Investigation of the learning agility of private sector employees in terms of different variables
Özel sektör çalışanlarının öğrenme çevikliğinin farklı değişkenler açısından incelenmesi
  1. Tez No: 864253
  2. Yazar: GONCA ERDAL DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA KIZILKAYA CUMAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet içi eğitim, çeviklik, eğitimde çeviklik, özel sektör çalışanları, In-service training, Agility, Learning Agility, private sector employees
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri ve Sosyal Medya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada çeşitli özel sektörde çalışanların hizmet içi eğitim alma durumları ile öğrenme çeviklikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Niceliksel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada veriler, Şebnem YAZICI ve Mustafa ÖZGENEL tarafından geliştirilmiş“Marmara Öğrenme Çevikliği Ölçeği”ile toplanmıştır. Çalışma, küresel eğilimleri yansıtan birçok farklı ve dinamik sektörlerin yönetim ofislerini barındıran İstanbul ilinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubunu elverişli örneklem yöntemi ile belirlenen 184 özel sektör çalışanları oluşturmaktadır. Toplanan veriler SPSS 22 programı yardımı ile analiz edilmiştir. Araştırmada çeşitli özel sektör çalışanlarının öğrenme çeviklik düzeylerini, insan ilişkilerinde çeviklik, değişimde çeviklik, zihinsel çeviklik, sonuç yaratmada çeviklik ve öz farkındalık alt boyutlarında değerlendirme ile eğitim ortamı, eğitim sıklığı ve eğitim içeriği gibi hizmet içi eğitimin çeşitli yönlerinin bu çevikliği nasıl etkilediği incelenmiştir. Ek olarak, çalışmada yaş, cinsiyet, eğitim geçmişi ve sektöre özgü özellikler gibi demografik faktörlerin öğrenme çevikliği ile nasıl etkileşime girdiğini araştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda, çeşitli özel sektör çalışanlarının öğrenme çeviklikleri, hizmet içi eğitim alıp almamalarına, mesleki deneyimlerine, katıldıkları kurum içi eğitim türlerine tüm alt boyutlara göre incelendiğinde anlamlı bir fark izlenmemiştir. Katılımcıların tamamının çevrimiçi eğitim yerine yüz yüze eğitim almayı tercih ettikleri izlenmiştir. Özel sektör çalışanlarının öğrenme çeviklikleri, cinsiyete göre sonuç yaratmada çeviklik ve öz farkındalık alt boyutlarında farklılık göstermiş, kadınların öğrenme çevikliklerinin erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur. Araştırmada katılımcılarının öğrenme çeviklikleri yaşa göre incelendiğinde, değişimde çeviklik, sonuç yaratmada çeviklik ve öz farkındalık alt boyutlarında farklılık göstermiş, 56 yaş ve üzeri 46-55 yaş aralığına göre daha çevik bulunmuştur. Eğitim düzeyine göre öğrenme çevikliği incelendiğinde, sonuç yaratma çeviklik ve öz farkındalık boyutlarında herhangi bir farklılık izlenmezken, insan ilişkilerinde çeviklik, değişimde çeviklik, zihinsel çeviklik alt boyutlarında lisans mezunlarının, ön lisans mezunlarına göre daha çevik olduğu tespit edilmiştir. Çeşitli sektörlere ait çalışanların faaliyet gösterdikleri sektöre eğitim çeviklikleri incelediğinde, insan ilişkilerinde çeviklik, değişimde çeviklik, sonuç yaratmada çeviklik alt boyutlarında iletişim sektöründe çalışan çalışanların insan ilişkilerindeki ortalama çeviklik puanları, hizmet sektöründe çalışanlara göre daha düşük çıkmıştır. Zihinsel çeviklikte iletişim sektöründe çalışan çalışanların ortalama zihinsel çeviklik puanları, hizmet ve finans sektöründe çalışanlara göre daha düşük çıkmış, öz farkındalık boyutunda iletişim sektöründe çalışan çalışanların ortalama öz farkındalık puanları finans sektöründe çalışanlara göre daha düşük çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to examine the relationship between in-service training status and learning agility of employees in various private sectors. In this research, where the quantitative research method is used, the data were collected with the“Marmara Learning Agility Scale”. The research group consists of 184 private sector employees determined by the appropriate sampling method. The data collected in the study were analyzed with the help of the SPSS 22 program. The research examined the learning agility levels of various private sector employees, agility in human relations, agility in change, mental agility, agility in creating results and self-awareness sub-dimensions of assessment, as well as how various aspects of in-service training such as educational environment, frequency of training and educational content affect this agility. In addition, the study investigated how demographic factors such as age, gender, educational background and industry-specific characteristics interact with learning agility. As a result of the research, when the learning agility of various private sector employees was examined according to all sub-dimensions, whether they received in-service training, their professional experience, and the types of in-house training they participated in, no significant difference was observed. It was observed that all participants preferred to receive face-to-face training instead of online training. The learning agility of private sector employees differed in the sub-dimension of agility and self-awareness in creating results according to gender, and it was found that women's learning agility was higher than men's. When the learning agility of the participants in the study was examined by age, they showed differences in the subdimensions of agility in change, agility in creating results and self-awareness, and it was found that 56 years and older were more agile than 46-55 years December. When learning agility was examined according to education level, it was found that undergraduate graduates were more agile than associate graduates in the sub-dimensions of agility in human relations, agility in change, and mental agility, while no differences were observed in the dimensions of agility in creating results and self-awareness. When examining the training agility of employees belonging to various sectors in the sector in which they operate, the average agility scores in human relations of employees working in the communication sector in the sub-dimensions of agility in human relations, agility in change, agility in creating results were lower than those working in the service sector, the average mental agility scores of employees working in the communication sector in mental agility were lower than those working in the service and financial sector, in the selfawareness dimension, the average self-awareness scores of employees working in the communication sector were lower than those working in the financial sector.