İç mekân dikey bahçe örneklerinin ışık ve sıcaklık ile ilişkisi
The relationship of indoor vertical garden examples with light and temperature
- Tez No: 864368
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ALPHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Dikey bahçe, İç Mekân, Crassula perforata, Crassula ovata cv.“Gollum”, Vertical Garden, Indoor, Crassula perforata, Crassula ovata cv.“Gollum”
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
mekanlarında dikey bahçelerde kullanılabilecek Crassulaceae familyası bireylerinin tür bazında ortaya konulmasını hedeflemektedir. Bu amaçla, kuzey ve güney cephelerde kurulan dikey bahçe sistemlerinde Crassula perforata ve Crassula ovata cv. 'Gollum' tür/kültivarı bitkisel materyal olarak kullanılmıştır. Çalışma kapsamında kullanılan bitkisel materyalin iç mekânda farklı ışık ve sıcaklık koşullarında ortaya koydukları büyüme özellikleri belirlenmiştir. Böylece, iç mekân yaşam kalitesini arttırma özelliğine sahip olan dikey bahçelerde kullanılabilecek türler konusunda öneriler geliştirilmiştir. Söz konusu bitkiler, Çukurova Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü iç mekânında kurulan dikey bahçelere dikilmiştir. Bu bahçelerin eni 94 cm yüksekliği 52 cm'dir. Her pano 3 tekerrürlü olacak şekilde toplam 192 adet bitkiden oluşmaktadır. Bitkisel materyalin büyüme özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 17 Mart 2022- 19 Eylül 2022 tarihleri arasında gözlemler yapılmıştır. Çalışma sonucunda düşük sıcaklık ve ışık koşullarında her iki türünde en iyi gelişimi sağladığı ve dikey bahçelerde kullanımının uygun olabileceği ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın iç mekanlarda dikey bahçe uygulamalarına yol göstereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the individuals of the Crassulaceae family, on a species basis, that can be used in vertical gardens in the interior spaces of Çukurova University Faculty of Architecture, Department of Landscape Architecture. For this purpose, Crassula perforata and Crassula ovata cv. in vertical garden systems established on the north and south facades. 'Gollum' species/cultivar was used as plant material. The growth characteristics of the plant material used in the study under different light and temperature conditions indoors were determined. Thus, suggestions have been developed regarding the species that can be used in vertical gardens that have the ability to increase the quality of indoor life. The plants in question were planted in vertical gardens established in the interior of Çukurova University, Faculty of Architecture, Department of Landscape Architecture. The width of these gardens is 94 cm and the height is 52 cm. Each panel consists of a total of 192 plants, with 3 repetitions. Observations were made between 17 March 2022 and 19 September 2022 to determine the growth characteristics of plant material. As a result of the study, it was revealed that both types provide the best growth in low temperature and light conditions and that they may be suitable for use in vertical gardens. It is thought that this study will lead to vertical garden applications in indoor spaces.