Tarımsal İHA (dron)'ların hassas tarımda kullanımı ve bitki korumadakirolü
Usage of agricultural UAVs (drone) in precision agricultureand their role in plant protection
  1. Tez No: 863912
  2. Yazar: İBRAHİM AYDINOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL TOZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hassas Tarım, Bitki Koruma, İnsansız Hava Araçları, İHA, NDVI, Yabancı Ot Yönetimi, Yapay Zeka, Precision Agriculture, Plant Protection, Unmanned Aerial Vehicles, UAV, NDVI, Weed Management, Artificial Intelligence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışma hassas tarımda İHA (insansız hava aracı) teknolojisinin kullanımını ve bu teknolojinin bitki koruma, tarım verimliliği ve sürdürülebilirliği üzerindeki etkilerini ele almaktadır. Materyal ve Metot: Çalışmanın materyalini, 2023 yılı üretim sezonunda Manisa ilinde mısır ve ayrıca pamuk bitkisinde kurulan deneme parsellerinde İHA ile yapılan saha uygulamaları ve gözlemleri oluşturmuştur. Bu gözlemler, çalışmanın birincil veri kaynağını oluştururken, tarım il ve ilçe müdürlükleri, internet kaynakları, yerli ve yabancı kaynaklardan derlenen genel bilgiler ile konuyla ilgili istatistiki veriler araştırmanın ikincil kaynaklarını oluşturmaktadır. Bulgular: Çalışma sonucunda saha uygulaması kapsamında, Manisa Muradiye mahallesinde belirlenen arazide mısır bitkisinde kurulan deneme parsellerinde ekim yapıldıktan sonra yabancı ot mücadelesinde popülasyon takibi için Sentera DJI Phantom 4 Pro V2.0 marka dron ile arazi haritası çıkarılmıştır. Çıkarılan haritalarda tarla-bitki sağlığı ile arazideki yabancı ot popülasyon yoğunluğu NDVI (Normalize Edilmiş Fark Bitki Örtüsü İndeksi) teknolojisi kullanılarak gözlemlenmiştir. Manisa Halitpaşa mahallesinde belirlenen ikinci arazide pamuk bitkisinde kurulan deneme parsellerinde zararlı böceklere karşı DJI Agras T40 marka dron ve pülverizatör ile ayrı ayrı ilaçlama yapılmıştır. İlaçlama sonrası yapılan kaba sürvey ile zararlı böceklerin yoğunluğu kontrol edilerek İHA ve pülverizatör ile ilaçlama uygulamasının sonuçları kıyaslanmıştır. Sonuç: Yapılan bu çalışmalar ile İHA teknolojisinin tarım sektöründe nasıl etkin bir şekilde kullanılabileceği ve özellikle hassas tarım uygulamalarında ve bitki koruma stratejilerinde nasıl önemli bir rol oynayabileceği detaylı bir şekilde ele alınmış, yapılan uygulama ve gözlemle literatürdeki bulgular doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This thesis explores the innovative application of Unmanned Aerial Vehicles (UAVs), commonly known as İHAs, in the realm of precision agriculture. It delves into how this technology impacts plant protection, enhances agricultural productivity, and contributes to sustainable farming practices. Materials and Methods: The materials of the study consist of field applications and observations conducted using UAVs in corn-cotton crop trial plots established during the 2023 production season in Manisa province. These observations form the primary data source of the study, while general information compiled from the agricultural district and sub-district directorates' online resources, as well as local and international sources and related statistical data, constitute the secondary sources of the research. Results: The study found that after planting in the corn trial plots established in the Muradiye neighborhood of Manisa, a Sentera DJI Phantom 4 Pro V2.0 drone was used to map the area for population monitoring in weed control. The maps produced were used to observe field-plant health and the density of weed populations using NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) technology. In the second trial area determined in the Halitpaşa neighborhood of Manisa, separate spraying was performed with a DJI Agras T40 drone and a pulverizer in the cotton trial plots against harmful insects. After the spraying, a rough survey was conducted to control the intensity of harmful insects, and the results of the spraying applications using the UAV and the pulverizer were compared. Conclusion: This comprehensive study demonstrates the potential and effectiveness of UAV technology in agriculture, particularly highlighting its role in precision farming and plant protection. The practical applications and observations conducted corroborate existing literature, showcasing UAVs as a pivotal tool in advancing agricultural practices.