Blok zincir tabanlı mobil yemek sipariş uygulaması geliştirilmesi
Development of blockchain based mobile food delivery application
- Tez No: 863913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FARUK ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Blok zinciri, Ethereum, Metamask, Mobil Uygulama, Kotlin, Blockchain, Ethereum, Metamask, Mobile Application, Kotlin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada blok zinciri tabanlı Ethereum cinsinden kripto parayla ödeme seçeneği sunan bir mobil yemek sipariş uygulaması geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Android Studio geliştirme ortamı ve Kotlin programlamlama dili kullanılarak tasarlanan mobil uygulamanın, bir kripto para cüzdanı yazılımı olan Metamask ile bağlantı kurması sağlanmıştır. Bu sayede mobil uygulamayı kullanarak sipariş vermek isteyen herhangi bir kullanıcının, Ethereum blok zinciri üzerindeki kripto para hesabına erişerek, sepetindeki ürünlerin toplam tutarını kripto para ile ödeyebilmesi sağlanmıştır. Merkezsiz, şeffaf ve kripto güvenlik sağlayan bu ödeme yöntemiyle yapılan tüm işlemler, Ethereum blok zinciri üzerinde saklanır ve değiştirilemezdir. Bu sonuçlardan hareketle, ülkemizde kullanılan mobil uygulamalarda henüz bulunmayan bir özellik olan kripto para ile ödeme seçeneğinin son kullanıcılara yeni bir özellik olarak sunulması önerilmektedir. Blok zinciri teknolojisi henüz yeni sayılabilecek bir alan olduğu için konuyla ilgili akademik ve bilimsel kaynaklar sınırlı sayıdadır. Bu alanda çalışmayı hedefleyen yazılımcıların tecrübe elde edebilmesi için de yeterli kaynak bulunmamaktadır. Ayrıca blok zinciri ve kripto para gibi kavramları içeren projeler genellikle web tarafında gerçekleştirildiği için mobil uygulamalara göre yaygınlaşma ve son kullanıcıya hitap etme potansiyelleri de daha düşüktür. Dolayısıyla blok zinciri ve kripto para gibi kavramların mobil uygulamalarla birlikte yer aldığı projelerin sayısı da sınırlı olduğundan, bunların da desteklenerek arttırılması önerilmektedir. İnsan kaynağındaki yetersizlik nedeniyle de blok zinciri teknolojisinin sadece finans değil, her alanda çalışılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to develop a mobile food ordering application that offers a blockchain-based Ethereum cryptocurrency payment option. For this purpose, the mobile application that was designed using Android Studio development environment and Kotlin programming language has been connected with Metamask which is a cryptocurrency wallet software. By this means, any user who wishes to place an order using the mobile application will be able to access the cryptocurrency account on the Ethereum blockchain and pay the total amount of the products in his basket with cryptocurrency. All transactions made with this decentralized and transparent payment method are crypto-secured and stored on the Ethereum blockchain and are immutable. Based on these results, the option of paying with cryptocurrency, a feature that is not yet available in mobile applications used in our country, could be offered to end users as a new feature. Due to the fact that blockchain technology is a relatively new field, academic and scientific sources on the subject are limited. There are not sufficient sources for software developers who aim to work in this field in order to obtain experience. Additionally, since projects involving concepts such as blockchain and cryptocurrency are usually carried out on the web, they have a lower potential to become widespread and attract the end user compared to mobile applications. Thus, considering the number of projects in which concepts such as blockchain and cryptocurrency are used with mobile applications are too few, it is advised to increase their numbers through support. Due to the insufficiency of human resources, it has been concluded that blockchain technology should be studied not only in finance but in every field possible.