Şizofreni hastalarında sarkopeni ve sarkopenik obezitenin oksidatif stres parametreleri ile ilişkisi ve ilişkili diğer etmenlerin incelenmesi
The relationship of sarcopenia and sarcopenic obesity with oxidative stress parameters in schizophrenia patients and investigation of other related factors
- Tez No: 864756
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAY ÖNEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, sarkopeni, sarkopenik obezite, oksidatif stres, metabolik sendrom, yaşam kalitesi, işlevsellik, Schizophrenia, sarcopenia, sarcopenic obesity, oxidative stress, metabolic syndrome, quality of life, functionality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, şizofreni hastalarında sarkopeni ve sarkopenik obezite sıklığını belirlemek ve bunun oksidatif stres, işlevsellik, pozitif ve negatif semptomlar, genel psikopatoloji semptomları ve yaşam kalitesi ile ilişkisini değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalışmaya 1 Ekim 2023 ile 1 Mart 2024 tarihleri arasında S.B.Ü. Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri polikliniği ile TRSM birimlerine başvuran, servislerde yatışı olan şizofreni hastaları dahil edilmiştir. 18-65 yaş arasında, okuryazar, çalışma için gönüllü olan, DSM-5 TR'ye göre şizofreni tanı kriterlerini karşılayan, bir araştırmaya katıldığına dair bilgilendirilen ve yazılı onay verebilen hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Zihinsel gelişim bozukluğu veya entelektüel yeti yitimi olan ve yazılı onay vermeye engel olabilecek ağır nörobilişsel bozukluk veya ağır bir nörolojik hastalığı olan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik veri formu doldurulmuştur. Katılımcıların yürüme hızı (4 m yürüme süresi), kas kuvveti (CAMRY dijital el dinamometresi ile) ile kas ve vücut kütlesi (TANITA BC-730 vücut analiz cihazı ile) ölçülmüştür. Şizofreni hastalarında ölçülen skorlar, antropometrik parametreler ve kan değerleri 2018'de EWGSOP2 tarafından tanımlanan sarkopeni, 2022'de ESPEN-EASO konsensüsünce tanımlanan sarkopenik obezite ve NCEP ATP III metabolik sendrom tanı kriterleri doğrultusunda değerlendirilmiş, şizofreni vakalarında sarkopeni, sarkopenik obezite ve metabolik sendrom sıklığı saptanmıştır. Muhtemel sarkopeni, sarkopeni, şiddetli sarkopeni vakaları SP(+) olarak tanımlanmıştır. Sarkopeniye bağlı olası karıştırıcı faktörleri dışlamak, metabolik sendrom tanısı koymak ve oksidatif parametreleri hesaplamak için hastalardan kan testlerine bakılmıştır. Hastanemiz tansiyon aleti ile sistolik ve diyastolik tansiyon değerleri kaydedilmiştir. Tüm katılımcıların mevcut bel çevresi ve boyu 0,1 cm'ye kadar standartlaştırılmış bir gösterge kullanılarak değerlendirilmiştir. Katılımcılara SARC-F anketi, DSÖ-YKÖKF, ŞİLÖ ve PANSS ölçekleri uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmamızda şizofreni hastalarında SP(+) vakaların oranını %66,6 bulduk. (Muhtemel sarkopeni %62,1, presarkopeni %0,5, sarkopeni %4 ve ileri sarkopeni %0,0) Araştırmamızda şizofreni tanılı SP(+) vakalarının prevalansı cinsiyetler arasında neredeyse eşit olarak saptanmıştır. (Kadınlarda %67, erkeklerde %66,3) SP(+) vakaların SP(-) olan vakalara göre boy, kilo , kas kütlesi, BMH, kemik kitlesi, el kavrama gücü, yürüme hızı ortalamalarının istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptandı. SP(+) şizofreni hastalarının SP(-) şizofreni hastalarına göre TAS, TOS ve OSI ortalamaları, istatistiksel açıdan anlamlı farklılık göstermedi. Ancak şizofreni vakalarında TAS skorları ile kas kütlesi, BMH, kemik kitlesi, el kavrama gücü ve SMMI değerleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı pozitif korelasyon saptandı. Araştırmamızdaki şizofreni tanılı vakaların TAS skorları ile karşıladığı sarkopeni kriter sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon saptandı. Buna ek olarak vakaların OSI skorları kas kütlesi, kemik kitlesi, su oranı, el kavrama gücü ve SMMI değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon bulundu. SP(+) vakaların SP(-) vakalara göre PANSS-Toplam, PANSS-P, PANSS-N, PANSS-GP ortalamalarının istatistiksel açıdan anlamlı seviyede daha yüksek; DSÖ-YKÖKF, fiziksel sağlık, çevre sağlığı, ŞİLÖ, sosyal işlevsellik, sağlık ve tedavi, günlük yaşam becerileri ölçek skor ortalamalarının istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptandı. Sonuç: Şizofreni hastalarında SP(+) prevalansı yüksektir. SP(+) şizofreni vakalarında yaşam kalitesi, işlevsellik daha düşük olup hastalık daha şiddetlidir. Şizofreni vakalarında sarkopeni ile bağlantılı özellikler ve oksidatif stres ilişkilidir. Şizofreni tedavisinde cinsiyet farkı gözetmeksizin sarkopeni riskine dikkat edilmelidir. SP(+) hastalarda kemik kitlesi daha düşük olduğundan, gelecekte şizofreni hastalarında kemik kırıkları ve osteoporoz gelişimi için bir risk faktörü olarak değerlendirilmelidir. Şizofreni