Türk göçmen işçilerin iş gücü piyasalarındaki çalışma hayatı kalitesinin ölçülmesine yönelik bir uygulama: Avusturya ülkesi örneği
An application to measure the quality of work life of Turkish migrant workers in labor markets: The case of Austria
- Tez No: 864758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL GÜRÜN KARATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Avusturya, Çalışma Hayatı Kalitesi, İş Gücü Piyasası, Türk Göçmen, Austria, Labor Market, Quality of Working Life, Turkish Immigrant
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Araştırma, lise ve üzeri öğrenim gören yüksek eğitimli ve Türkiye'den Avusturya'ya göç etmiş olan Türk vatandaşlarını kapsamaktadır. Türk göçmenlerin birçoğu Avusturya'da, aldıkları eğitime uygun olmayan bir kariyer yolu sürmekte, çalışma hayatı kaliteleri buna bağlı olarak düşmektedir.“Kariyeri geriye sarma”gibi bir dizi sorunla mücadele eden Türk göçmenlerin iş gücü piyasalarına olan adaptasyonları zaman almaktadır. Bunun hem Türkiye'ye hem de göç edilen ülkelere olumsuz anlamda ekonomik sonuçları olmaktadır. Entegrasyon konularını ele alan Avrupalı ülkeler göçmenlerin adaptasyon ve entegrasyon sürecini daha da hızlandırmak için çözüm yolları aramaktadır. Çalışma hayatı kalitesinin düşmesi Türk göçmenleri bulundukları ülkelerde zorlamaktadır ve çalışamaz hale geldiklerinde sınır dışı edilmektedirler. Bu emek sömürüsünün önüne geçmek için beyin kazanımı ve beyin dolaşımı kavramları analiz ederek, göç eden yüksek eğitimli Türk vatandaşlarının Türkiye'ye yeniden entegrasyonunu elen alan çalışmaların yapılması gerekmektedir. Göç etme isteği olan genç nüfusa, anlaşmalı olarak yapılan yurt dışı programlarıyla deneyim kazandırılıp belli bir hizmet yılını doldurduktan sonra Türkiye'ye geri dönüp çalışma ve deneyimlerini aktararak yeni beyinlerin yetişmesine katkıda bulunmaları sağlanmadır. Bu tip programlar uygulayan Venezuela ve Çin Hükümeti, elde ettikleri sonuçların olumlu olduğunu kanıtlamışlardır. Hali hazırda beyin göçü yapmış olan nitelikli ve kariyeri geriye giden Türk göçmenler de yeniden entegre programlarıyla Türkiye'ye kazandırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The research includes Turkish citizens with high school education or higher education and those who immigrated from Turkey to Austria. Many Turkish immigrants pursue a career path in Austria that is not compatible with the education they received, and their quality of working life decreases accordingly. It takes time for Turkish immigrants, who struggle with a series of problems such as“career rewinding”, to adapt to the labor markets. This has negative economic consequences for both Turkey and the countries of immigration. European countries dealing with integration issues are looking for solutions to further accelerate the adaptation and integration process of immigrants. The decrease in the quality of working life challenges Turkish immigrants in the countries they live in, and when they become unable to work, they are deported. In order to prevent this labor exploitation, studies need to be conducted to address the reintegration of highly educated Turkish citizens who migrate to Turkey by analyzing the concepts of brain gain and brain circulation. The aim is to provide experience to the young population who want to migrate through contracted overseas programs, and to contribute to the training of new minds by returning to Turkey after completing a certain number of years of service and transferring their work and experiences. The Governments of Venezuela and China, which have implemented such programs, have proven that the results they achieve are positive. Qualified Turkish immigrants who have already undergone a brain drain and whose careers have gone backwards should also be brought to Turkey through reintegration programs.