Ruh sağlığı yaşam kalitesi anketi türkçe versiyonunun psikometrik özellikleri
Psychometric properties of the Turkish version of themental health quality of life questionnaire
- Tez No: 864229
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ruhsal bozukluk, yaşam kalitesi, geçerlik, güvenirlik, Mental disorder, quality of life, validity, reliability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu metodolojik araştırma, van Krugten ve arkadaşları (2022) tarafından geliştirilen Ruh Sağlığı Yaşam Kalitesi Anketi'nin Türkçe versiyonunun psikometrik özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Gönen Devlet Hastanesi psikiyatri polikliniklerine Ekim 2022- Haziran 2023 tarihleri arasında başvuran 310 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Ruh Sağlığı Yaşam Kalitesi Anketi, EuroQol-5D Genel Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ile geçerlik ve güvenirlik analizlerinden yararlanılmıştır. Ruh Sağlığı Yaşam Kalitesi Anketi'nin Türkçe versiyonunun yedi maddeden oluşan tek faktörlü bir yapı gösterdiği ve maddelere ait faktör yüklerinin 0,426 ile 0,727 arasında değiştiği belirlenmiştir. Ölçeğin uyum iyiliği indeksleri χ2/df 1,212; SRMR 0,026; RMSEA 0,026; GFI 0,985; AGFI 0,969; CFI 0,995; IFI 0,995 ve TLI 0,991 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin Cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0,792'dir. Madde-toplam puan korelasyon katsayıları ise 0,378-0,609 arasında değişmektedir. Bu doğrultuda Ruh Sağlığı Yaşam Kalitesi Anketi'nin Türkçe versiyonunun geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This methodological research was conducted to determine the psychometric properties of the Turkish version of the Mental Health Quality of Life Questionnaire developed by van Krugten et al. (2022). The sample of the study consisted of 310 patients who applied to the psychiatric outpatient clinics of Bandırma Training and Research Hospital and Gönen State Hospital between October 2022 and June 2023. The data of the study were collected using a Personal Information Form, the Mental Health Quality of Life Questionnaire, Three-level EuroQol Five-dimensional Questionnaire, and Brief Symptom Inventory. In the evaluation of the data, descriptive statistics, validity and reliability analyzes were used. It was determined that the Turkish version of the Mental Health Quality of Life Questionnaire showed a single-factor structure consisting of 7-items and the factor loads of the items varied between 0.426 and 0.727. The fit indexes of the scale were calculated as χ2/df 1.212, SRMR 0.026, RMSEA 0.026, GFI 0.985, AGFI 0.969, CFI 0.995, IFI 0.995, and TLI 0.991. The Cronbach alpha reliability coefficient of the scale was 0.792. Item-total score correlation coefficients range between 0.378-0.609. In this regard, the Turkish version of the Mental Health Quality of Life Questionnaire has been shown to be a valid and reliable measurement tool.