Çalışanların güvenlik iklimi algılarının güvenlik performansına olan etkisinde işe bağlılığın aracılık rolü: Metro inşaatı örneği
The mediation role of work engagement in the effect of employees' safety climate perceptions on safety performance: The example of metro construction
  1. Tez No: 863898
  2. Yazar: TUĞÇE AĞIRBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP FERİDE OLCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Sağlık Eğitimi, Sağlık Yönetimi, Public Health, Health Education, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, güvenlik iklimi, güvenlik performansı, işe bağlılık, Safety Climate, Safety Performance, Work Commitment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Dünyada ve ülkemizde son yıllarda sürekli artan ve değişen rekabet şartları ile birlikte çalışanların iş ortamı ile ilgili algıları değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenlik yönetimden kaynaklı yetersizlikler, ihmaller, çalışma şartlarının yoğunluğu ve düzensizliği, çalışma ortamının kötü koşulları, işverenin sorumluluklarını yerine getirmemesi ve yeterli önlemlerin alınmaması, firmaların çalışanlara ve çalışma ortamına ne derece önem verdiği, yönetimin iş güvenliği bilinci ve uygulamaları gibi birçok sebepten kaynaklanmaktadır. İş kazaları, tüm sektörler için önemli bir sorunsal olmakla beraber, özellikle inşaat sektörü bu konuda ilk sıralarda yer almaktadır. İnşaat sektörünün bir kolu olan metro inşaatlarında iş sağlığı ve güvenliği (İSG) risk faktörleri çok fazla olduğundan, çalışanlar risk altında bulunmaktadır ve iş kazaları metro inşaatlarında da sıklıkla yaşanmaktadır. Bu çalışma, metro inşaat sektörü çalışanlarının demografik özellikleri ile güvenlik iklimi, iş güvenliği performansı ve işe bağlılıkları arasındaki ilişki ve katılımcıların algıladıkları güvenlik iklimi, iş güvenliği performansı ve işe bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. İstanbul'da yer alan metro şantiyelerinde mavi ve beyaz yakalı çalışanlar üzerinde uygulanan anket çalışması 394 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara uygulanan anket dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katılımcıların demografik bilgileri, ikinci bölümde iki alt boyuttan oluşan ''Güvenlik performansı ölçeği'', üçüncü bölümde iki alt boyuttan oluşan ''Güvenlik iklimi ölçeği'', son bölümde ise üç alt boyutu olan ''İşe bağlılık ölçeği'' yer almaktadır. Yapılan araştırmada, ölçek faktörlerinin kendi aralarında pozitif yönde ilişkileri olduğu tespit edilmiştir. Güvenlik performansı, güvenlik iklimi ve işe bağlılık durumlarının birbirleri üzerinde pozitif yönde, herhangi birinin artması diğerlerinin de artmasına sebep olduğu sonuçları elde edilmiştir. Kişilerde güvenlik performansı arttıkça, güvenlik iklimi ile işe bağlılığın da arttığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the ever-increasing and changing competitive environment in our country and the world in recent years, employees' perceptions of the work environment vary. This variability is due to many reasons such as inadequacies and negligence from management, intensity and irregularity of working conditions, poor conditions of the working environment, failure of the employer to fulfill its responsibilities and failure to take adequate precautions, the extent to which companies attach importance to employees and the working environment, and management's occupational safety awareness and practices. This study was conducted to find the reasons for the safety climate and safety performance of employees in the metro sector, to reduce the possibility of a decrease in job commitment and to take precautions to prevent it from occurring. It is aimed to ensure that employees in the metro sector are familiar with the safety climate and safety performance they may encounter, to ensure that they are informed, and to minimize negative factors by pre-evaluating work commitment. A survey was conducted at metro construction sites in Istanbul to measure the awareness of employees about the impact of their safety performance on the safety climate. The survey was conducted with the participation of 394 people. In the research, it was determined that the scale factors had positive relationships among themselves. Results have been obtained that Safety Performance, Safety Climate and Work Engagement have positive effects on each other, and an increase in any of them causes an increase in the others. It is seen that as the Safety Performance of individuals increases, the Safety Climate and Work Commitment also increase.It is also seen how important education and health examinations are.