Monosodyum glutamat (MSG) uygulanan sıçanların uterus dokusunda endotelin-1 (ET-1) ve endotelin-2 (ET-2) salınımı üzerine siyah sarımsağın etkisinin araştırılması
The investigation of the effect of black garlic on endothelin-1 (ET-1) and endothelin-2 (ET-2) releasing in uterine tissue of monosodium glutamate (MSG) treated rats
  1. Tez No: 864123
  2. Yazar: GÜLHANDE GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU KARADAĞ SARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: MSG, Siyah sarımsak, Uterus, ET-1, ET-2, MSG, Black garlic, Uterin, ET-1, ET-2
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada Monosodyum glutamat uygulanan sıçanlarda siyah sarımsak uygulamasının uterus dokusunda Endotelin-1 ve Endotelin-2 salınımı üzerine etkilerinin immünohistokimyasal yöntem ile belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada 32 adet, 240-260 g ağırlığında, üç aylık Sprague Dawley ırkı dişi sıçan kullanıldı. Deney grupları; Kontrol grubu (n=8), Monosodyum glutamat grubu (MSG) (n=8), Siyah sarımsak grubu (SS) (n=8), Monosodyum glutamat+Siyah sarımsak grubu (MSG+SS) (n=8) olmak üzere dört grup şeklinde oluşturuldu. Kontrol grubundaki sıçanlara herhangi bir uygulama yapılmadı. 14 gün boyunca hergün, Monosodyum glutamat grubundaki sıçanlara 4 mg/g MSG subkutan yolla, Siyah sarımsak grubundaki sıçanlara 5 mg/200g siyah sarımsak ekstraktı oral gavaj yoluyla, Monosodyum glutamat+Siyah sarımsak grubundaki sıçanlara 5 mg/200g siyah sarımsak ekstraktı oral gavaj yoluyla uygulanmasını takiben 30 dakika sonra 4 mg/g MSG subkutan yolla uygulandı. Tüm gruplardaki sıçanların deney başlangıç ve deney son günü canlı ağırlıkları alındı. Çalışma sonunda anestezi altındaki sıçanlardan alınan kan örneklerinde serum nitrik oksit (NO), glutatyon (GSH) ve östradiol seviyelerini tayin etmek amacıyla biyokimyasal incelemeler, uterus dokusuna ise Crossman'ın üçlü boyama tekniği, Hematoksilen-Eosin (H&E) ve Periyodik asit-Schiff (PAS) boyaması uygulanarak histopatolojik incelemeler yapıldı. Uterus dokusunda Endotelin-1 ve Endotelin-2 salınımı immünohistokimyasal yöntemle incelendi. Sonuç olarak yaptığımız çalışmada MSG'nin sıçanların canlı ağırlığında istatistiksel olarak anlamlı artışa neden olduğu ve istatistiksel olarak anlamlı olmasa da östradiol, NO, GSH seviyelerinde değişiklik meydana getirdiği görüldü. Histopatolojik ve biyokimyasal verilerle MSG'nin oksidatif hasara neden olduğu belirlendi. Siyah sarımsağın tek başına ve MSG ile birlikte uygulanmasının antioksidan sistemler üzerinde etkili olduğu ve MSG'nin olumsuz etkilerini azalttığının belirlenmesi ile siyah sarımsağın tedaviye yönelik bir ajan olarak kullanılabileceği sonucuna varıldı. ET-1 salınımının MSG ve MSG+SS gruplarındaki artışının MSG'nin neden olduğu oksidatif strese bağlı olabileceğini, ET-1'in rejeneratif etkisinden kaynaklanabileceğini, ET-2 salınımının özellikle MSG+SS grubundaki artışının ise MSG'ye bağlı gerçekleşen inflamasyona bir yanıt olarak ve uterusun yeniden şekillenmesi ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study it was aimed to determine the effects of black garlic administration on the release of Endothelin-1 (ET-1) and Endothelin-2 (ET-2) in uterine tissue in rats administered Monosodium glutamate by immunohistochemical method. In this study, 32 three-month-old female rats of the Sprague Dawley breed weighing 240-260 g were used. Experimental groups were formed as four groups: Control group (n=8), Monosodium glutamate group (MSG) (n=8), Black garlic group (SS) (n=8), Monosodium glutamate+Black garlic group (MSG+SS) (n=8). No administration was performed in the control group rats. Every day for 14 days, 4 mg/g MSG was administered subcutaneously to rats in the Monosodium glutamate group, 5 mg/200g black garlic extract was administered by oral gavage to rats in the Black garlic group, and 4 mg/g MSG was administered subcutaneously to rats in the Monosodium glutamate+Black garlic group 30 minutes after the administration of 5 mg/200g black garlic extract by oral gavage. In all groups, at the beginning and the end of the experiment, the body weights of the rats were recorded. At the end of the study, biochemical examinations were performed to determine serum nitric oxide (NO), glutathione (GSH), and estradiol levels in blood samples taken from anesthetized rats, and in uterine tissue histopathological examinations were performed by applying Crossman's triple staining technique, Hematoxylin-Eosin (H&E) and Periodic acid-Schiff (PAS) staining. In uterine tissue release of Endothelin-1 and Endothelin-2 was examined by immunohistochemical method. As a result, in our study, MSG caused a statistically significant increase in the body weight of rats and although not statistically significant, it caused changes in estradiol, NO, and GSH levels. By the histopathological and biochemical parameters it was determined that MSG caused an oxidative damage. It was concluded that the application of black garlic alone and in combination with MSG was effective on antioxidant systems and reduced the negative effects of MSG and that black garlic can be used as a therapeutic agent. It suggests that the increase in ET-1 release in MSG and MSG+SS groups may be related to MSG induced oxidative stress and may result from the regenerative effect of ET-1, and the increase in ET-2 release, especially in the MSG+SS group, may be a response to MSG-induced inflammation and may be associated to uterine remodeling.