Post-keynesyen/kaleckiyen bölüşüm, talep ve büyüme modelleri: Seçilmiş ülkeler için ekonometrik analiz
Post-keynesian/kaleckian distribution, demand and growth models: Econometric analysis for selected countries
  1. Tez No: 864227
  2. Yazar: HATİCE ÜSTÜNDAĞ TUNCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAYIM IŞIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Neo-Kaleckiyen Modeller, Gelir dağılımı, Talep Rejimleri, Verimlilik, Neo-Kaleckian Models, Income Distribution, Demand Regimes, Productivity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu tez gelir dağılımı büyüme üzerindeki etkisini hem talep tarafını hem de verimlilik tarafını temsil eden modellerle Post-Keynesyen/Kaleckiyen teori çerçevesinde araştırmayı amaçlamaktadır. Toplam talep ve verimlilik rejimi ile ilgili modeller Bhaduri ve Marglin (1990) temelinde geliştirilen modellerdir. Gelir dağılımı eşitsizliğinin talep yönünden incelenmesi hususunda toplam talep unsurlarının (tüketim, yatırım, net ihracat) üzerindeki etkileri tahmin edilirken, verimlilik yönünden incelenmesinde kâr payındaki artışın verimlilik dâhil edilerek kapasite kullanım oranı ve sermaye birikim oranı üzerindeki etkileri tahmin edilmektedir. Bu kapsamda talep rejimi analizleri ekonominin toplam talep rejimlerini kâr ve ücret çekişli olarak tanımlarken verimlililik rejimi analizleri ekonominin talep rejimini ücret, kâr ve ara talep rejimi olarak tanımlamaktadır. Talep ve verimlilik yaklaşımı çerçevesinde iki ayrı modelle tahmin edilen çalışmamız ARDL (Otoregresif Dağıtılmış Gecikme Modeli) ve A-ARDL(Genişletilmiş Otoregresif Dağıtılmış Gecikme Modeli) yöntemiyle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için (Türkiye, Brezilya, Güney Afrika, Kolombiya, Yunanistan, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Amerika) talep rejimlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Buna ek olarak talep ve verimlilik yaklaşımına göre her bir ülke için elde edilen talep rejimlerinin karşılaştırılması gerekçeli olarak sunulmaktadır. Analiz sonuçlarına göre Türkiye, Yunanistan, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Amerika ülkelerinin ücret çekişli talep rejimine sahip olduğu ortak bulgu olarak elde edilmiştir. Bunun yanında talep rejimi yaklaşımında Güney Afrika ve Kolombiya'nın talep rejimleri kâr çekişli elde edilirken, verimlilik rejimi yaklaşımında ara talep rejiminde olduğu elde edilmiştir. Brezilya'nın ise talep rejimi yaklaşımında ücret çekişli, verimlilik rejimi yaklaşımında ise ara talep rejiminde olduğu sonucu elde edilmiştir. Bu tez talep ve verimlilik rejimleri adı altında iki ayrı modelle seçilmiş ülkeler için toplam talep rejimlerini karşılaştıran ilk ampirik çalışma olarak literatüre katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the impact of income distribution on growth within the framework of Post-Keynesian/Kaleckian theory with models representing both the demand side and the efficiency side. Models related to demand and productivity regime are models developed on the basis of Bhaduri and Marglin (1990). In examining income distribution inequality from the demand side, its effects on the total demand elements (consumption, investment, net exports) are estimated, while in the efficiency analysis, the effects of the increase in profit share on the capacity utilization rate and capital accumulation rate are estimated by including productivity. In this context, while demand regime analyzes define the economy's total demand regimes as profit and wage-driven, productivity regime analyzes define the economy's demand regime as wage, profit and intermediate demand regime. Our study, which is estimated with two separate models within the framework of the demand and efficiency approach, is used for developed and developing countries (Türkiye, Brazil, South Africa, Colombia, Greece, Germany, France) with the ARDL (Autoregressive Distributed Delay Model) and A ARDL (Extended Autoregressive Distributed Delay Model) method. , Italy, England and America) aims to determine demand regimes. In addition, a comparison of the demand regimes obtained for each country according to the demand and efficiency approach is presented with justification. According to the results of the analysis, a common finding was that Türkiye, Greece, Germany, France, Italy, England and America have a wage led demand regime. In addition, in the demand regime approach, the demand regimes of South Africa and Colombia were obtained with profit led, while in the efficiency regime approach, it was obtained that they were in the intermediate demand regime. It has been concluded that Brazil is in a wage led demand regime approach and in an intermediate demand regime in the productivity regime approach. This thesis contributes to the literature as the first empirical study comparing aggregate demand regimes for selected countries with two separate models under the name of demand and efficiency regimes.