Asistan hekimlerde gastrointestinal semptomlar ile uyku bozuklukları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between gastrointestinal symptoms and sleep disorders in resident physicians
- Tez No: 864549
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Asistan Hekimler, Gastrointestinal Semptomlar, Uyku Kalitesi, Resident Physicians, Gastrointestinal Symptoms, Sleep Quality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmamızda, asistan hekimlerde gastrointestinal semptomlar ile uyku bozuklukları arasındaki ilişkiyi ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki bu çalışma, İstanbul'da Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne bağlı hastanelerin dahili branşlarında görev yapan 159 asistan hekim ile gerçekleştirildi. Araştırmacı tarafından hazırlanmış Sosyodemografik Bilgi Formu, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi ve Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeği içeren bir anket formunu doldurmaları istendi. Tüm istatistiksel analizler, IBM SPSS sürüm 25.0 kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan hekimlerin %74,2'si (n=118) kadın, %25,8'i (n=41) erkekti. Katılımcıların Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeği (GSDÖ) puanı ortalama 34,63±14,70 olarak hesaplanmıştır. Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) toplam puanı ortalaması ise 7,03±3,38'dir. İyi uyku kalitesine sahip olanların oranı %24,5'i (n=39) iken %75,5'i (n=120) kötü uyku kalitesine sahiptir. GSDÖ Toplam puanı ile PUKİ toplam puanı ve alt boyutlarından“Uyku kalitesi”,“Uyku latansı”,“Uyku bozukluğu”,“Uyku ilacı kullanımı”,“Gündüz işlev bozukluğu”arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Uyku kalitesi kötü olan bireylerin GSDÖ toplam puanları, iyi uyuyanlara göre daha yüksek bulunmuştur. GSDÖ toplam puanı ile cinsiyet ve yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. GSDÖ alt boyutlarından“karın ağrısı”,“dispepsi”,“reflü”,“diyare”,“konstipasyon”puanı ile PUKİ toplam puanı arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda, kötü uyku kalitesine sahip olan asistan hekimlerin GSDÖ toplam puanı ile alt boyutları olan Karın ağrısı, Reflü, Diyare, Dispepsi, Konstipasyon puanlarının daha yüksek olduğu tespit edildi. Bu bulgular, asistan hekimlerin yaşam kalitesini ve iş performansını etkileyen faktörleri anlamamıza yardımcı olabilir. Bu alanda yapılan müdahaleler, hem hekimlerin kendi sağlık durumlarını iyileştirmekte hem de hastalarının sağlık durumunu güçlendirmekte önemli bir rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: In our study, we aimed to investigate the relationship between gastrointestinal symptoms and sleep disorders in assistant physicians and their impact on quality of life. Materials and Methods: This descriptive study was conducted with 159 assistant physicians working in the internal medicine departments of hospitals affiliated with the Health Sciences University in Istanbul. Participants were asked to complete a questionnaire prepared by the researcher, which included a Sociodemographic Information Form, the Pittsburgh Sleep Quality Index, and the Gastrointestinal Symptom Rating Scale. All statistical analyses were performed using IBM SPSS version 25.0. Results: Of the physicians participating in the study, 74.2% (n=118) were female and 25.8% (n=41) were male. The average Gastrointestinal Symptom Rating Scale (GSRS) score of the participants was calculated as 34.63±14.70. The mean total score of the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) was 7.03±3.38. While 24.5% (n=39) of the participants had good sleep quality, 75.5% (n=120) had poor sleep quality. A positive and significant relationship was found between the total GSRS score and the total PSQI score, as well as the PSQI sub-dimensions of“Sleep Quality,”“Sleep Latency,”“Sleep Disturbance,”“Use of Sleep Medication,”and“Daytime Dysfunction.”The total GSRS scores were higher in individuals with poor sleep quality compared to those with good sleep quality. A statistically significant difference was found between the total GSRS score and both gender and age. A positive and statistically significant relationship was also found between the total PSQI score and the GSRS sub-dimensions of“Abdominal Pain,”“Dyspepsia,”“Reflux,”“Diarrhea,”and“Constipation.”Conclusion: In our study, it was found that assistant physicians with poor sleep quality had higher total GSRS scores and higher scores in the sub-dimensions of Abdominal Pain, Reflux, Diarrhea, Dyspepsia, and Constipation. These findings can help us understand the factors affecting the quality of life and job performance of assistant physicians. Interventions in this area can play an important role in improving both the health status of the physicians themselves and the health status of their patients.