Parti itibarının parti sadakati oluşturmasındaki rolü: Yozgat ili örneği
The role of party reputation in creating party loyalty: The example of Yozgat province
- Tez No: 864747
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKİF GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: İtibar, Sadakat, Siyasi Parti İtibarı, Siyasi Parti Sadakati, Reputation, Loyalty, Political Party Reputation, Political Party Loyalty
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Geçmişten günümüze dek bakıldığında siyasi partilerin toplumlar üzerinde oldukça etkili olduğunu görürüz. Bu nedenle tarihin hemen her döneminde kitleleri yöneten ve yönlendiren siyasi partilere rastlanmaktadır. İnsanları belirlenmiş olan ortak bir ideolojinin çatısı altında toplayarak beraber hareket etmek ve hedeflerine ulaşmak için tüm siyasi partiler bir yarış içerisindedir. Bu yarışta hedef kitleyi yani seçmeni etkileyerek kendi safına çekmek için siyasi partiler çok büyük mücadeleler vermektedir. Seçmenin gözünde imaj ve itibarını en yüksek seviyeye ulaştırmak isteyen siyasi partiler, toplumun her kesimine ulaşmak ve onları etkilemek için büyük çaba gösterirler. İmaj ve itibar hedef kitlede sadakatin oluşmasında etkin rol oynamaktadır. İmaj ve itibar hedef kitlenin partiye yönelik tutum ve davranışlarının oluşmasında önemli bir yere sahiptir. Partiler imaj ve itibar çalışması yaparken aynı zamanda partileri sürekliğini sağlayan ve onları her dönem destekleme meyline sahip olana sadık seçmenlerini de oluşturmuş olur. Sadık seçmenler birçok olumsuz durumda dahi partilerini destekleyebilmektedir. İtibar ve sadakat siyasi partilerin tercih edilmesinde rol oynayan önemli faktörler içeresin de yer almaktadır. Bu bağlamda bu çalışma siyasi parti itibarı ile siyasi parti sadakati arasındaki ilişkiyi inceleyerek değerlendirmeyi amaç edinmektedir. İtibar oluşturulması uzun bir süreyi kapsadığından dolayı ülkemizdeki köklü siyasi partilerden olan Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi örneklem olarak tercih edilmiştir. Yozgat il sınırları içerisinde yaşayan 18 yaş üzeri 600 seçmenle gerçekleştirilen bu anket çalışmasında veriler toplanarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler doğrultusunda parti itibarı alt boyutlarının kendi aralarında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca parti itibarının tüm alt boyutları ile parti sadakati arasında da anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Elde edilen tüm bulgular, çalışmanın bulgular ve sonuç bölümlerinde detaylı olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
When we look from past to present, we see that political parties are very influential on societies. For this reason, political parties that govern and direct the masses can be found in almost every period of history. All political parties are in a race to gather people under a common ideology, act together and achieve their goals. In this race, political parties are fighting hard to influence and attract the target audience, that is, the voters, to their side. Political parties, which want to maximize their image and reputation in the eyes of the voters, make great efforts to reach and influence every segment of society. Image and reputation play an active role in creating loyalty among the target audience. Image and reputation have an important place in the formation of the target audience's attitudes and behaviors towards the party. While parties work on their image and reputation, they also create loyal voters who ensure the continuity of the parties and tend to support them at all times. Loyal voters can support their party even in many negative situations. Reputation and loyalty are among the important factors that play a role in choosing political parties. In this context, this study aims to examine and evaluate the relationship between political party reputation and political party loyalty. Since building a reputation takes a long time, Justice and Development Party, Republican People's Party and Nationalist Movement Party, which are among the well-established political parties in our country, were chosen as samples. In this survey conducted with 600 voters over the age of 18 living in Sarıkaya district of Yozgat province, data were collected and analyzed. In line with the analyses, it was concluded that there is a significant and positive relationship between the party reputation sub-dimensions. In addition, it was determined that there was a significant and positive relationship between all sub-dimensions of party reputation and party loyalty. All findings obtained are presented in detail in the findings and conclusion sections of the study.