Altın katalize aril/heteroaril halkalı karbazollerin sentezi ve optiksel özelliklerinin incelenmesi
Gold-catalyzed synthesis and investigation of optical properties of aryl/heteroaryl annulated carbazoles
- Tez No: 864251
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT AKBULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Genişletilmiş π konjugasyona sahip tiyenokarbazol halkaları, altın kataliz sentez, floresans, Tthienocarbazole rings with extended π-conjugation, gold-catalyzed synthesis, fluorescence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada, elektronik ve optoelektronik teknolojisinde elektron verici üniteler olarak kullanılacak π genişletilmiş tiyenokarbazol organik moleküllerin sentezi amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu tez kapsamında, karbazol, tiyofen ve benzen halkalarının kaynaşması ile genişletilmiş π konjugasyona sahip tiyenokarbazol halkaları (HBTC-1 ve HBTC-2) ilk kez sentezlendi ve onların optiksel ve elektrokimyasal özellikleri araştırıldı. Sentezlenen moleküllerin yoğun π elektron delokalizasyon ve düzlemsel yapıları ile geniş kullanım alanı bulacağını düşünmekteyiz. Bulgular: Sentezlenen moleküller için gerçekleştirilen karakterizasyon çalışmaları, arzulanan moleküllerin başarıyla sentezlendiğini doğrulamaktadır. Üstelik optiksel analizler moleküllerin geniş bir dalga boyu aralığında absorpsiyon ve emisyon yaptıklarını göstermektedir. Sonuç: Bu çalışma sonucunda literatürde bilinmeyen ve yüksek emisyon özelliğine sahip tiyenokarbazol türevi moleküllerin altın kataliz metot ile sentezi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this is to synthesize of π extended thienocarbazole organic molecules as served electron donor units for electronic and optoelectronic technologies. Method: Within the scope of this thesis, thienocarbazole rings with extended π-conjugation via fusion of the carbazole, thiophene and benzene rings (HBTC-1 and HBTC-2) were synthesized for the first time and their optical and electrochemical properties were evaluated. We believe that they find wide potential application due to their delocalization and planar structures. Findings: The characterization studies for the synthesized molecules confirm that the desired molecules have been successfully synthesized. Moreover, optical analyzes show that molecules absorb and emit in a wide wavelength range lights. Results: As a result of this study, unknown in the literature, the synthesis of thienocarbazole-derived molecules have been made with gold-catalyzed method.