Unveiling user adoption in crowd-funding platforms
Kitlesel fonlama platformlarında kullanıcı kabulünü açıklamak
  1. Tez No: 863907
  2. Yazar: EBRAHEEM WAEL ABED SIAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT UNANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kitlesel fonlama, performans beklentisi, çaba beklentisi, sosyal etki, kolaylaştırıcı koşullar, tutum, davranışsal niyet, Crowd funding, performance expectancy, effort expectancy, social influence, facilitating conditions, attitude, behavioral intention
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma, Birleşik Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi (UTAUT) modelinin kitlesel fonlama bağlamındaki rolü ve etkisine ilişkin sistematik bir araştırma sunmayı amaçlamaktadır. Niceliksel bir araştırma yaklaşımını kullanan çalışmada, kitlesel fonlama faaliyetlerine katılan katılımcılardan veri toplamak için anketler kullanılıyor. Birincil odak noktası, Performans Beklentisi, Çaba Beklentisi, Sosyal Etki, Kolaylaştırıcı Koşullar, Tutum ve Davranışsal Niyet dahil olmak üzere temel UTAUT değişkenleridir. Anket yanıtları, bu değişkenlerin kitlesel fonlama Davranışsal Niyeti üzerindeki ilişkilerini ve kolektif etkisini ayırt etmek için regresyon analizi, ANOVA ve korelasyon matrisleri yoluyla analiz edilir. Araştırmanın sonuçları, UTAUT modeli değişkenleri arasındaki niceliksel ilişkilere ve bunların kitlesel fonlama başarısı üzerindeki etkisine ışık tutuyor. Regresyon analizi, her değişken için katsayılar ve istatistiksel anlamlılık sağlar ve bunların Davranışsal Niyet üzerindeki etkisinin büyüklüğü ve yönü hakkında fikir verir. ANOVA sonuçları modelin genel öneminin anlaşılmasına katkıda bulunurken, korelasyon matrisleri değişkenler arasındaki etkileşimi aydınlatır. Bu çalışmanın sonuçları iki yönlüdür. İlk olarak, UTAUT modelinin uygulamasını kitle fonlamasının dinamik ve gelişen ortamına genişleterek akademik literatüre katkıda bulunmaktadır. İkinci olarak, bulguların kitlesel fonlama platformu geliştiricileri, pazarlamacılar ve politika yapıcılar için pratik çıkarımları var ve kullanıcı deneyimlerini geliştirmek ve optimum kitlesel fonlama sonuçları için stratejileri iyileştirmek için eyleme dönüştürülebilir bilgiler sağlıyor. Bu araştırma, teknolojinin kabulüne ilişkin teorik çerçeveler ile kitlesel fonlamanın benzersiz özellikleri arasındaki boşluğu dolduruyor ve hızla büyüyen bu alanda daha bilinçli ve etkili uygulamaların önünü açıyor.
Özet (Çeviri)
This study aims to provide a systematic investigation into the role and impact of the Unified Theory of Acceptance and Use of Technology (UTAUT) model in the context of crowd funding. Utilizing a quantitative research approach, the study employs surveys to collect data from participants engaged in crowd-funding activities. The primary focus is on key UTAUT variables, including performance expectancy, effort expectancy, social influence, facilitating conditions, attitude, and behavioral intention. The survey responses are analyzed through regression analysis, ANOVA, and correlation matrices to discern the relationships and collective influence of these variables on crowd funding behavioral intention. The Results of the study focus on the quantitative associations between UTAUT model variables and their impact on crowd funding success. The regression analysis provides coefficients and statistical significance for each variable, offering insights into the magnitude and direction of their influence on behavioral intention. The ANOVA results contribute to the understanding of the overall significance of the model, while correlation matrices elucidate the interplay between variables. The implications of this study are twofold. Firstly, it contributes to the academic literature by extending the application of the UTAUT model to the dynamic and evolving landscape of crowd funding. Secondly, the findings have practical implications for crowd funding platform developers, marketers, and policymakers, providing actionable insights to enhance user experiences and refine strategies for optimal crowd funding outcomes. This research bridges the gap between theoretical frameworks in technology acceptance and the unique characteristics of crowd funding, paving the way for more informed and effective practices in this rapidly growing domain.