Esnek uzaylarda bazı özel topolojiler
Some special topologies on soft spaces
- Tez No: 864530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZMİYE ALEMDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Esnek küme, esnek topoloji, esnek topolojik uzay, bitopolojik uzay, tritopolojik uzay, esnek bitopolojik uzay, esnek tritopolojik uzay, Soft set, soft topology, soft topological space, bitopological space, tritopological space, soft bitopological space, soft tritopological space
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu tez çalışmasında esnek küme, esnek topolojik uzay, bitopolojik uzay, tritopolojik uzay kavramları tanıtılarak bazı özellikleri verilmiş ve esnek bitopolojik uzay ve esnek tritopolojik uzay yapıları incelenmiştir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde esnek küme ve esnek topolojik uzaylar ile ilgili bazı temel kavramlar, teoremler ve bunlarla ilgili örnekler verilmiştir. İkinci bölümde bitopolojik uzay kavramı tanıtılıp bazı küme türlerinden bahsedilmiş ve bunlarla ilgili teoremler verilmiştir. Ardından tritopolojik uzay kavramına değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise esnek bitopolojik uzay kavramı tanıtılıp bazı özellikleri verilerek örneklerle ifade edilmiştir. Son olarak esnek tritopolojik uzay kavramı tanıtılarak benzer özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the concepts of soft set, soft topological space, bitopological space, tritopological space are introduced, some of their properties are given and soft bitopological space and soft tritopological space structures are examined. The thesis consists of three chapters. In the first chapter, some basic concepts, theorems and examples related to soft sets and soft topological spaces are given. In the second chapter, the concept of bitopological space is introduced, some set types are mentioned and theorems related to them are given, and then the concept of tritopological space is mentioned. In the third part, the concept of soft bitopological space is introduced and its some properties are given and expressed with examples, and finally the concept of soft tritopological space is introduced and similar properties are examined.