تعليمُ اللُّغة العربيّة بوساطة قصص الأطفال(كامل كيلاني أنمُوذجًا)
Teaching the Arabic language through children's stories(Example of Kamil Kilani's Stories)
- Tez No: 863892
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYASS ALRASHED
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Süreci - Hikaye Sanatı-Çocuk Hikayeleri-Kamil Kilani, The educational process - The art of story - Children's stories - Kamel Kilani
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Çocuk Hikayeleri Aracılığıyla Arapça Öğretimi: Kamil Kilani'nin Hikayeleri Örneği Bu araştırmada anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretimi ile ilgili önemli konulardan birinin tanımını، nitelemesini ve analizini yapmaktayım. Bu، (çocuk hikayeleri aracılığı ile Arap dilinin öğretilmesi) dir. Çekici ve büyüleyici bir hikaye metnine dayanarak Arapçayı farklı ve modern bir şekilde öğretmeye dayanmaktadır. Araştırma، örnek olarak Kamil Kilani'nin çocuk hikayelerine itimat etmektedir. Araştırmanın birinci bölümü، Arap dili eğitiminin dil performansı açısından ulaşılması gereken düzeyle ilişkisinden، tabi tutulduğu koşullardan، gereksinimlerden ve karmaşık uygulamalarından، uygun stratejinin seçilmesinden ve bu stratejinin istenen hedeflerine uygun yöntemin seçilmesinden ve her yöntem için uygun dil modellerinin tercih edilmesinden bahsetmektedir. Bu uygulamaları net ve spesifik bir plana oturtmak için anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretmenin amaçlarını، anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretmede dilsel yeterlilik ve iletişimsel yeterlilik kavramını ve anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretme yöntemlerini belirlemek gerekmektedir. Araştırma، Kamil Kilani'nin çocuk hikayelerinin Arapçayı öğretmedeki rolü etrafında döndüğünden، hikayenin sanatını، unsurlarını ve türlerini tanıtmayı ve yazar“Kamil Kilani”yi tanıtmayı zorunlu kılmaktadır. Araştırmanın ikinci bölümü، anadili Arapça olmayanlara Arapçayı öğretmede çocuk hikayelerinin önemine ve çocuk hikayelerinin özelliklerine ve eğlenceyi ve ilgiyi harmanlayan çekici ve büyüleyici bir eğitim yöntemi olarak önemli rolüne değinmektedir. Zira çocuk hikayeleri، onları diğer hikayelerden ve diğer edebi türlerden ayıran benzersiz özelliklere sahiptir. Daha sonra، istenilen hedeflere ulaşmak için içerik içinde karşılanması gereken varsayımsal koşulları belirlemek adına anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretiminde hikaye seçme kriterlerinden ve Kamil Kilani'nin bu kriterler dengesindeki hikayelerinden bahsetmektedir. Araştırmanın üçüncü bölümü، anadili Arapça olmayanlara dilsel، estetik، kültürel ve eğlenceli bir şekilde Arapça öğretmede çocuk hikayelerinin öğretilmesinin etkisi ve yararlarını zikretmekte ve ardından Arapça öğretiminin karşılaştığı dilsel ve dilsel olmayan sorunları ve engelleri belirlemeye çalışmaktadır. Üçüncü bölümün sonunda، anadili Arapça olmayanlar için Arapça öğrenmenin en önemli etkileşimli tekniklerinden biri olarak çocuk hikayelerini öğretme yöntemine ilişkin görüşlere yer verilmiştir. Araştırmanın dördüncü bölümü، uygulamalı hikaye örneklerine yer vermiştir. Araştırmacı bu örnekleri sunmadan önce، araştırmada bahsedilen eğitici ve edebi bir hikaye metni oluşturmada teorik temellerden yararlandığını belirtmiştir. Ardından araştırmacı، seçilen örneklerin neyi amaçladığına ve onlardan beklenen sonuçların neler olduğundan bahsetmiştir. Bu örneklerde araştırmacı، dört beceriyi ele almıştır. Bu örneklerin kültürel ve dilsel içerik açısından zengin olmasına gayret göstermiştir. Ardından istenen hedeflere ulaşmak için; Arapça öğretmeninin ne yapması gerekmektedir? sorusuna cevaplar vermiştir. Son olarak، araştırmanın sonuçlarından ve önerilerinden bahsetmek gerekir. Bu da eğlenceye ve faydaya ulaşmadaki rolü nedeniyle Arap dilini öğretmede çocuk hikayelerini değerlendirmekten geçmektedir. Hikayeleri seçmede öğrencinin dil düzeyini dikkate almalı، hikaye metnini seçerken yaş gruplarına göre hikayenin biçimine ve içeriğine dikkat etmeli، karmaşıklıktan kaçınmalı، örnek yöntemleri çeşitlendirmeli ve ister görsel ister işitsel olsun teknoloji ve modern eğitim araçlarının kullanımına dikkat etmeli