Fransız Alman ve Rus piyano ekollerinin özellikleri ve günümüz icralarındaki yeri
Characteristics of French German and Russian traditional piano schools and their place in today's performances
- Tez No: 864614
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU SÖKEZOĞLU ATILGAN
 - Tez Türü: Sanatta Yeterlik
 - Konular: Müzik, Music
 - Anahtar Kelimeler: Fransız Piyano Ekolü, Alman Piyano Ekolü, Rus Piyano Ekolü, Müzikalite, Piyano Tekniği, French Piano School, German Piano School, Russian Piano School, Musicality, Piano Technique
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
 - Sayfa Sayısı: 117
Özet
Rönesans ve Barok dönemlerinde popüler olan Klavsen, Klavikord yerlerini zaman içerisinde piyanoya (fortepiyano) bırakmışlardır. Klasik dönemde popülerleşmeye başlayan bu enstrüman, Romantik dönemde halka ulaşarak iyice yaygınlaşmış, bestecilerin de eserleri için ilk tercihlerinden olan bu enstrüman, sürekli gelişimin bir parçası olmuştur. Zaman içerisinde farklı ekoller ortaya çıkmıştır. Ekoller ilk başlarda Londra, Viyana, Hamburg gibi şehirlerin isimleriyle bilinse de sonraları ülke isimlerini almışlardır. Günümüzde 3 büyük piyano ekolü olduğu varsayılmaktadır. Bunlar Fransız, Alman ve Rus ekolleridir. Çalışmanın amacı, Fransız, Alman ve Rus piyano ekollerinin özelliklerinin tespit edilerek ortaya koyulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda bu ekollerin özelliklerinin tespit edilebilmesi için literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Fransa, Almanya ve Rusya'da çalışmış 3 yabancı piyanist/uzman; Fransa, Almanya ve Rusya'da eğitim almış 5 Türk, 2 yabancı piyanist/uzman toplamda 10 piyanist/uzman oluşturmaktadır. Bu uzmanlarla yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz ve içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, Fransız Piyano Ekolünün ses rengine önem verdiği, Alman Piyano Ekolünün icrada sade çalım, notaya bağlılık gibi unsurları dikkate aldığı ve Rus Piyano Ekolünün“piyanoya şarkı söyletme”şeklinde tanımlanan romantik bir üslupla icra edildiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The harpsichord and clavichord, which were popular in the Renaissance and Baroque periods, were replaced by the piano (fortepiano) over time. This instrument, which started to become popular in the Classical period, became widespread by reaching the public in the Romantic period, and this instrument, which is one of the first choices of composers for their works, has been a part of continuous development. Different schools have emerged over time. Although the schools were initially known by the names of cities such as London, Vienna and Hamburg, they later took the names of countries. Today, it is assumed that there are 3 major piano schools. These are French, German and Russian schools. The aim of the study is to determine and reveal the characteristics of French, German and Russian piano schools. For this purpose, a literature review was conducted to determine the characteristics of these schools. The study group of the research consists of 3 foreign pianists/experts who have worked in France, Germany and Russia; 5 Turkish and 2 foreign pianists/experts who have studied in France, Germany and Russia, in total 10 pianists/experts. Semi-structured interviews were conducted with these experts. The data obtained were analysed using descriptive analysis and content analysis. As a result of the study, it can be said that the French Piano School attaches importance to sound colour, the German Piano School considers elements such as simple playing and adherence to the notation in performance, and the Russian Piano School is performed in a romantic style defined as 'making the piano sing'.