Geri Dön

Hamilton Alexander Rosskeen Gibb'in (1895-1971) İslam medeniyeti tasavvuru

Hamilton Alexander Rosskeen Gibb's (1895-1971) conception of Islamic civilization

  1. Tez No: 864769
  2. Yazar: ESRA KÖŞELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236

Özet

Bu çalışmada pek çok araştırmacı tarafından Anglo-Amerikan dünyanın şimdiye kadar yetiştirdiği en büyük oryantalist olarak görülen Hamilton Alexander Rosskeen Gibb'in oryantalizminin özgün mahiyetini açığa çıkarmak ve İslam medeniyeti tasavvurunu objektif ve kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutmak amacıyla hayatı, ilmî çalışmaları üzerinden incelenmiştir. Çalışma giriş, iki bölüm, sonuç ve ekten oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmada takip edilen“ne Doğulu bir tepkisellik ile onu yerme ne de ölçüsüz bir övgüyle onu yüceltme”esaslı metodolojiye yer verilmiştir. Birinci bölümde Gibb'in eğitim hayatı, Avrupa akademisi nezdinde seçkin bir oryantaliste dönüştüğü İngiltere yılları ve bir otorite olarak büyük akademik hizmetlerde bulunduğu kabul edilen Amerika yıllarındaki serüvenine, okuyucuya ayna tutacağı düşünülen on ayrı başlık altında yer verilmiştir. Ayrıca hayatı hakkında daha anlaşılır yeni bir tablo çizmek amacıyla bilimsel yaşamı, önceki tasniflerden istifade edilmekle birlikte kronolojiye de dikkat edilerek yeni bir tasnifle ele alınmıştır. Bu çerçevede İskenderiye, İskoçya, Londra, Chatham House, Oxford, Encyclopaedia of Islam dönemleri, Harvard ve emeklilik yılları ile Gibb'in oryantalizmin bilgiye bakışını yansıtan oryantalizm yolculuğuna değinilmiştir. Daha sonra ise Gibb'in oryantalizm perspektifi konusunda belirleyici bir öneme sahip olan oryantalist gelenek içerisinde konumlanışı, hoca öğrenci ilişkileri, üslubu ve tarihçiliğine yer verilmiştir. Üretken bir oryantalist olan Gibb'in eserlerine konunun gerektiği ölçüde metinde yer verilmiş, bütün eserlerini ihtiva eden bir bibliyografya ise ekte yer verilmiştir. İkinci bölümde ise Gibb'in özgünlüğünün en çok hissedildiği İslam medeniyetine yönelik temel fikirleri onun Hz. Muhammed tasavvuru, İslam medeniyetinin diğer toplumlarla olan etkileşimi, İslam kültürünün Avrupa üzerindeki etkisi, Sünnî esneklik tasavvuru ve İslamî ümmet kavramına olan yaklaşımı çerçevesinde incelenmiştir. Gibb'in bir oryantalist olarak yaptığı eleştiriler ve Gibb'e yöneltilen eleştiriler de Gibb'in İslam medeniyeti tasavvuru konusunda fikir vereceği düşüncesiyle bu bölümde ele alınmıştır.

Özet (Çeviri)

In this study, the life and scholarly works of Hamilton Alexander Rosskeen Gibb, who is considered by many scholars to be the greatest orientalist to have ever been trained by the Anglo-American world, are analyzed in order to elucidate the distinctive feature of his orientalism and to provide an objective and comprehensive evaluation of his conception of Islamic civilization. The study consists of an introduction, two chapters, a conclusion and an appendix. The introduction includes the methodology followed in the study, which is based on“neither denigrating him with an Eastern sensitivity nor glorifying him with an unrestrained praise”. The first chapter covers Gibb's educational life, his years in England, where he became a distinguished Orientalist before European academia, and his years in America, where he is considered to have served as a great academic authority, under ten separate headings that are thought to offer a better insight to the reader. Besides, in order to provide a comprehensive picture of his life, a new classification of his scholarly life has been made, benefiting from previous classifications, while paying attention to chronology. Accordingly, the periods of Alexandria, Scotland, London, Chatham House, Oxford, Encyclopaedia of Islam, Harvard and retirement years and his orientalist journey, which reflects Gibb's view of orientalism's view of knowledge, are mentioned. Following that, Gibb's positioning within the orientalist tradition, his teacher-student relations, his scholarly style of writing and his historiography, all of which are of determining importance in Gibb's perspective on orientalism, are discussed. As a prolific orientalist, Gibb's works are included in the text to the extent required by the subject, and a bibliography of all his works is included in the appendix. The second part examines Gibb's main ideas on Islamic civilization, in which his originality is mostly seen, within the framework of his conception of the Prophet Muhammad, the interaction of Islamic civilization with other societies, the influence of Islamic culture on Europe, his conception of Sunnite flexibility, and his approach to the concept of the Islamic ummah. The criticisms made by Gibb as an orientalist and the criticisms directed against Gibb are also discussed in this section with the idea that they may provide insight into Gibb's conception of Islamic civilization.

Benzer Tezler

  1. Hamılton Alexander Roskeen Gıbb'in İslâm tarihine yaklaşımı

    Hamilton Alexander Roskeen Gibb's approach to Islamic history

    GÜZİN KESKİNOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    DinBursa Uludağ Üniversitesi

    İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ADEM APAK

  2. İslam düşüncesindeki halifelik anlayışına şarkiyatçıların yaklaşımı (Thomas Walker Arnold, Hamilton Alexander Roskeen Gibb ve William Muir)

    The orientalists' approach to the understanding of the caliphate in Islamic thought (Thomas Walker Arnold, Hamilton Alexander Roskeen Gibb ve William Muir)

    HİLAL ÇOLAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    DinÇukurova Üniversitesi

    İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ALİ HATALMIŞ

  3. Thomas Jefferson ve Alexander Hamilton rekabetinin Amerika Birleşik Devletleri'nin kuruluşuna etkisi

    The effect of Thomas Jefferson and Alexander Hamilton Competition on The Establishment of the United States of America

    SEZGİ GÜNERİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Siyasal BilimlerBahçeşehir Üniversitesi

    Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FATMA ÖZKUL

  4. İngilizlerin XIX. yüzyılda Kıbrıs'taki arkeolojik keşifleri

    Arkeological di̇scoveries in Cyprus by the British in the 19th century

    REHŞAN YILDIZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    TarihDicle Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ SUNGUR DOĞANÇAY

  5. Poisson integrators for completely integrable hamiltanion systems

    Tamolarak integrallenebilen hamilton sistemleri için poisson integratörleri

    AYHAN AYDIN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    1998

    MatematikOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Matematik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BÜLENT KARASÖZEN