ve tüm dil (dinleme، okuma، konuşma ve yazma) becerilerine odaklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Teaching the Arabic language through children's stories (Example of Kamil Kilani's Stories) In this research، I review by definition، description and analysis one of the important issues related to teaching the Arabic language to non-native speakers، namely the issue of teaching the Arabic language through children's stories، teaching Arabic in a different and modern way relying on attractive and interesting narratives selected from Kamel Kilani's children's stories such as; The Reader Donkey (Al-Hemar Al-Karie) and The Smart Rabbit (Al-Arnab A-Zaki)، …etc. The thesis consists of four chapters. I will talk about them in brief: The first chapter touches on the close connection between teaching the Arabic language and the level we aspire our learners would reach in terms of linguistic performance and the conditions، requirements and complex processes this performance is subject to، choosing the appropriate strategy and selecting the methodology that is compatible with the desired goals of this strategy and choosing the appropriate linguistic models for each method. To put these processes within a clear specific plan، it was necessary to determine the following: the goals of teaching Arabic to non-natives، the concept of linguistic adequacy and communicative adequacy in teaching Arabic to non-natives، and its methods. Because the research deals with the role of children's stories by Kamel Kilani in teaching Arabic، it was necessary to introduce the story as an art، its elements and types، then introduce Kamel Kilani as a writer. The second chapter deals with the importance of children's stories and their characteristics in teaching Arabic to non-natives. They are very important as an attractive and interesting educational method that mixes fun with knowledge because children's stories have unique characteristics that distinguish them from other stories and other literary types. The research، then، talks about the criteria of choosing the suitable stories used in teaching Arabic to non-native speakers. Applying these criteria، we found out that Kamel Kilani's stories typically meet these criteria because we concluded that they are the best means to achieve the required goals. In the third chapter، the research argues the benefits of using children's stories in teaching Arabic to non-natives linguistically، aesthetically، culturally and entertainingly، and then identifies the linguistic and non-linguistic problems and obstacles faced within teaching Arabic، and ends with the showing the different viewpoints about using children's stories as the best interactive and useful technique of teaching Arabic to non-natives. In The fourth chapter، the researcher states that he himself had benefited a lot from the theoretical foundations of building an educational narrative literary text and the criteria of choosing the suitable children's story for teaching Arabic to non-natives. Then he puts all the above - mentioned details into action and presents three selected children's stories by Kamel Kilani، addressing the four skills: Listening، Speaking Reading، and Writing. And made sure that they are rich in cultural and linguistic content. The researcher discusses what the selected models aim at، their expected outcomes. Then، the researcher mentions the expected characteristics that the Arabic language teacher should enjoy – according to his points of view – in order to achieve the intended goals. Finally، it is necessary to mention the results and recommendations of the research investing children's stories in teaching the Arabic language non-natives due to its effective role in achieving pleasure and benefit، taking into account the following: - • the language level of the learner، paying attention to the form and content of the story according to age groups when choosing the story text، • avoiding complexity، • the diversification in presentation methods، • the use of technology and modern educational means، whether visual or auditory، • and focusing on all language skills (Listening، Speaking Reading، and Writing).