Sürdürülebilirlik bağlamında yerel kilin yapı malzemesi olarak dijital fabrikasyon süreci: Adana boşluklu tuğla örneği
The digital fabrication process of locally obtained clay material in context of sustainability: Adana breeze brick example
- Tez No: 863858
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAY ÇOLAK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Kil, Sürdürülebilirlik, Boşluklu Tuğla, 3B Yazıcı, Adana, Clay, Sustainability, Perforated Brick, 3D Printer, Adana
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 64
Özet
Günümüz mimarlık ve inşaat sektörü, yerel inşaat malzemeleri ve gelişen teknolojilerin entegrasyonunu teşvik eden sürdürülebilirlik ve yenilikçilik akımlarının etkisi altındadır. Bu amaçla, Adana Seyhan Baraj Gölü etrafından elde edilen kili, sürdürebilirlik bağlamında güncel teknolojilerle potansiyelini ortaya koyulması hedeflenmektedir. Yerel mimari uygulamalarla çağdaş tekniklerin harmanlanması, Adana'nın iklimsel ve kültürel özelliklerine uygun, yerel malzeme kullanılarak optimize edilmiş yapı elemanı tasarımları geliştirme amacını taşımaktadır. Öncelikle, toplanan kilin özelliklerini belirlemek için laboratuvar testleri gerçekleştirilmiştir. Test sonuçları uygun gelen kil, 3B yazıcı ile basılabilecek hale getirilmiş ve parametrik modelleme araçları kullanılarak boşluklu tuğla tasarımı üretilmiştir. Sonuç olarak, yerel malzemelerin ve teknolojik yeniliklerin mimarlık pratiğine entegrasyonunu destekleyen bir yaklaşım geliştirilmilş ve bölgesel sürdürülebilirlik ile modern üretim süreçlerini birleştirme potansiyeli ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today's architecture and construction industry is under the influence of sustainability and innovation movements that encourage the integration of local construction materials and advancing technologies. In this context, the clay found in the Adana Seyhan Dam Lake region has been investigated in this thesis for its potential in brick production using 3D printing technology. The blending of local architectural practices with contemporary techniques aims to develop brick designs optimized for Adana's climatic and cultural characteristics. In this research, laboratory tests were conducted to determine the properties of the clay collected from around the Seyhan Dam Lake in Adana. The clay was made printable with a 3D printer and optimized perforated brick designs were produced using parametric modeling techniques according to environmental conditions. This thesis presents an approach that supports the integration of local materials and technological innovations into architectural practice, highlighting the potential to merge regional sustainability with modern production processes.