65 yaş üstü bireylerde sarkopeni sıklığı ve nutrisyon ile ilişkisi
Frequency of sarcopenia in individuals over 65 years of age and its relationship with nutrition
- Tez No: 864548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, malnütrisyon, kas kuvveti, kas kütlesi, aile hekimliği, el kavrama gücü, MNA, yaşlılık, Sarcopenia, malnutrition, muscle strength, muscle mass, family medicine, hand grip strength, MNA, elderly
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Çalışmamızda eğitim aile sağlığı merkezimize ve aile hekimliği polikliniğine başvuran 65 yaş üstü hastalarımızın sarkopeni sıklığının el dinamometresi ile ölçülmesi ve beslenme durumu ile ilişkisi ve etki eden faktörleri araştırmayı amaçladık. Yöntem: Bu klinik çalışma yaklaşık 8 bin nüfusa hizmet veren Ümraniye EASM ile Ümraniye EAH Aile Hekimliği Polikliniği bünyesinde yürütülmüştür. Çalışmaya katılan hastalara sosyodemografik ölçek, el dinamometresiyle sarkopeni değerlendirilmesi ve Mini nütrisyonel değerlendirme(MNA) kullanılarak sarkopeni ve beslenme durumları belirlenerek arasındaki ilişki ile ilgili istatistiki analizi yapılacak ve çıktılar elde edilecektir. Bulgular: Çalışmaya 126'sı erkek(%51,2) olmak üzere 246 katılımcı dahil edildi. Çalışmamızda sarkopeni prevalansı %11.8 bulunmuştur. Sarkopeni olanların MNA tarama(p=0,040) ve toplam(p=0,016) puanı değerleri, sarkopeni olmayanlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Sarkopeni olanların MNA tarama puanı normal nutrisyonel durum olma oranı (%51.7), sarkopeni olmayanlardan (%69.9) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur(p=0.002). Sarkopeni olanların MNA toplam puanı normal nutrisyonel durum olma oranı (%44.8), sarkopeni olmayanlardan (%71.8) istatistiksel olarak anlamlı oranda düşük bulunmuştur(p=0.002). Çalışmamızda sarkopenik olanlarda MNA toplam puan 22,79±4,3, sarkopenik olmayanlarda ise 24,84±2,6 saptanmıştır. El dinamometresi değerleri ile MNA tarama(%14.9 , p=0.020) , değerlendirme(%18.2 , p=0.004) , toplam (%23 , p=0.001) puanı değerleri arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmaktadır Çalışmamızda malnutrisyon riski %27,8 , malnutrisyon %0,5'tir. Olguların MNA tarama puanı gruplarının %3.3'ü malnütrisyonluyken, %67.9'u normal nutrisyonel durum ve %28.9'u malnütrisyonlu riski altındadır. MNA toplam puan gruplarının %1.2'si Malnütrisyonluyken, %30.1'i normal nutrisyonel durum ve %68.7'si malnütrisyonlu riski altındadır. Sonuç: Çalışmamızda sarkopeni olanlarda MNA değerleri arasında anlamlı ilişki saptandı. Bireylerin MNA puanları ile kas gücü arasında pozitif korelasyon bulundu. Eğitim ve gelir düzeyi arttıkça katılımcıların kas güçlerinin arttığı görüldü. Cinsiyet, medeni durum, yaş, evdeki nüfus , gelir düzeyi kas gücünü etkiler. Çalışmamızda sigara kullananların kas gücü beklenenin aksine yüksek izlenmiştir. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve morbidite ile mortaliteyi artıran malnütrisyon ve sarkopeninin erken teşhisi için düzenli tarama testleri yapılması gereklidir. Bu taramalar, birinci basamak sağlık kuruluşlarında kolayca uygulanabilir. Aile hekimlerinin, sarkopeni ve malnütrisyon riski taşıyan dezavantajlı grupları tanıması ve bu kişilere uygun tarama, tespit ve takip iĢlemlerini gerçekleştirmesi, geri dönüşü olmayan hasarların önlenmesi ve böylece morbidite ile mortalitenin azaltılmasında önemli rol oynayacaktır.
Özet (Çeviri)
Object: The aim of this study is to measure the prevalence of sarcopenia using a hand dynamometer and to evaluate its relationship with nutritional status in patients over 65 years old who visit our family health center and family medicine clinic. Method: This clinical study was conducted at the Ümraniye Training and Research Hospital's Training Family Health Center and Family Medicine Outpatient Clinic, which serves approximately 8,000 people. Data for this study were obtained from the Neurogoogle and E-Nabız databases, along with hand dynamometer evaluations for sarcopenia and the Mini Nutritional Assessment (MNA) for determining the nutritional status of participants. Statistical analysis was performed to assess the relationship between sarcopenia and nutrition. Results: The study included 246 participants, 126 men (51.2%) and 120 women (48.8%). The prevalence of sarcopenia was found to be 11.8%, with 10.3% of men and 13.3% of women affected. The MNA screening (p=0.040) and total (p=0.016) scores of individuals with sarcopenia were significantly lower compared to those without sarcopenia. However, no significant difference was found in the MNA screening score itself. The normal nutritional status rate, based on the MNA screening score, was significantly lower in individuals with sarcopenia (51.7%) compared to those without (69.9%, p=0.002). Similarly, the normal nutritional status rate based on the MNA total score was significantly lower in sarcopenic individuals (44.8%) compared to non-sarcopenic individuals (71.8%, p=0.002). The average MNA total score for sarcopenic individuals was 22.79±4.3, whereas it was 24.84±2.6 for non-sarcopenic individuals. Positive statistical correlations were found between hand dynamometer values and MNA screening (14.9%, p=0.020), assessment (18.2%, p=0.004), and total (23%, p=0.001) scores. The risk of malnutrition was 27.8% and actual malnutrition was 0.5%. Among participants, 3.3% were malnourished, 67.9% had normal nutritional status, and 28.9% were at risk of malnutrition according to the MNA screening score. xiv According to the MNA total score, 1.2% were malnourished, 30.1% had normal nutritional status, and 68.7% were at risk of malnutrition. Conclusion: A significant relationship was found between MNA values and sarcopenia, indicating a meaningful association between sarcopenia and nutritional status. A positive correlation was observed between individuals' MNA scores and muscle strength. As education and income levels increased, muscle strength also increased. Factors such as gender, marital status, age, household size, and income level influenced muscle strength. Contrary to expectations, smokers exhibited higher muscle strength. Regular screening tests are essential for the early diagnosis of malnutrition and sarcopenia, which negatively impact quality of life and increase morbidity and mortality. These screenings can be easily implemented in primary healthcare settings. Family physicians play a crucial role in identifying at-risk groups for sarcopenia and malnutrition, and in conducting appropriate screenings, detection, and follow-up to prevent irreversible damage and reduce morbidity and mortality.