Bağımsız denetim ücreti üzerinde etkili olan faktörler: BIST imalat sektöründe bir araştırma
Factors affecting the independent audit fee: A research in BIST manufacturing sector
  1. Tez No: 864476
  2. Yazar: ZAFER CEMRE ALTAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞIK ALTUNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim Çabası, Denetim Kalitesi, Denetim Ücreti, Audit Effort, Audit Quality, Audit Fee
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çalışmanın amacı denetim ücreti üzerinde etkili olan faktörleri tespit etmektir. İşletmeler tarafından ödenen denetim ücretleri denetim çabasının karşılığını ifade etmekte ve yüksek ödenen bağımsız denetim ücreti daha fazla denetim çabası içerisinde olduğunu göstermektedir. Daha fazla denetim çabası daha fazla hile ve manipülasyon riski taşıma ihtimalini artırmaktadır. Bu nedenle denetim ücretleri hile ve manipülasyon riski ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bağımsız denetim ücretlerini artıran faktörlerin tespiti aynı zamanda manipülasyon riski unsuru olarak da dikkate alınması gerektiği düşünülmektedir. Çalışmada 2020, 2021 ve 2022 yılı verileri kullanılarak panel veri analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda finansal istikrar değişenlerinin denetim ücretini pozitif etkilediği, ancak gerçekleşmemiş geliri ifade eden diğer kapsamlı gelir kar kaleminin denetim ücretini azalttığı sonucuna ulaşılmıştır. Firmanın karmaşıklığını temsil eden değişkenlerle denetim ücreti arasından anlamlı bir sonuca ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the factors affecting the audit fee. The audit fees paid by the enterprises express the return of the audit effort and show that the highpaid independent audit fee is in more audit efforts. More audit efforts increase the likelihood of carrying more risks of fraud and manipulation. Therefore, audit fees are thought to be associated with the risk of fraud and manipulation. It is thought that the determination of the factors that increase the independent audit fees should also be taken into account as an element of manipulation risk. In the study, panel data analysis was carried out using the data of 2020, 2021 and 2022. As a result of the study, it has been concluded that the financial stability variables affect the audit fee positively, but the other comprehensive income item, which represents unrealized income, reduces the audit fee. A meaningful result could not be reached between the variables representing the complexity of the firm and the audit fee.