hastalarında sarkopeni riskinin azaltılması ve yönetilmesi için antipsikotik tedavinin düzenlenmesinin yanı sıra fiziksel aktivite teşviki, beslenme desteği, yeterli su tüketimi, yaşam tarzı, yaşamın erken dönemlerinde davranışsal müdahaleler ve genel sağlık izlemi gibi bütüncül sağlık yaklaşımı gerekir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the frequency of sarcopenia and sarcopenic obesity in patients with schizophrenia and to evaluate its relationship with oxidative stress, functionality, positive and negative symptoms, general psychopathology symptoms and quality of life. Materials and Methods: The study included patients with schizophrenia who applied to the psychiatry outpatient and inpatient clinics and TRSM units of S.B.Ü. Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital between October 1, 2023, and March 1, 2024. Patients aged 18-65, literate, willing to participate in the study, meeting the DSM-5 TR criteria for schizophrenia, informed about participation and able to give written consent were included in the study. Patients with intellectual disability, severe neurocognitive impairment or severe neurological disease that could prevent giving written consent were excluded. Sociodemographic data forms were filled out by the participants. Walking speed (4 m walking time), muscle strength (measured with CAMRY digital hand dynamometer), muscle mass and body mass (measured with TANITA BC-730 body analysis device) of the participants were measured. Scores measured in schizophrenia patients, anthropometric parameters, and blood values were evaluated according to sarcopenia defined by EWGSOP2 in 2018, sarcopenic obesity defined by ESPEN-EASO consensus in 2022 and metabolic syndrome criteria defined by NCEP ATP III and the frequency of sarcopenia, sarcopenic obesity, and metabolic syndrome in schizophrenia cases was determined. Probable sarcopenia, presarcopenia, sarcopenia, and severe sarcopenia cases were defined as SP(+). Blood tests were performed to exclude possible confounding factors related to sarcopenia, diagnose metabolic syndrome and calculate oxidative parameters. Systolic and diastolic blood pressure values were recorded with our hospital's blood pressure device. The current waist circumference and height of all participants were assessed using a standardized indicator to 0.1 cm. SARC-F questionnaire, WHOQOL-BREF, FROGS and PANSS scales were applied to the participants. Results: The prevalence of SP(+) is high in patients with schizophrenia. In our study, the rate of SP(+) cases in schizophrenia patients was found to be 66.6%. (Probable sarcopenia 62.1%, presarcopenia 0.5%, sarcopenia 4%, and advanced sarcopenia 0.0%) The prevalence of SP(+) cases among schizophrenia patients was found to be almost equal between genders. (67% in women, 66.3% in men) It was found that the averages of height, weight, muscle mass, BMI, bone mass, handgrip strength and walking speed were statistically significantly lower in SP(+) cases compared to SP(-) cases. The TAS, TOS, and OSI averages of SP(+) schizophrenia patients did not show a statistically significant difference compared to SP(-) schizophrenia patients. However, a statistically significant positive correlation was found between TAS scores and muscle mass, BMI, bone mass, handgrip strength, and SMMI values in schizophrenia cases. A statistically significant negative correlation was found between the TAS scores and the number of sarcopenia criteria met in schizophrenia cases. Additionally, a statistically significant negative correlation was found between OSI scores and muscle mass, bone mass, water ratio, handgrip strength, and SMMI values. The PANSS-Total, PANSS-P, PANSS-N, and PANSS-GP averages of SP(+) cases were found to be statistically significantly higher than those of SP(-) cases; the WHOQOL-BREF, physical health, environmental health, FROGS, social functionality, health and treatment and daily living skills scale score averages were found to be statistically significantly lower. Conclusion: In SP(+) schizophrenia cases, quality of life and functionality are lower, and the disease is more severe. Features associated with sarcopenia and oxidative stress are related in schizophrenia cases. In the treatment of schizophrenia, attention should be paid to the risk of sarcopenia regardless of gender. Since bone mass is lower in SP(+) patients, it should be considered a risk factor for the development of bone fractures and osteoporosis in future schizophrenia patients. A holistic health approach, including regulation of antipsychotic treatment, encouragement of physical activity, nutritional support, adequate water intake, lifestyle, behavioral interventions in early life and general health monitoring are required to reduce and manage the risk of sarcopenia in schizophrenia patients.