bir ifade ile, Çin'in yumuşak güç kullanarak Afrika'daki ABD ve Avrupa ülkelerinin etkilerine karşı büyük bir engel olmaktadır. Pekin'in Afrika'da da çok etkili olduğunu ve birçok Afrika ülkelerinde ayak izleri oluşturduğunu söylemek mümkündür. Çin kurumları, büyük bir gayret göstererek ve Çin'in küresel itibarını güçlendirmek amacıyla, neredeyse tüm Afrika devletlerinde yatırım yaparak, borç kredi vererek, yardım ulaştırarak ve altyapı projelerini hızlandırmaktadırlar. Bu tez, bir vaka çalışması olarak, 2014'teki Ebola salgının ve 2020'deki olan Koronavirüs salgını sırasında Çin ve Nijerya arasındaki olan sağlık diplomasinin üzerine odaklanmıştır. Elbette, bu dönem, Çin'in ve Nijerya ile olan ilişkisi üzerinde hem fırsatlarla hem de zorluklarla beraber getiren bir dönüm noktası olmuştur. Bu nedenle, Çin'in Nijerya'daki sağlık diplomasisinin etkilerini tam olarak araştıran ve anlayan önemli bir dönem olmuştur. Bu tez, günümüzdeki en önde gelen neo-liberal olan Joseph Nye tarafından benimsenen“yumuşak güç”kavramını atfedilerek, Çin'in Nijerya ile ortaklığını güçlendirmede bir araç ve strateji olarak sağlık diplomasisini kullandığını savunmaktadır. Tezin çalışmasında niceliksel araştırma uygulanarak ve Nijerya halkına anket yapılmıştır. Çalışma, Çin'in Nijerya'daki yumuşak gücünü artırmak için sağlık diplomasisini kullandığını savunur.
Özet (Çeviri)
Nigeria's relations with the rest of the world are not limited to ties with past colonial powers such as the United Kingdom and the West. In recent decades, China has become a global competitor challenging colonial powers and the United States. Beijing has also emerged as a major player on the continent, establishing footprints in many African countries. Chinese institutions have ramped up infrastructure development, loan support, and aid delivery to nearly all African states. This is presumably to improve China's global reputation. As a case study, the thesis focused on China's health diplomacy with Nigeria during the Ebola epidemic and the Coronavirus pandemic. The period between 2014 and 2020 has been a significant period for China's relations with Nigeria, with both opportunities and challenges. The thesis focuses on the concept of 'soft power' adopted by the neo-liberal American scholar, Joseph Nye. It argues that China is using health diplomacy as a tool and strategy for boosting its relationship with Nigeria. A quantitative research method has been applied through a survey to understand the perception of the Nigerian population towards China. As a result, a significant conclusion from the study argues that China's influence in Nigeria is effective. However, many Nigerians still have an unfavorable opinion about Chinese soft power in the country.