İşgücü piyasası reformları bağlamında Polonya ve Türkiye'de güvenceli esneklik
Flexicurity in Poland and Turkey within the context of labor market reforms
- Tez No: 863893
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Güvenceli esneklik, Türkiye işgücü piyasaları, Polonya işgücü piyasaları, İş ve istihdam koruması, Flexicurity, Job and employment security, Turkish labor markets, Polish labor markets
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
İşsizlikle mücadele konusunda öne çıkan güvenceli esneklik stratejileri ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilmektedir. Bu çalışma, klasik üçlü refah sınıflandırmalarının dışında kalan Polonya ve Türkiye'nin güvenceli esneklik stratejilerini, işgücü piyasası reformları açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada iki ülke; işgücü piyasalarının genel durumu, esnek çalışma, güvenceli esnekliğe ilişkin yasal mevzuat, aktif istihdam politikaları ve pasif istihdam politikaları üzerinden karşılaştırılmıştır. Yapılan mukayese sonucunda Polonya işgücü piyasalarının, AB'nin belirlemiş olduğu ortak güvenceli esneklik hedefleri açısından Türkiye'ye göre daha iyi biçimlendirildiği sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte, çalışmada iki ülkenin de dengeli bir güvenceli esneklik stratejisi oluşturma hususunda kesin bir başarı sağlayamadığı ve belirli eksiklerinin olduğu iddia edilmektedir. Polonya'nın, özellikle AB üyeliği sırasında gerçekleştirmiş olduğu reformlarla öne çıktığı görülmüştür. Türkiye'nin ise son 20 yıllık dönemde yüksek büyüme oranlarına sahip olsa da bu durumun işgücü piyasalarına yönelik olumlu etkilerinin sınırlı olduğu görülmüştür. Buna ek olarak, Polonya açısından güvenceli esneklik stratejisine yönelik en büyük eksikliğin işgücü piyasasındaki ikili yapının önlenememesi olmuştur. Türkiye açısından ise iş kanununun güvenceye yönelik hükümlerinin esnetilmesi ve kanunun kapsamının genişletilmesinin elzem olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The flexicurity strategies that stand out in combating unemployment may vary from country to country. The purpose of this thesis is to examine Poland and Turkey, which are outside the classical triple welfare classifications, in terms of labor market reforms related to flexicurity strategies. In this scope, chosen countries analyzed and compared by the aspects of the general situation of labor markets, flexible working, legal regulations regarding flexible working conditions, active and passive employment policies. Besides that, it is claimed in the study that both countries have not been able to achieve a definite success in establishing a balanced flexicurity strategy and that they have certain shortcomings. In addition to that, for Poland, especially the reforms carried out during EU membership are decisive on the process. Although Turkey has spent most of the last 20 years with high growth rates, it is understood that the positive effects of this process on the labor markets are limited. Besides that, it was seen that the biggest shortcoming of the flexicurity strategy for Poland was the inability to prevent the duality in the labor market. Moreover, for Turkey's perspective, it was concluded that it is essential to make the provisions of the labor law more flexible and to expand the scope of the law.