Anonim şirketlerde oy hakkına ilişkin pay sahipleri sözleşmeleri
Shareholder agreements regarding voting rights in joint stock companies
  1. Tez No: 864480
  2. Yazar: İLKSEN DUMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF CEMRE HAZIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Pay sahipleri sözleşmesi, esas sözleşme, oy hakkı, oy sözleşmesi, Shareholders agreement, association, voting rights, shareholders voting agreemen
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Hukukumuzda anonim şirketler bakımından getirilen sınırlamalar ve şirket esas sözleşmesinin tescili ile kamuya açık olması, pay sahiplerinin kendi aralarında, üçüncü kişilerle veya şirketle olan ilişkilerini esas sözleşme dışındaki bir sözleşme ile düzenleme ihtiyacına sebep olmaktadır. Bu bağlamda pay sahipleri, pay sahipleri sözleşmesi olarak adlandırılan hukuki vasıtaya başvurmaktadır. Pay sahipleri sözleşmesi, pay sahiplerinin pay sahipliğinden doğan haklarının kullanımına veya şirkette sahip oldukları konumlarına dair tutumlarına ilişkin düzenlenebilmektedir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda açıkça düzenlenmeyen pay sahipleri sözleşmesi, borçlar hukuku kapsamında genel hükümlere tabi olmakla birlikte, yapısı ve bağlamı itibariyle şirketler hukukunu da ilgilendirmektedir. Pay sahipleri sözleşmeleri kapsamında düzenlenen en önemli konulardan biri de pay sahiplerinin oy hakkıdır. Pay sahipleri, şirket yönetimine ve denetimine oy haklarını kullanarak katkı sağlarlar. Şirket genel kurulunda oy haklarını kullanan pay sahipleri, oy güçlerini belirli amaçlar doğrultusunda birleştirerek şirkette etkinlik kazanmak isteyebilirler. Bu kapsamda, kendi aralarında veya üçüncü kişilerle oy haklarına ilişkin pay sahipleri sözleşmeleri düzenleyerek amaçlarını gerçekleştirebilirler. Oy sözleşmeleri olarak da adlandırılan oy hakkına ilişkin pay sahipleri sözleşmeleri, pay sahiplerinin oy haklarını belli bir yönde kullanmak, kullanmamak veya çekimser kalmak üzere, kendi aralarında veya üçüncü kişilerle yaptıkları sözleşmelerdir. Söz konusu sözleşme oy hakkına ilişkin olarak ayrıca düzenlenebileceği gibi, genel olarak düzenlenmiş bir pay sahipleri sözleşmesi içinde oy hakkına ilişkin düzenlemelere de yer verilebilir.
Özet (Çeviri)
The limitations imposed by our law in terms of joint stock companies and the fact that the articles of association of the company are open to the public with registration cause the need for shareholders to regulate their relations between themselves, with third parties, or with the company by a contract other than the articles of association. In this context, shareholders apply to the legal instrument called the shareholders' agreement. The shareholders' agreement may be issued regarding the use of shareholders' rights arising from share ownership or their attitudes regarding their positions in the company. The shareholders' agreement, which is not regulated under the Turkish Commercial Code No. 6102, is subject to the general provisions under the law of obligations, but also concerns the law of partnerships in terms of its structure and context. One of the most important issues regulated within the scope of shareholders' agreements is the voting rights of shareholders. Shareholders contribute to the management and audit of the company by using their voting rights. Shareholders who exercise their voting rights at the company's general assembly may wish to gain effectiveness in the company by combining their voting power for certain purposes. In this context, shareholders may realize their certain purposes by arranging agreements regarding voting rights among themselves or with third parties. Shareholders' voting rights agreements, also called voting agreements, are agreements that shareholders make between themselves or with third parties in order to use, not use, or abstain from voting rights in a certain direction. Such an agreement may also be regulated in relation to voting rights, as well as regulations on voting rights may be included in a generally regulated shareholders' agreement.