Milli Eğitim Bakanlığı din kültürü ve ahlak bilgisi müfredatı ve ders kitaplarının tasavvuf açısından analizi
Analysis of Ministry of National Education religious culture and ethics curriculum and textbooks in terms of sufism
- Tez No: 864759
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN NURİ KARADAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, DKAB Öğretim Programı, Din Eğitimi, DKAB Ders Kitapları, Analiz, Sûfîsm, Religious Culture and Morals Curriculum, Religious Education, Religious Culture and Morals Textbooks, Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma 2018 yılında yayınlanan MEB DKAB dersi öğretim programı (müfredat) doğrultusunda, 2022-2023 eğitim öğretim yılında temel eğitim ve ortaöğretimin bütün kademelerinde (4.-12. sınıflar) okutulan MEB DKAB ders kitaplarında yer alan tasavvuf konu ve ünitelerinin tasavvuf bilimi açısından analizini konu edinmektedir. Çalışmada, Türkiye'deki DKAB müfredatının içeriğini odak noktasına alarak, temel eğitim ve ortaöğretim DKAB ders kitapları, üniteler ve konular bazında taranmış, müfredattaki tasavvuf konuları tespit edilmiştir. Bu bağlamda tasavvuf konularının kapladığı alan belirlenmiş, tasavvuf öğretiminin din eğitimi içerisindeki durumu ders kitapları çerçevesinde incelenmiştir. Ayrıca müfredatta yer alan tasavvuf ünite ve konuları, farklı okul kademelerinde görev yapan öğretmenlerle görüşmeler neticesinde değerlendirilmiş, sonucunda ortaya çıkan görüş ve düşünceler paylaşılmıştır. Araştırma sürecinde müfredat dokümanları üzerinde içerik analizi, öğretmen görüşmeleri alanında ise yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılmıştır. Elde edilen bilgiler neticesinde, DKAB müfredatı içerisinde tasavvufa çok az yer verildiği, yer verilen konuların büyük bölümünün ise kavramsal ve teorik içerikli olduğu görülmüştür. Müfredatın geliştirilmesine yönelik uygun alanlar belirlenmiş ve öneriler paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is about the analysis of Sûfîsm topics and units in the MEB Religious Culture and Moral Knowledge textbooks, which are taught at all levels of basic education and secondary education in the 2022-2023 academic year, in terms of Sûfîsm, in line with the Religious Culture and Moral Knowledge course curriculum published in 2018. Focusing on the content of the Religious Culture and Moral Knowledge curriculum in Turkey, the study focused on the content of the Basic Education and Secondary Education Religious Culture and Moral Knowledge textbooks and scanned them on the basis of units and subjects, and Sûfîsm topics in the curriculum were identified. In this context, the proportion of Sûfîsm subjects was determined and the situation of Sûfîsm teaching within religious education was examined within the framework of textbooks. In addition, the Sûfîsm units and topics in the curriculum were evaluated as a result of interviews with teachers working at different school levels, and the resulting opinions and thoughts were shared. During the research process, research methods such as content analysis on curriculum documents and teacher interviews were used. Sûfîsm units in the Ministry of National Education Religious Culture Moral Knowledge course curriculum and analysis of the topics covered in terms of Sûfîsm Science. As a result of the information obtained, it was seen that Sûfîsm was included very little in the DİKAB curriculum, and most of the topics included were conceptual and theoretical.