Grounded theory approach on audio-visual perception of users in a university cafeteria
Üniversite kafeteryasındaki kullanıcıların işitsel-görsel algısı üzerine grounded teori yaklaşımı
  1. Tez No: 864527
  2. Yazar: SHOMAILA FATIMA SYED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Kafeterya Ortamı, İşitsel-Görsel Algı, Restoran Ses Manzarası, Grounded Teori, İç Mekan İşitsel Peysajı, Cafeteria Environment, Audio-Visual Perception, Restaurant Soundscape, Grounded Theory, Indoor Soundscape
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, kafeterya ortamlarında işitsel-görsel algı için bir kavramsal çerçeve oluşturmayı amaçlamış ve farklı işitsel-görsel özelliklere sahip dört konumu karşılaştırmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler (ISO 12913-2 Yöntem C) kullanılarak keşif amaçlı bir çalışma yapılmıştır ve veriler ATLAS.ti yazılımıyla Temellendirilmiş Teori (GT) yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Algılanan ortamı değerlendirmek için katılımcılara ISO 12913-2 Yöntem A anketi uygulanmıştır, Eşdeğer Sürekli A-ağırlıklı Ses Seviyeleri (LAeq) ölçülmüş ve sinyal analizleri ile spektrogramlar ve zaman geçmişleri oluşturulmuştur. Ayrıca, görsel ortamı değerlendirmek için görüntü analizi yapılmıştır. Bu ölçümler ve yanıtlar, mevcut ortamın duygusal kalitesini değerlendirmeye yardımcı olmuştur. Ortaya çıkan kavramsal çerçeve, işitsel-görsel bağlamsal unsurlar arasındaki karmaşık etkileşimi ortaya koyarak, işitsel algıların sadece ses seviyeleriyle değil, daha fazlasıyla etkilendiğini göstermiştir. Ses seviyesi ve kaynak algıları, farklı işitsel-görsel bağlamlarda değişiklik göstermiştir. Kavramsal Çerçeve, doğal sesler ve manzaraların olumsuz ses işitsel peyzajını azalttığını ve kullanıcı tercihlerini artırdığını belirtmiştir. Aşırı gürültü ve rahatsız edici seslere verilen olumsuz tepkiler, olumsuz bir akustik ortamın konfor ve memnuniyet üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulamıştır. Kullanıcılar, olumsuz tepkileri nötr veya olumlu algılara dönüştürmek için dikkatlerini dağıtma ve başa çıkma mekanizmaları kullandıklarını söylemişlerdir. Katılımcılar, genel olarak, doğa manzaraları, iç mekan bitkileri, az kalabalık, sanat eserleri, neşeli sosyalleşme, daha boş koltuklar, temiz yüzeyler, iyi düzenlenmiş mobilyalar ve daha büyük masalar gibi konforlarını artıran görsel unsurlar beklediklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to create a conceptual framework for audio-visual perception in cafeteria environments by comparing four locations with distinct audio-visual characteristics in a cafeteria at Bilkent University, Türkiye. An exploratory study was conducted using ISO 12913-2 Soundscape Method C semi-structured interviews and analyzed via the Grounded Theory (GT) method with ATLAS.ti software. To assess the perceived environment, an ISO 12913-2 Soundscape Method A questionnaire survey was administered, Equivalent Continuous A-weighted Sound Levels (LAeq) were monitored, and signal analysis generated spectrograms and time histories. Additionally, image analysis evaluated the visual environment. These measurements and responses were used to assess the Perceived Affective Quality (PAQ) of the current environment. The resulting conceptual framework revealed a complex interplay between audio-visual contextual aspects, showing that auditory perceptions are influenced by more than just sound levels. Perceptions of sound level and source varied with different audio-visual contexts. The framework indicated that natural sounds and views reduced negative soundscapes and increased user preference. Negative responses to excessive noise and disruptive sounds highlighted the adverse effects of an unfavorable acoustic environment on comfort and satisfaction. Users employed distraction and coping mechanisms to transform negative responses into neutral or positive perceptions. Participants generally expected visual elements that enhance comfort, such as nature views, indoor plants, fewer crowds, artwork, cheerful socializing, more empty seats, clean surfaces, well-arranged furniture, and larger tables.