Çalışanların iş güvenliği iklimi algılarının, iş tatmini, risk algısı ve İSG performansı üzerine etkisinin analizi: endüstriyel tesis yapım işleri örneği
Analysing the effect of employees' perception of occupational safety climate on job satisfaction, risk perception and occupational safety performance: The case of industrial plant construction works
- Tez No: 850525
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP FERİDE OLCAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Güvenliği İklimi, İş Tatmini, Risk Alma Durumu, İş Sağlığı ve Güvenliği Performansı, Occupational Health and Safety, Occupational Safety Climate, Job Satisfaction, Risk Perception, Occupational Health and Safety Performance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışmanın amacı, İş Sağlığı Ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği'ne göre çok tehlikeli sınıfta bulunan ''Endüstriyel tesis yapım işlerinde'' çalışanların iş güvenliği iklimi algılarının, iş tatmini, risk alma durumu ve iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları performansına etkilerini araştırmaktır. Araştırmanın anketleri Türkiye'de faaliyet sürdüren endüstriyel tesislerde çalışan toplam 526 kişiye uygulanmıştır. Çalışmanın anketinde kişisel bilgiler ve dört adet ölçek bulunmaktadır. Güvenlik iklimi ölçeği, iş tatmini ölçeği, İSG kültürü ölçeğinin bir alt boyutu olan risk alma durumu ve İSG uygulamaları performansı ölçeği yer almaktadır. Anketlerden elde edilen veriler IBM SPSS21 ve AMOS programları kullanılarak analiz edilmiş olup; güvenirlik, frekans, regresyon ve korelasyon analizleri, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modeli sonucunda elde edilen veriler bulunmaktadır. Bu çalışma için yapılan analizler sonrasında çalışanların iş güvenliği iklimi algıları, iş tatminleri, risk alma durumları ve İSG performansları demografik özelliklerine göre farklılık göstermektir. Ayrıca ölçekler ve ölçeklere ait alt boyutların da birbirleri ile pozitif ve negatif yönlü ilişkileri olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the impact of occupational safety and health climate perceptions of workers engaged in 'Industrial facility construction works,' classified as 'highly hazardous' according to the Regulation on Workplace Hazard Classes Related to Occupational Health and Safety, on job satisfaction, risk-taking propensity, and the performance of occupational health and safety practices. Surveys for the research were conducted on a total of 526 individuals working in industrial facilities operating in Turkey. The survey includes personal information and four scales: Safety climate scale, Job satisfaction scale, Risk-taking propensity as a sub-dimension of the Occupational Health and Safety (OHS) culture scale, and OHS practices performance scale. Data obtained from the surveys were analyzed using IBM SPSS21 software, and the results of reliability, frequency, regression, and correlation analyses are available. Following the analyses conducted for this study, it is observed that workers' perceptions of occupational safety and health climate, job satisfaction, risk-taking tendencies, and OHS performances differ according to demographic characteristics. Additionally, it has been concluded that there are positive and negative relationships between the scales and the sub-dimensions of the scales.